Perfektný letný júlový večer, niečo po deviatej, podarilo sa nám uložiť deti spať. Jednoducho ideálny čas a priestor na manželskú romantiku. Aspoň tak si to myslí moja milovaná manželka, keď čerstvo osprchovaná, voňavá, len v krátkej košielke kráča ku mne. Zvodne sa usmieva a ..

  • Dáme si víno?
  • Nemám práve chuť na víno.
  • A na mňa máš chuť? – koketne mi šepká do úška.
  • Mám, ale rýchlovka, lebo o pár minut mi začína NFL.

Milovaná manželka pozrie na mňa pichľavým pohľadom, čo to má znamenať? Je predsa Júl, a sezóna sa začína za mesiac a niečo. Za tie roky spolužitia sa naučila, že od septembra do decembra trvá základna časť NFL – National Football League. A potom ešte play off v januári, a máme na 8 mesiacov kľud.

No ja som pravdepodobne poslúchal a tak mi dal Ježiško polročný letný darček. Takmer každý deň sa opakujú najlepšie zápasy minulej sezóny, a ja mám čo pozerať. Ideálny čas zasvätiť DM Crew do tajov tej najlepšej športovej hry na svete – Amerického Futbalu. Ok, druhý najlepší, len tesne za Slovenskou Hádzanou.

Milí čitatelia, poriadne sa usadte, prípravte si poznámkový notes a pero (sektor B4), nápoj (sektor A1) a kalkulačku (sektor B1), kedže všetci hovoria, že americký futbal je komplikovaný, nepochopitelný, nudný, zdĺhavý a popiči zmonetarizovaný.

Najskôr si musíte vybrať nejaký team, ktorému budete drukovať. Rozhodujeme sa podľa toho či sme vegetariáni a teda máme radi zvieratka: Tigers, Jaguars, Bears, Lions a iné obludy. Ak máme jemnejšie srdiečko, vyberieme si vtáčika: Falcons, Ravens, Eagles, Cardinals, .. Ak sme fanušikovia divokého západu máme k dispozícií Cowboys, Redskins, Buccaneers, Patriots. Nezabudli ani na fantasy fans, kde je na výber Giants, Jets, Titans, Saints.

Proste vyberie si úplné každý, aj buzeranti, pajáci, vegoši a krosfitáci – oni majú San Francisco 49ers. Jednak ich nemám rád a tiež sú predsa z takého oného mesta.

Ja fandím Green Bay Packers. Ano, sú to baliči, ktorí každého zbalia. Patria k tým najlepším a najpopulárnejším teamom, ale môje srdiečko si získali vďaka rodine Lambertových. Frank, J.T., Cody, Al a ich syrové hlavy .

Keď už máme komu fandiť, ideme si povedať niečo o hráčoch. Na začiatok postačí, že sú dve hlavné časti mužstva, Defence a Offense. Ja preferujem defence ale začnem radšej offense. Takže No Offense.

Hádzač - QB

To je taký ten chlapík ktorý dostane loptu a snaží sa ju niekomu hodiť alebo podať skôr, ako ho ramasáci zabijú. Vraj je to najdôležitejšia postava, určuje čo a ako sa bude hrať. Ak si niekto nedokázal vybrať team podľa názvu či mestá, môže začať fanúšikovať podľa hádzača. Na výber je všehochuť:

Tom – aj keď bude končiť ako jeden z najlepších QB všetkých čias, navždy zostane len manžel Gisele Bundchen, ženskej ktorá je pekná aj bohatá. Tak zbalila toho najlepšieho.

Uterák na hlave - kto miluje Christiana Ronalda, ten si príde na svoje aj v NFL, majú tiež takého, ktorý je síce super hráč, ale najradšej zo všetkého sa fotí sám so sebou.

Big Ben - správny chlap s váhou cez 100 kg, otec rodiny, ktorého by za profesionalného športovca nikto nepokladal. Ale bez neho sú šance oceliarov fakt mizivé. Vyhral s nimi ligu dvakrát.

Múdry - športovo možno nie veľká hviezda ale za lúzra ho pokladať nemôžeme, skončil totiž Harvard, a to je predsa len viac ako Oxford (sorry Norielle). Normálne by som s nim aj menil .. ale nie, just kidding.

Trash - ako hovoria komentátori na tej športovej telke, kde pozerávame prenosy, tento chlapík je najlepší hádžač v lige za posledných 5 rokov. Je tak dobrý, že by urobil hviezdu aj z odpadkového koša. A čo je hlavné, je to predsa hviezda mojích GB Packers.

