Tento článok píšem preto, lebo na Slovensku je vraj nedostatok osvety. A tak som dala dokopy informácie z Talianska, kde sa tomu počas jarného masakru odborníci v serióznych programoch venovali takmer 24 hodín denne.

 

S miernou nadsázkou si dovolím tvrdiť, že vďaka nim som už tak trochu odborník aj ja, a tak nech sa páči, tu je osveta, v ktorej som použila aj pár citácií zo svojich predchádzajúcich článkov (stála DM komunita ani nemusí čítať ďalej).  

 

Ako sa koronavírus prenáša

Tá malá čínska sviňa je beštiálne nákazlivá, vo svete je 30 miliónov infikovaných a milión ľudí zomrelo. (Ak neveríte faktom, nevypisujte mi do diskusie a láskavo si rovno trhnite.)

- vírus sa prenáša cez oči, nos a ústa

- prenáša sa priamo cez kýchanie a kašľanie chorej osoby; nepriamo, ak sa dotknete povrchu s kvapôčkou kašľa, a potom očí, nosa alebo úst

- minikvapôčky ostávajú vo vzduchu minimálne 3 hodiny, takže ak sa bez rúška prejdete uzavretou nevetranou miestnosťou, kde niekto kýchol pred dvomi hodinami, môžete sa nakaziť 

- je dokázané, že veľmi nebezpečný je spev v uzavretej miestnosti

- neodporúča sa ani sedenie v uzavretej reštaurácii, kde nerešpektujú vzdialenosť a vetranie, pretože kvapôčky emitujeme aj pri rozprávaní a smiechu  

- počas pandémie bolo v Taliansku zakázané aj behať, podľa štúdií sa kvapôčky bežca ťahali až 4,5 m za ním 

- minikvapôčky vydržia 2-4 dni na bankovkách, 24 hodín na kartóne, 4 hodiny na medených povrchoch, 3 dni na kove, skle a plaste, atď. Časom ich nákazlivosť slabne.

- prebiehajú aj štúdie o schopnosti vírusu naviazať sa na jemný prach vo vzduchu a byť vetrom prenesený na veľké vzdialenosti, zatiaľ na to, chvalabohu, nie sú vedecké dôkazy

- epidemiológovia sa obávajú jesene a zimy, pretože covid priam prekvitá pri nižších teplotách a vyššej vlhkosti (na slnku sa odparí rýchlejšie)

 

Ochrana pred vírusom

Momentálne je veľmi zlá situácia opäť v Izraeli, Španielsku, Veľkej Británii a Francúzsku, kým Taliansko sa zatiaľ drží. Istý lekár to odôvodnil tým, že talianska vláda POČÚVA odporúčania svojich lekárov a riadi sa nimi, na rozdiel od spomínaných krajín, kde si síce odborníkov vypočuli, ale na ich rady sa vyprdli.

Veď to aj Boris I Najblbší vysvetlil: „U nás je preto tak veľa chorých, lebo my sa nedáme obmedzovať, my milujeme slobodu!“

Taliani, ktorí už od praveku robia všetko proti pravidlám, sa na tom schuti zasmiali a ich prezident Borisovi inteligentne odpovedal: „Slobodu milujeme aj my, ale sloboda nám nedáva právo nakaziť druhých.“

Takže:

- v uzavretých priestoroch noste masku (nie pod nosom!!!)

- držte si od ľudí odstup minimálne meter, radšej i viac

- neustále si umývajte ruky

- dezinfikujte predmety, ktoré často používate (mobil...) alebo si po ich použití umyte ruky

- vyhýbajte sa preplneným dopravným prostriedkom, obchodom i reštauráciám

- dobrou ochranou navyše (napríklad v obchode) je plastový šilt alebo okuliare

 

V Taliansku sú teraz už v niektorých postihnutejších mestách masky povinné aj vonku a v týchto hodinách sa rozhoduje o tom, že sa povinnosť rozšíri na celú krajinu. Prevencia je určite lepšia ako ďalší lockdown. Na dodržiavanie nariadenia dohliada polícia i carabinieri a keď nemáte handru cez papuľu, môžete fásnuť pokutu 400,- eur.   

