V živote každého muža sa vyskytne chvíľa, kedy mu manželka (navrátivšia sa z pravidelného pokecu s kamarátkami - a.k.a. pilates) oznámi, že je zahltený vírusmi a toxínmi.  Našinec obvykle odpovie niečo v zmysle, že ten chlast už konečne obmedzí a že ho v obývačke čaká čerstvo zakúpený film Expandables3. dvdrip.1080p. h264.ac3. Avšak slovenské manželky sú zvyknuté na plané sľuby a okamžite vytiahnu z rukáva zdanlivo jednoduché riešenie: mesačná Mačingovej diéta, vhodná na prečistenie organizmu. Postupujúca feminizácia spoločnosti vycibrila schopnosť vychýliť rozhodovacie právo v rodine od prirodzeného stavu. Prostredníctvom techník klipkania očami, manipulácie a v najhoršom prípade aj argumentácie toľko hučia do muža, až dostane sen. V tú noc sa mužovi sníva o tom, ako po ňom lezú vírusy a toxíny, zahryznú sa mu do oka, nakladú doň vajíčka a nakoniec celého muža zahrabú do piesku. Priemerný Jozef Mak to nevydrží a nakoniec sľúbi participáciu na diéte.

 

Čo to vlastne je Mačingovej diéta?

V prvom rade to nie je žiadna protónová astrofyzika. Autorka (údajne z Košíc – už to by vás mohlo odradiť) skombinovala the best of každej známej diéty (low carbon, delená strava, militantné vegetariánstvo, preferovanie domácich potravín) a vykúzlila jedálničiek z asi 8 jedál, ktoré sa opakujú v týždňových cykloch nasledovne :

  • Prvý týždeň je mrkvový. Raňajkujte mrkvu s jablkom, obedujete mrkvový perkelt a večer  si dáte buď varenú fazuľku alebo v trúbe prihriatu cukinu (aby ste nefrflali, že je zase mrkva). Slabšie povahy si môžu k tomu uvariť jedno vajíčko alebo dať kúsok syra. Na obilniny, ryžu alebo zemiaky zabudnite.
  • Druhý týždeň je cviklový.  Vtip je v tom, že kým doteraz ste cviklu moc nemuseli, ale v podstate pretrpeli, teraz ju už budete nenávidieť. Pekným príkladom je napr. repový šalát – je to ako zemiakový šalát, len bez majonézy, horčice a zemiakov. Čiže podobné, ale niečo úplne iné. Plus mrkva.
  • Tretí týždeň je zelerový. Modus operandi sa opakuje. Po čase si zvyknete na tzv. zelerové hranolky. Len ich musíte nakrájať veľmi natenko aby sa spiekli a stratili zelerovú chuť. Samozrejme do seba naďalej valíte mrkvu a cviklu.
  • Štvrtý týždeň je sacharidový  – už môžete aj 1 grahamový rožok a cestoviny. Zhovadilé kombinácie uvarených cestovín s rôznymi typmi zeleniny (napr. s duseným kalerábom) vám spríjemnia chvíle na toalete. Mojím favoritom je napríklad bryndza s bielkami na obed. Len tak samé. Fajn, nie?

 

Obrovskou výhodou tejto diéty je že vás nezaťažuje žiadnou filozofiou ani vysvetľovaním. Neviete prečo jete tento týždeň toto a prečo vôbec nemôžete tamto. Len prosté fakty typu: škorica je zdravá a čistí krv, a to je presne aj dôvodom prečo sme ju jebli na uvarenú zelenú fazuľku a celé to nazvali večerou. Celkom sa mi páči tá logika  - proste tu máš zoznam jedál a žer! Keď ti niečo nechutí a nedokážeš to zjesť, je to tvoj problém a riskuješ, že sľubované výsledky sa nedostavia. Autorka si týmto aj efektne poistila logické chyby v systéme, ale pozornému oku testerov aj tak neuniknú. Napr. preferencia domácich surovín – a preto jeme aj banány, kiwi (samo o sebe alergén jak sviňa) a škoricu. Alebo sušené slivky papáme denne, ale z čerstvého ovocia je dobré len jablko (konzumujeme v tonách). Atď, atď...

 

Mačingovej diéta a alkohol

Počas diéty oba testovacie kusy postupne skúšali mieru opojného vplyvu rôznych kvasených a destilovaných nápojov. Začali príjemným ríbezlákom, pokračovalo sa s Chardonay – neskorý zber a došlo aj na domácu slivovicu. Žiaľ výrazné odchýlky od pomyselného štandardu sa nepodarilo namerať, azda preto že obaja účastníci pochádzajú z oblastí, kde sa pitná voda používa výhradne na umytie špinavých nôh. Kvantifikácia vplyvu alkoholu na výsledky Mačingovej diéty teda zostáva veľkou neznámou.

