Moderná slovenská gastronómia, to už dávno nie sú len ordinárne bryndzové halušky. V rámci inovácie našich stravovacích a servírovacích zvyklostí sme sa v poslednej dobe výrazne posunuli vpred. A to nie len v reštauračných zariadeniach, ale prejavuje sa to už aj v útulnom teple našich domácností. Reštaurácie sa snažia prispôsobiť preferenciám priemerných zákazníkov a tých zasa poteší, že im vývarovňa servíruje to, čo už dôverne poznajú z domu. Napokon, dnes sa už každý inšpiruje od každého. Tak teda quo vadis, moderná slovenská gastronómia? Pozrime sa spolu, aké trendy nás (bohužiaľ) takmer s istotu očakávajú na tanieri:

 

 

1. Eidam everywhere

 

 

Zdroj: varecha.sk

 

Mám pocit, že priemerný slovenský občan prežije svoj život v presvedčení, že aj ten najväčší blivajz dostane nádych exkluzivity a luxusu, ak bude zasypaný konštantnými 100 gramami strúhaného eidamu. Týmto zvrhlým pravidlom sa potom ľudia riadia aj doma, ale nezaostávajú ani kuchári v reštauráciách. Ideálna syrová esencia vyzerá nejako takto: syr so syrom plnený syrom, zapekaný so syrom so syrovou oblohou. Ak tomu stále niečo chýba, stačí pridať trochu syra. Hmmm, yummy. Mojou obľúbenou trendy položkou na jedálnom lístku v tejto súvislosti je tzv. talianska paradajková polievka. Talianska je preto, lebo je v nej jednak instantný paradajkový základ z 5-kilového plastového Metro kýbla a predovšetkým, je tam syr - pravej italskej eidam třicítka (©Pohlreich). A nešetríme, hodíme tam štedrú hrsť, ktorá sa v teplej polievke zlepí na jednu kompaktnú hrču s konzistenciou kvalitne rozžviakanej žuvačky. Aby bolo jasné, nemám nič proti syrom. Naopak. Ale s týmito eidamskými závejmi by už fakt mohli prestať. 

 

 

2. Ryža/hranolčeky

 

 

Zdroj: mimibazar.sk

 

Toto je skutočná bomba, ktorá podľa mňa v odpornosti a absurdite prekonáva aj už spomenutú syrovú apokalypsu. Ktorý anciáš a kedy vymyslel, že na tanieri sa ako príloha budú k sebe túliť kôpka bielej ryže so stohom hranolčekov? A kto a ako dosiahol, že sa táto zvrhlá praktika tak masovo rozšírila? Kedy sa to vlastne začalo? Netuším, ale pamätám si, že ako dieťa som sa s rodičmi zúčastnila na jednej dedinskej svadbe, kde okrem iných bizarností dosiahla vrchol aj kolaborácia ryže s hranolčekami – do trojky pribrali knedľu. Žemľovú. Celému tomu šéfoval jeden vyprážaný bravčový rezeň, takže zmyslový zážitok z konzumácie tejto symfónie chutí by som prirovnala k prežúvaniu buničiny (ešte som nemala tú česť, ale takto si to predstavujem). Kreatívnejšie osoby môžu hranolčeky v kombinácii s ryžou nahradiť aj „americkými zemiakmi“. To sú tie mastné polmesiace z plastového vrecka, čo sa vypražia vo fritéze alebo v diétnejšej verzii upečú v rúre. Ja by som sa nebála, zašla ešte ďalej, a k ryži by som servírovala varené kolienka. Bezvaječné, kvalitne rozvarené. Nech to má aspoň nejakú šťavu.

 

 

3. Kurací cecok

 


Zdroj: topky.sk

 

Kurací cecok je in, lebo je lacný, šťavnatý (pozor, napichané vodou už zakázali predávať aj v ČR, takže robme zásoby, kým sa dá) a neuveriteľne univerzálny. Kurací cecok môžete naklepať a vyprážať, nakrájať na kocky, rezančeky, kosoštvorce a čo ja viem čo ešte, môžete ho dokonca aj pomlieť a hlavne, taký dobre vyklepaný kurací cecok sa dá všeličím naplniť! Takže napríklad: šunkou a syrom eidamského typu (to potom ešte vypražíme a voláme Gordon Blue), šunkou a syrom niva, kyslou uhorkou a sterilizovanou kápiou, ružicou rozvarenej brokolice, plátkom klobásy, sušenou slivkou (pozor, iba pre odvážnych!) a ďalej tiež náhodnou kombináciou všetkých uvedených surovín. A to je naozaj bomba, lebo takú univerzálnu surovinu v kuchyni len ťažko nájdete. Tvorcovia jedálnych lístkov v našich reštauráciách to dobre vedia a tak dobrú slovenskú reštauráciu spoznáme podľa toho, že má v menu minimálne 15 variácií na kurací cecok. Jednu obľúbenejšiu než druhú. 

 

Mohla by som pokračovať ďalej a spomenúť aj ďalšie súčasné gastronomické perly ako sterilizovaná kukurica, rastlinné šľahačkové tužidlo v spreji, roztierateľné margaríny plné vitamínov, klenot svetových morí Pangasius, hyperglykemickú Marlenku..., ale radšej neriskujem žlčníkový záchvat, ani ten váš. Komu sa máli, nech uteká na mimibazár a udávi sa poťahovou hmotou.

 

Pic by creatorivm