Prehrabávať sa v leaknutých depešiach z bratislavskej Americkej ambasády na wikileaks.org je fakt sranda. Najlepšie sú tie, označené CONFIDENTAL.

 

Nedávno citovala Pluska Janka Slotu, ako držkuje do Fica, že sa pchal Američanom do zadku a chcel sa stretnúť s Obamom, no ten ho odpálkoval. Tak som sa teda vybral hľadať, čo iné sa o Ficovi v depešiach píše.

 

V roku 2004 napísal Americký veľvyslanec svojmu šéfstvu o Ficovi, ktorého označil ako najpopulárnejšieho politika, čo pravdepodobne vyhrá voľby: “Keďže Ficove verejné vyjadrenia často nereflektujú to, čo hovorí v súkromí a preto, že ako opozičný líder potrebuje istý politický priestor na manévrovanie, neberieme všetko čo povie úplne vážne, ani ako ukazovateľ nejakých reforiem, ktoré chce zaviesť po nástupe do vlády.“

 

Aj vám to znie ako veta „Fico klame.“ prepísaná do diplomatického jazyka?

 

Depeša ďalej pokračuje: „Napriek tomu však [Fico]občas  vo vyjadreniach zájde priďaleko.“ a v ďalšom texte upozorňuje na Ficove vyjadrenie 8. mája 2004 v TV JOJ, kde povedal, „Američania zaútočili na Irak len kvôli prírodnému bohatstvu“, a tiež že Dzurinda klamal o zbraniach hromadného ničenia a prepojení Iraku na svetový terorizmus.

 

K týmto Ficovym vyjadreniam veľvyslanec píše: „Veľvyslanec s Ficom o týchto poznámkach hovoril a vysvetlil mu, že aj keď je v opozícii - je rozdiel medzi akceptovateľnou kritikou a rozširovaním klamstiev.“ Upozornil Fica tiež na to, že jeho blížiaca sa návšteva Washingtonu nebude len o teplých slovách, ale že sa má pripraviť aj na konštruktívnu kritiku ohľadom toho ako by sa mali „priatelia Spojených štátov“ správať. Skrátka na také malé plesknutie po zadku neposlušného decka, ktoré papuľovalo...

 

V poslednej sekcii depeše nazvanej: „Témy na diskusiu“ (pre návštevu Washingtonu) odporúča veľvyslanectvo Ficovi vysvetliť aj to, že napriek tomu, že USA a jeho „Európski priatelia“ majú často odlišné názory, „svoje motívy a princípy nikdy nespochybňujú.“ Tiež mu vraj treba objasniť, že: „Skutočný líder nesmie len zbierať hlasy voličov a rozprávať donekonečna o ich problémoch. Musí tiež vedieť zaujať principiálne stanovisko a presvedčiť o ňom svojich stúpencov.“

 

Úplný učiteľ a žiačik... Škola vysokej politiky v priamom prenose...

 

Viac perličiek nájdete priamo v konkrétnej depeši.

 

Ďalšie dobroty – napríklad o Schusterovej návšteve Egypta a jeho vrúcnych rozhovoroch s kamarátom Mubarakom, alebo o obavách Američanov zo stále teplejších vzťahoch s Ruskom po nástupe Gašparoviča do prezidentského kresla nájdete na stránke wikileaks – stačí si pozrieť sekciu „podľa ambasád“ a tam si vybrať Slovensko – alebo kliknúť na tento link.

 

Ak ale hľadáte konkrétne veci a mená, použite google. Do vyhľadávacieho riadku zadajte napr." "Vladimír Mečiar site:wikileaks.org" a bavte sa!

Zdroj: wikileaks.org
Foto: Život