Zistila som, že keďže Slovenskom jarná koronabúrka prefrčala bez vážnejších škôd, niektorí nadobudli pocit, že o nič nešlo. Vážení, lenže my sme mali tak málo obetí aj preto, že sme masky a iné bezpečnostné opatrenia zaviedli medzi prvými. Nemýľte si príčinu a následok!

A mimochodom, podľa istej štúdie, keby Taliansko nevyhlásilo lockdown, bolo by sa nakazilo až 85 percent ľudí....

Veľmi upokojujúcim faktorom v Taliansku je od začiatku krízy premiér Giuseppe Conte, ktorý pravidelne vystupuje v televízii a kompetentne, právnicky i ľudsky vysvetľuje, čo sa deje a aké opatrenie prijali.

No, a my máme Matelka...

 

 

Rúška aj doma?

Spomínala sa aj táto možnosť - lekári totiž vidia, ako do nemocníc postupne prichádzajú celé rodiny, je teda zjavné, že ohniskom je spoločný byt či dom. Samozrejme, tam rúško nikdy nebude povinné, no ak máte doma staršiu alebo chorľavú osobu, berte to na vedomie. Taliansky premiér v auguste navštívil rodičov, ale povedal, že sa ich neodvážil objať, i keď mu to trhalo srdce...  

 

Priebeh choroby

Býva ľahší i ťažší, no pamätajte na to, že pacienti v nemocnici sú izolovaní, vydesení a ubolení, ich najbližšia rodina k nim nesmie a často nie sú schopní komunikovať inak ako očami. Trpia, plačú a zomierajú v úplnej samote...

Čítala som príbehy tých, ktorí sa z toho dostali. Jedna pani píše, že ich je doma deväť a každý mal úplne iné syndrómy. Ďalšia sa sťažuje, že jej malé deti, pre ktoré to mala byť prechádzka ružovou záhradou, niekoľko mesiacov trpeli jak divé svine.

Ale to, čo vás čaká, najlepšie zhrnul taliansky lekár, nahnevaný na mládež, ktorá sa cez leto totálne vydlabala na pravidlá a žúrovala do roztrhania tela: 

 „Pokojne si to užite! Potom vám do úst strčíme takú trubicu ako má krhla na polievanie kvetov, až do priedušnice a ešte hlbšie, aby vám ventilovala pľúca; a takto strávite na posteli 15 dní. Sami!

Pod miernymi sedatívami, so zápalom pľúc a s horúčkou 39 stupňov. Ale to nič, veď aj tak budete môcť 15 až 20 dní pozerať len do steny. A okrem toho vám budú dávať injekcie, infúzie, merať tlak, teplotu, saturáciu. Nebudú vám brať krv len zo žíl, ale aj z artérií, a tie sa napichujú oveľa horšie.

Budete kakať do plienky alebo, ak sa podarí, do misy; na cikanie vám zavedú katéter. 

Budete mať preležaniny, ktoré často siahajú až ku kostiam, smradľavé a boľavé.

Keď vyjdete z nemocnice, samozrejme, budete ešte dlho brať lieky. Budete mať zápaly a trpieť.

Ak budete mať smolu, možno chytíte aj dáku rezistentnú baktériu... ale však čo na tom záleží, máte 20 rokov a celý život na to, aby ste sa liečili. Dobrú zábavu!

A ešte P. S.:

Jasne, že len ak bude ešte v nemocnici voľné miesto a ventilátor!

