Viem, že komerčne úspešné by bolo záštenie dákeho neboráka, pôsobiaceho v hudobnom či filmovom odvetví, no, žiaľ, o jednom i druhom viem srdečné nič. Páčiky ma nezasýtia a bohapusto sa vysmievať z niečích umeleckých pokusov je pre mňa príliš prízemné. Sama sa považujem za novodobého Mercuryho a nasledujúci úryvok mojej tvorby vo všetkej skromnosti nazývam lyrickým progresom, hodným pokusu o zhudobnenie:

 

I just want to crap in peace,
But it seems to be a forbidden task,
Could you help me with that please,
Or is it so much to ask,
Leave immediately, with no trace,
I am gonna do my business in this sacred place,
Need to maintain dignity and grace,
So fuck off or I will rip off your face.

 

Každého, kto by sa nazdal kritizovať moje dielo, by som bola nútená podľa pohlavia s plezírom obesiť na vlastných vajcovodoch, alebo mu odtrhnúť gule, ak by Barto či JankaDeMarko poskytli návod. Nakoľko by som kritiku zjavne nebola schopná predýchať, rozhodla som sa zásadne záštiť iba veci, čo mi hnev nedokážu opätovať.

 

 

Vlhkosť vzduchu

 

Je možné záštiť vzdušnú vlhkosť? Dúfam, že áno, lebo mi pekne dvíha tlak. Rada by som povedala, že ňou jednoducho pohŕdam, no mňa, žiaľ, iba štve. Denne sa svoju metlu na hlave snažím skrotiť, no ona má kvôli nej na situáciu opačný názor a žije svojím vlastným životom. Drahá príroda, je mi jasné, že takúto pitchovinu si vymyslela asi sedemdesiatdva sekúnd po vynájdení marihuany, ale prečo mala byť trestom práve pre kučeravých ľudí? Nestačí snáď, že s nami pred tebou vydrbala genetika a uštedrila nám odpornú variáciu génu TCHH na chromozóme 1, čím nás v podstate zaradila do jednej rodiny s ovcami? Na tom istom prekliatom chromozóme visia gény zodpovedné za alzheimera, parkinsona, hluchotu či rakovinu pŕs. Myslím, že tento fakt veľa vypovedá o tvojich úmysloch. Kiež by som v prenatálnom štádiu obsiahla toľko duchaprítomnosti a radšej si vypálila úsek medzi 152,08tym a 152,09tym megabajtom a mala namiesto kučeravých vlasov na tvári členité znamienko pokryté bujným porastom. Naučila by som ho aspoň žmurkať.

 

Už ste niekedy sledovali, ako sa evolvuje zrnko kukurice v pukanec? Je to inšpirujúci životný cyklus. Rovnaký proces prebehne na mojej hlave, ak začne napríklad pršať. Koeficient pufovitosti lebečného ochlpenia je priamo úmerný vzrastajúcej vlhkosti vzduchu v prostredí. Postupom času s pribúdajúcimi neúspešnými pokusmi o zjednotenie účesu zistíte, že prípravky na vlasy klamú a ťahajú financie zo zúfalých ľudí môjho typu, a že jedinou cestou, ako vzdušnú vlhkosť pokoriť, je vyholiť si hlavu alebo ju zaliať betónom. A tak vám neostane nič iné, než neustále si opakovať zmierovaciu mantru - Narodíš sa ako ovca, umrieš ako ovca.