Chytač - WR

To je skupinka tých extravagantných, potetovaných, so špecialnými účesmi, jednoducho toto sú tí chlapci na ktorých sa skúšajú podobať naši futbalový reprezentanti. Len škoda, že popularita a príjmy tých chlapcov sú trošku inde. Avšak inteligenčne by ich naši futbalisti čutalisti úplne zvalcovali.

Behač - RB

Ak nie si tak vysoký a rýchly, ale naopak si malý a trpíš miernou nadváhou. Máš veľkú riť a stehná, tak potom je tvoja kariera úplne jasná. Ty budeš behač. Teda keď tvoj šéf hádzač uzná, že hodiť šišku je blbosť, podá ti ju do ruky a ... ostatní súperový ramasaci, tlsté hovada a občas aj tlsté hovada z tvojho teamu sa ťa snažia zastaviť a zašlapnuť do zeme.

Vysoký chuj - TE

Pre každého niečo máme, a ak vieš dobre behať a chytať ale nie tak rýchly ako treba. Ak Ti však pánbožko dal vysoké telo a trošku sily, budeš robiť dievča pre všetko. Teda občas len tak behať, občas sa zrážať, občas chytať, občas chrániť. Si dôležitý a v niektorých teamoch aj najväčšia hviezda.

Tlsté hovada - C G T

Určite ste sa vždy čudovali pri sledovaní amerických teen komédií, čo to tam chodi za tlsťochov pri hlavnej hviezde. Fešáčik sportový a jeho kamoši futbalisti, každý z nich váži cez 130 kg. Áno to su oni, nazval som ich tlsté hovada, lebo ich to úplne presne vystihuje. Preto kto nevie behať a chytať, pekne poriadne papať a budeš hrať v offensive line.

 Tým pádom sme si základne a stručne prešli útok mužstva amerického futbalu. Možno si myslíš, že oni sú nato, aby dávali body. Máš pravdu, ale kľudne občas sa stane, že tvoja obrana dáva viac bodov ako útok. A vtedy vyhráš Super Bowl . Ja osobne mám radšej obranu, a teším sa keď sa zadarí „Tri a Ven“. Preto si niečo povedzme o mojich oblúbencoch.

Zabiják - DE

Ak by som niekedy v živote niečo nechcel, tak stretnuť večer v tmavej uličke ožratého DE. Ak by som niekedy v živote niečo chcel, tak byť DE. Ak neviete kto je dnes najväčšia hviezda amerického futbalu, tak vedzte že je to mladý biely kresťan (a nie potetovaná černošská kreatúra s big afro účesom). JJ Watt, jeho si tak vážim, že uvediem jeho meno a každému odporučím pozrieť si jeho instagram či videa na youtube.

Vraj títo chlapci sú vo všeobecnosti najlepšie platení, v každom prípade ich úloha je jednoduchá, zastaviť, zničiť, rozbiť súpera. Snažia sa čo najskôr dostať ku hádzačovi a zadupať ho do zeme.

Zastavovač - LB

Máme ich tiež radi, snažia sa behať po ihrisku a zastavovať chytačov aj behačov. Občas oklamu súpera a zautočia na hádžača. Sú však pomalší ako chytači, sú tiež nižší ako vysokí chuji, sú nemotornejší ako behači, a tak majú fakt ťažký život a veľmi krátku karieru. Každu chviľu na nich niekto spadne, niečo im priľahne, našprintujú sa a nazrážaju tak, že nerozumiem ako vedia na druhý deň vstať z postele. Respect.

Harmasani - S CB

Často ich podceňujú, nemajú veľku popularitu, avšak sú dôležití ako toaletný papier na hajzli. Bez nich by to fakt nešlo a človek by skončil posratý. Pobehujú tam niekde vzadu, kde sa snažia zastaviť či predskočiť rozbehnutých chytačov. Ak urobia chybu, pride Big Play a zápas je v riťi. Preto sú to také dôležite postavičky, že som ich nazval ako výrobok z Harmanca.

 

Jasne, že je to len také zľahka predstavené mužstvo NFL. Nespomenul som všetkých, veď tam máme ešte aj kopača, odkopávača, špecialistov a pokokot trénerov. Ak bude záujem, dáme si ďalší článok aby sme sa dostali hlbšie do problematiky. Zatial večer žiadne trtkačky, ale poznámky do ruky z tohto článku a sledujem zápasy NFL, nech mám predstavu pred začiatkom sezóny.