Dostali ste už niekedy v práci vyšší plat, ktorý vás posunul na úplne novú úroveň? Pamätáte ako super ste sa vtedy cítili? Možno ste si vtedy kúpili auto, nejaké gadgety alebo ste pozvali kamošov na drinky. A konečne ste si prestali nosiť do práce obed z domu, pretože ste začali chodiť na bussiness menu.

 

O rok neskôr ste však zistili, že ste znova tam kde ste boli. Mali ste síce vyšší príjem, ale aj vyššie výdavky. Vlastne nie ste oveľa šťastnejší ani nešťastnejší ako ste boli rok predtým.


Čím to je?

Volá sa to „začarovaný kruh hedonizmu“ a znamená to, že ľudia zvýšený štandard začnú postupne považovať za bežný štandard – prestane vám preto prinášať toľko radosti a vy sa vrátite na plus mínus pôvodnú úroveň životného elánu.

 

Psychológovia Philip Brickman a Donald Campbell (ktorí tento pojem popísali v eseji s názvom „Hedonistický relativizmus  a plánovanie dobrej spoločnosti“ z roku 1971) tvrdia, že so zvyšujúcim sa príjmom sa zvyšujú aj ich očakávania od života. Výsledok: ten skvelý pocit, že ti po prvýkrát zvýšili plat nebude trvať navždy.

 

Koľko peňazí treba aby som bol šťastný?

Veta „šťastie si za peniaze nekúpiš“ funguje, aj keď sme si mysleli niečo iné, až keď máš príjem vyšší ako 53000 eur mesačne, čiže asi 4500 eur mesačne. PhD. Edward Diener, profesor psychológie na Univerzite Illinois, ktorý sa venuje štúdiu toho „ako sa mať dobre“ vyslovil vetu: „Ak si chceš užívať život, sústreď sa na zdravie a vzťahy až keď máš príjem vyšší ako 75000 dolárov ročne.“ Táto suma ťa pravdaže nevytrhne ak žiješ v štvorizbovom byte v centre New Yorku, alebo máš ženu na materskej a 3 deti... ale viete ako to myslíme.

 

Nedostatok finančných prostriedkov naopak priamo vplýva na „nešťastie“. Ďalší výskum – Princetonskej univerzity – ukazuje, že ľudia s nízkymi príjmami sú nervóznejší zo svojej budúcnosti, no zároveň že ak človek dosiahne určitú výšku príjmu, jeho šťastie bude záležať od iných vecí.

 

A čo mám teda urobiť?

Ak máš chuť, energiu a elán – makaj. Sústreď sa na to v čom si dobrý, zlepšuj sa v tom a vybuduj si svoju úroveň komfortu. Ak nemáš chuť sa do práce ponárať viac ako je nutné – sústreď sa na iné veci, ako koníčky, vzťah, rodina či priatelia – čo ti majú čo psychológovia z Princetonu hovoriť, ako máš žiť, nie?

 

zdroj: https://www.askmen.com/money/investing_300/372_money-and-happiness.html