Venované všetkým vtipkárom, ľahkomyseľným, ignorantom a tým, ktorí sú presvedčení, že sa s opatreniami preháňa; tým, ktorí nepozerajú správy a nevideli tie truhly, ktoré sa už nezmestili na cintorín.“

 

Som presvedčená, že kým bude dostatok miesta v nemocniciach i lekárov, urobia pre vás všetko, čo sa bude dať. Ale nedá mi nespomenúť prípad 19-ročného Taliana z Londýna. Keď s vysokými horúčkami prišiel na pohotovosť, poslali ho s acylpirínom domov. Nemali voľné prístroje, lebo však Boris I Najblbší chcel budovať skupinovú imunitu a nejako sa mu to vymklo z rúk. Keď po chalana už takmer v delíriu o tri dni prišla sanitka a intubovali ho, bolo neskoro...

Iného 18-ročného chalana, úplne zdravého, choroba za štyri dni odrovnala a skončil na ventilátore. Za dva mesiace mu vírus úplne „spálil“ pľúca a museli mu ich transplantovať. Bola to prvá operácia svojho druhu v Európe, trvala 12 hodín a mladý mal šťastie, že sa vhodné pľúca včas vyskytli. A že to chirurgovia, operujúci v „skafandroch“, perfektne zvládli... 

Zhrnutie: Boli prípady, keď sa vyliečili takmer storoční dedkovia a babky a boli prípady, keď to zalomili mladí a zdraví. Ako viete, do ktorej skupiny budete patriť? Naozaj si to chcete vyskúšať?

 

Asymptomatickí

Taliani robili cez leto štatistický prieskum na základe 64 000 odobratých vzoriek a zistili, že asymptomatických bolo trochu viac ako štvrtina (27,3 percenta).

Títo ľudia však v sebe nesú rovnako vysokú virálnu nálož ako pacienti so symptómami, sú teda rovnako nákazliví.

Zdá sa, že v poslednom čase počet asymptomatických stúpa, dôvodom je zrejme fakt, že väčšina ľudí nosí masku a má teda ľahší priebeh choroby. 

 

Dlhý covid

Päť percent pacientov je zasiahnutých tzv. dlhotrvajúcim covidom, príznaky majú niekoľko mesiacov a nie a nie znegatívnieť. Je im zle nielen fyzicky, ničí ich to i psychicky.

Pred pár dňami dávali rozhovor s pani, ktorá bola pozitívna šesť mesiacov a deväť dní. Počas tohto obdobia absolvovala dva pobyty v nemocnici a 22 tampónov, sem tam bol nejaký negatívny, ale nasledujúci zase pozitívny. Medzičasom prišla o prácu a keď sa z korony konečne dostala, zosypala sa a musí chodiť k psychológovi...

 

Vyliečenie

Na to, aby bol človek uznaný za vyliečeného, musí mať dva negatívne tampóny za sebou. Jeden nestačí, virálna nálož môže oscilovať.

 

Nakazenie ostatných

Šanca, že vírus od vás dostanú ľudia, s ktorými ste boli v kontakte, je veľmi veľká, preto by si aj oni mali okamžite isť dať urobiť výter a považovať sa preventívne za nakazených, a teda schopných nakaziť ďalších. A sedieť doma v karanténe!!!

V Taliansku majú navyše fungujúcu aplikáciu, registrujúcu ľudí, ktorí sa pri vás vyskytli a automaticky ich informujúcu o styku s nakazeným. Nehovorím, že to funguje na sto percent, ale aspoň niečo. Ukazovali i telefonistov, ktorí obvolávajú ľudí a aktívne hľadajú ďalších a ďalších...  (Viem, že to u nás nefunguje, ako by malo...  a dúfam, že niekto za to skončí obesený za gule do prievanu).

 

Karanténa

V niektorých krajinách znížili karanténu na päť dní, ale Taliani si o tom myslia svoje, pretože sa vyskytli aj prípady, keď človek spozitívnel 23 dní po kontakte s chorým. Ak neabsolvujete dva tampóny (s negatívnym výsledkom), považujte sa radšej za potenciálne nákazlivého. Myslite na starých a zraniteľných okolo vás. 