 

Mačingovej diéta a šport

Pani Antónia vo svojej knižke Najedzte sa do štíhlosti odporúča šport. Tu by som veľmi rád upozornil na nebezpečenstvo skryté v definícií slova šport. Päťdesiatročné ženy totiž za šport považujú kalanetiku, strečing alebo ľahkú chôdzu po Auparku. Ja som v prvý týždeň vyskúšal rovinatý 80km tréning na bicykli, ktorý v mojom repertoári patrí medzi najľahšie. Približne v 2/3 som začal vidieť rozmazane a točila sa mi hlava, zrejme ako sekundárny jav výraznej hypoglykémie. Cukry sú totiž fuj. V ďalších týždňoch sa už situácia zlepšovala, najmä po tom, ako si telo našlo spôsob efektívnejšieho a rýchlejšieho prepálenia  tukov a svalov na jednoduché cukry. Dokonca posledný týždeň môžete zjesť aj trochu sacharidov, takže sa už toľko nezadýchate do schodov. Je síce pekné, že na konci diéty sa cítite skvelo a ľahko, na hovno je ale fakt, že nevládzete poriadne ani ruku zdvihnúť a s obyčajnou nádchou sa bijete dva týždne namiesto jedného.

 

Mačingovej diéta a vylučovanie

Ak ste boli doteraz typ, ktorý si podľa času srania dokázal nastaviť hodinky, tak tomu už je koniec. Mrkva z prvého týždňa krásne zapeká a navyše jaksi nie je dostatok materiálu, z ktorého by sa dalo pekný exkrement vybudovať. Ďalšie týždne tiež nie sú výrazne odlišné, zelenina sa po povarení zvykne zmrsknúť, čiže doterajšie ropovody zameníme za 2-3 zajačie bobky. Konzistenčne oscilujeme niekde medzi plastelínou a plastelínou s nejakými nestrávenými vecami v sebe (pozdravujem pšeno!), navyše referenčnú tvrdosť diamantu sa už nepodarí dosiahnuť. Smrad je horší ako býval, zeler ani v surovom stane nikdy nebýval hlavnou ingredienciou parfumov a repa má v tabuľke pachov vytvorenú vlastnú podskupinu. Čo sa týka močenia, je to problém hlavne v cviklovom týždni. Červený moč na verejných toaletách spôsobuje sústrastné pohľady  a typovanie spolučúrajúcich, či ide o rakovinu, prostatu alebo len silný zápal vajec. Zabudnite na tie radostné rozhovory s ostatnými na tému „Chcání bez prdu je jako život bez mrdu“ alebo lacné vtipkovanie o tom, že „konečne už  aj o mne môžu povedať, že som vychcaný“. Už sa od vás dištancujú.

 

Mačingovej diéta a peňaženka

Kilogram petržlenu síce momentálne stojí v Kauflande 49 centov, ale ak máte 90+ kíl a potrebujete chodiť do práce, tak toho zjete veľa. Naozaj veľa!  Diéta navyše požaduje kvalitu stravy na úrovni bio, takže si priplaťte za rovnaké nedozreté a polozhnité citróny ešte 50%. Na konci dňa ste na tom finančne rovnako, ako keby ste jedli iba mäso. Zelenina má navyše aj značné objemové parametre, takže po sobotnom nákupe už do chladničky nezmestíte ani zimu a naopak v piatok to tam vyzerá ako pred výplatou.

 

Pro tip

Ak by ste stále nemali dosť,  odporúčam každé ráno užívať zelený jačmeň. Cena cca 50 eur za malú pixlu indikuje, že ho vyrábajú zo sušených penisov jednorožcov, výrobca však žartom uvádza, že sa jedná o prášok z pomletého jačmeňa. Zoznam vitamínov je dlhý a pokrýva priemerne až  2 % doporučenej dennej dávky, ale  účinky sú vraj zázračné (viac podmienené vierou, ako nejakým výskumom). Tajomstvo je však ukryté v pachu. Predstavte si, že zbierate kuracince do kýbľa, zalievate ich vodou a nakoniec sa vám na to po dvoch týždňoch ešte vyčúra mačka. Chuťovo a vzhľadovo cca rovnako.

 

Zhrnutie

Celé toto trvá mesiac. Takže niečo schudnete.  Tých pár cm z brucha fakt pocítite a odmenou za mesačné strádanie je posunutie dierky gombíku o jednu dierku dozadu. Toxíny sa mi zmerať nedalo. Pár jedál je vyložene hnusných (napr. varené pšeno, fazuľové struky so škoricou), pár vyžaduje upgrade  (napr. pridať kečup a syr na zelerové hranolky) a pár je fakt dobrých (dusená mrkva na sójovej omáčke, fejkový boršč). Mali by ste sa cítiť lepšie. Ja som sa necítil zle ani predtým, takže neviem, ale žena vraví že nemá také nafúknuté brucho. Ak ste chlap, stanete sa viac emočným (včera som reval pri Búrlivom víne), začnú vám viac rásť kozy a výrazne stratíte chuť na sex.  Mačingovej diéte teda udeľujeme len tri pripálené kastróly z desiatich.