 

 

Čižmy

 

Viete, že čím otrasnejšie topánky si zadovážite, tým ľahšie sa vám podarí odpútať pozornosť od dvojitej brady? O tom som však nechcela. Nie som fanúšikom nakupovania, nakoľko mám fóbiu z predavačiek a netuším prečo. Možno ju vo mne v mladosti zakorenili pracovníčky v Jednote, striehnuce jastrabím okom na každý náznak pohybu, predpovedajúci krádež. Vzmužila som sa, prekonala vnútorný odpor a vydala sa na samostatnú odyseu môjho života zvanú nákup čižiem, ktorú podmienil príchod tuhších mrazov. Po sedemnástom pokuse vtisnúť sa do naoko prijateľného páru vyšších topánok som nadobudla dojem, že celý obuvnícky priemysel sa spolčil proti mne. Rozhodol sa, že si nezaslúžim, aby sa moje horolezecké lýtka vošli do akýchkoľvek čižiem, ktoré sa mi páčia. Je to skutočnosť nezmeniteľná. Ani keby som robila štyritisíc drepov denne a ani keby som sa naozaj dala vykostiť.

 

Krutú formu diskrimácie rozkysnutých lýtok završuje obuvnícke šarlátové písmeno, ktorým Schuster-lobby plne demonštruje svoje opovrhnutie, ktoré k vám prechováva. Sú ním odševky variabilnej dĺžky, často umiestnené pozdĺž zipsu alebo na vnútornej strane sáry, rafinovane podšité pevnou, no neveľmi pružnou gumou. Ak sa aj do čižmy nasúkate, guma sa bezpodmienečne odhalí a prezradí vás. Podarí sa vám síce morálne zvíťaziť nad koženou kazajkou, ale aj tak máte pocit, akoby ste práve podviedli smrť. No a tak som sa vzdala a radšej v hlbokej depresii z neúspešného nákupu zimnej obuvi odišla s náplasťou na duši v podobe fialových lodičiek, v ktorých sa určite budú excelentne zdolávať snehové záveje či utekať v poľadovici.

 

 

Outlook

 

V podstate mi zničil život. Každé ráno po aktualizácii poštovej schránky preklínam moment splodenia Jacka Grushcowa. Máločo dokáže tak ľahko a rýchlo naštartovať kolobeh všetkého zlého, čo vás cez deň čaká. Preto ten príznačný názov – Výhľad. Prelúskanie sa výhľadovou korešpondenciou vyvolá v mojom prípade nasledujúce činnosti:

 

Mračenie – vznik vrások.

Škrípanie zubami – nadmerné opotrebenie zubnej skloviny.

Nadávanie – pohoršenie bezprostredného okolia/porušenie pracovnej disciplíny.

Zlostné klikanie myšou – syndróm karpálneho tunela.

Varenie kávy – nabádanie ku kofeínovej závislosti.

Fajčenie – vznik rakoviny, podpora nikotínovej závislosti.

Zhoršenie mienky o spolupracovníkoch – beztak sú idioti, ale denne dokážu prekvapiť.

 

Za ich následky plánujem vymáhať od Jacka nemalú kompenzáciu. Ak mi nevyhovie, zahltím mu inbox japonskou pornografiou a subjekt každej správy bude niesť popis „VERY URGENT“.

Hneď, len čo dočítate tie bludy, vás ten výhľadový bastard upozorní, že nič nestíhate, lebo o pätnásť minút začína porada/telekonferencia/pohreb virtuálnej slobody. Čiže nielenže vás Outlook naserie, ale ešte má tú drzosť pripomienkovať, čo a kedy máte robiť. Vždy, keď vybehne vyskakujúce okno s ikonou hodiniek, nervózne nadhodím myš hučiac na monitor: A ty čo si moja matka?! Kvôli nemu začínam aj k ľuďom v reálnom živote pristupovať ako k firemnej pošte. SMS/email/zmeškaný hovor zaradím do kategórie a vybavenie odkladám, kým priorita nenarastie s počtom opakovaných výziev, prípadne urgencií na základe popudu tretej strany. Odpovedať na bežné záležitosti cez všedný týždeň samozrejme nestíham, lebo vždy do toho niečo príde, a tak ich vybavím až cez víkend, ak vôbec. Stačil mesiac, aby som týmto štýlom získala štatút ignorantskej suky. Nie je to však moja vina, Výhľad ma pokazil.