 

Opätovné nakazenie

Ešte stále nebolo na sto percent vyvrátené, že sa nemožno znovu nakaziť a zdá sa, že u niektorých sa tak veru aj stalo. Preto treba aj po vyliečení nosiť rúško a chrániť sa. Okrem toho, ak budete mať slabý priebeh choroby, vytvoria sa vám iba veľmi slabé protilátky.

 

Testovanie

Taliani testujú jak diví, krajina s 36 tisíc obeťami berie koronavírus smrteľne vážne. V súčasnosti robia okolo 120 000 testov denne a začali hysačiť, už keď sa koncom septembra dostali takmer k 2000 pozitívnym prípadom za deň.

V školách sa robia testy zo slín, ktoré nie sú až také spoľahlivé, ale ak je podozrenie, že dieťa môže byť pozitívne, okamžite ho posielajú ďalej.    

Vo vývoji je aj aplikácia Sonde One, schopná na základe analýzy hlasu odhadnúť pravdepodobnosť, či osoba trpí respiračnými syndrómami, spájanými s covidom.

Znie to divne; keď to skúšali v akejsi nemocnici, diagnostifikovalo to koronu pacientom, ktorí ju oficiálne nemali – lenže keď im skeptickí lekári urobili precíznejšie testy, korona sa potvrdila...  Pôjde však iba o pomocný nástroj.

 

Následky po vyliečení

Tí, ktorí prekonali koronavírus (niektorí už v marci!), ale stále bojujú s jeho následkami, majú na FB svoju skupinu, taký Klub coviďákov, kde si vymieňajú skúsenosti.

Takže, následky po vyliečení vyzerajú asi takto: mnohí sa sťažujú na búšenie srdca, vypadávanie vlasov, poškodenie zraku (môžete si vybrať - krátkozrakosť, ďalekozrakosť i zhoršenie priestorového videnia), pretrvávajúcu únavu, neschopnosť sústrediť sa, neznesiteľné bolesti svalov, na ktoré lieky veľmi nezaberajú, silnú bolesť hlavy, kĺbov a na hrudi, zvonenie v ušiach, enormné potenie, pálenie jazyka a mandlí, opuchnuté zápästie, teplotu 37,5 už niekoľko mesiacov, stratu čuchu a chuti, cítenie neexistujúcich sladkastých odérov, koprivku, ktorá príde a odíde, kožné zápaly, 6-mesačnú gastritídu, svrbiace pľuzgiere, menštruáciu každých 10 dní, záchvaty plaču i panické, alergie, problémy s pamäťou, občas neschopnosť nadýchnuť sa, akoby boli pod vodou... Jedna pani mala tie typické modré covidové prsty a červenými pľuzgierikmi, dnes už majú peknú farbu, no má pocit, akoby chodila po špendlíkoch. Bŕŕŕŕŕ...

A čo na to lekári? Dúfajú, že to časom pominie... ale nikto nič nevie naisto.

 

Slabne vírus?

Na túto tému sa lekári hádali celé leto, ale prevládol názor, že vírus sa nezmenil; a teraz na jeseň sa dokonca jeho virálna nálož preukázateľne zvýšila. Bude to vraj spôsobené tým, že cez dovolenky sa mnohí pohybovali v oblastiach, kde sa nik nechránil, a tak dostali plnú dávku toho najchrumkavejšieho. 

Virálna nálož, teda sila vírusu, sa zisťuje zo vzorky z tampónu a je ukazovateľom toho, aký môže byť priebeh choroby. Čím menšia virálna nálož, tým ľahší priebeh.

Čím poctivejšie nosíte masku, tým menej vírusu vdýchnete a tým ľahší priebeh to môže mať.

 

Liečba

Pred letom v Taliansku zomieralo menej ľudí ako na začiatku pandémie. Podľa lekárov bolo dôvodom nosenie masky (zopakujem: menšia virálna nálož = ľahší priebeh), ale aj to, že vďaka pitvám začali trochu chápať, ako tá čínska sviňa útočí.

Keď boli nemocnice preplnené, mnohých museli poslať domov a odporučiť im, aby si dali acylpirín a modlili sa. V júni však už vedeli, že ak pacientom preventívne podajú lieky na riedenie krvi (a určite aj iné, ale ja nie som lekár), je pravdepodobné, že neskončia na ventilátore.

Okrem toho skúšali rôzne postupy; niektoré boli naprd, iné pomohli. Ako najlepšia z toho napokon vyšla plazmoterapia, keď sa pacientom aplikovala plazma od vyliečeného pacienta, už obsahujúca vytvorené protilátky. Začali s ňou v nemocniciach v Pavii a Mantove a podarili sa im hotové zázraky: tehotná žena, ktorej nemohli dať skoro žiadne lieky, nedokázala jesť a kašlala krv, bola po jednom jedinom vrecúšku negatívna a cítila sa dobre!

V Taliansku bola plazmoterapia oficiálne uznaná za najvhodnejšiu liečbu a nemocnice vyzývali vyliečených, aby čo najskôr darovali krv (kým sú protilátky čo najúčinnejšie). Určite aj vďaka tomu Berlusconi už po dvoch týždňoch behal ako srnka.

Silne pochybujem, že plazmobanky máme aj na Slovensku, keďže vďaka ľahkému priebehu nebolo od koho pýtať plazmu... Ak vám bude zle, nafasujete acylpirín a modlitebnú knižku a dovidenia. Myslite na to a radšej noste napapuľník!   

 

Vakcína

 

V sľubnom štádiu je oxfordská, Taliani začali svoju testovať koncom augusta.

V USA skúšajú šesť vakcín, štyri z nich sú už vo fáze 3 a koncom novembra/začiatkom decembra budú vedieť ich účinnosť. Lekár a imunológ Anthony Fauci verí, že vakcína bude začiatkom roka 2021.

 

Liek

Ešte lepšou správou je, že sa rysuje aj liek. Univerzite v holandskom Utrechte sa podarilo izolovať z plazmy látku, ktorá neutralizuje vírus, nedovoľuje mu naviazať sa na bunku. Ak som to správne pochopila, tá sa potom klonuje v laboratóriu a výsledkom je tzv. monoklonovaná protilátka, ktorá zlikviduje vírus za pár hodín.

V Taliansku sa jej skúmaním zaoberajú tri skupiny, imunológ Le Foche sa vyjadril, že výsledky sú veľmi sľubné a liek by mohol byť hotový koncom februára alebo začiatkom marca.

Mimochodom, na tejto terapii sa pracuje aj v iných krajinách, experimentálny liek na báze monoklonovaných protilátok dostal vraj aj ten oranžový šašo a zjavne zabral. 

 

Deň pálenia masiek

To je na dnes všetko, dúfam, že sa niekedy v marci – apríli stretneme na nábreží Dunaja či iných riek a hromadne spolu spálime rúška!!! (Ja už vlastním hotovú zbierku, 12 kusov). V Portugalsku majú Sviatok pálenia stužiek, navrhujem, aby sme my zaviedli Deň pálenia masiek.

 

Prosím vás, šírte tieto informácie ďalej, aj ústne, lebo niektorí ľudia nečítajú správy a možno si ani nevšimli, čo sa vonku deje... Bude mi v paži, ak sa nakazia, ale bola by som nerada, keby cestou do hrobu vzali so sebou aj našich priateľov či príbuzných.

 

A tí, ktorí ste nečítali Obrázky z Talianska o jarnom masakri, kliknite sem, bojte sa, traste sa – a noste masky, aby sme takto nedopadli na jeseň my!