Už dávnejšie som vám sľúbil, že napíšem dačo o banksterstve. Teraz je čas dodržať sľub. Otváram svoju banksterskú akadémiu podľa vzoru nemenovaného slovenského interpreta (volajme ho Melodija), ktorý mal asi toľko spoločné s finančnou akadémiou, ako jeho pesničky s jeho menom.


Hneď na začiatku si vysvetlíme, čo je to banka. Je to finančná inštitúcia. Ale dosť bolo odborných výrazov. Aby to aj sedláci pochopili – banka je veľká budova v našej hlavnej dedine. Čiže keď v nedeľu prídete ícečkom z východu a severu na týždňovku, aby ste makali na dzídípí nášho najrozvinutejšieho regiónu, tak tie vysoké budovy, čo uvidíte z vlaku, to sú väčšinou centrály bánk. Ak by to náhodou banka nebola, ale je to dajaká finančná skupina, tak aj to je banka, len sa na to treba pozerať ináč. Platí príslovie: si to, čo ješ. A tí zožrali aj banky, aj poisťovne aj televízie a v podstate sú multifunkční ako naši politici.


Banky vykonávajú aktívne a pasívne bankové operácie. Zase teória, ale aby som vám to vysvetlil. Pasívne operácie znamenajú, že si ťa banka namotá, aby si jej posielal svoje peniažky. Veď mať ich dnes doma v matraci, pančucháčoch alebo trezore nie je in. Treba to mať v banke. Síce efekt je ten istý – žiaden úrok nedostaneš, respektíve aby sa nepovedalo, že banky idú proti ekonomickej teórii dôchodku z výrobného faktora kapitál, tak pri ročnom úročení 0,01 % dostaneš tak asi na trojdňový suchý rožok v akcii Tesca. No a pravdaže aj bezpečnosť uloženia peňazí je podobná ako do ponožiek. Veď je ťažké obdobie, hocikto môže krachnúť. Aj taká banka. A potom sa poskladáš na to, aby sa ti vrátili peniaze, ktoré si tak dobre uložil u nás.


Čiže pasívne operácie sú preto pasívne, lebo ak banka dakoho už namotala, stačí jej pasívne čakať. Zmeniť banku nie je také jednoduché ako zmeniť napríklad dodávateľa plynu. Tí vám dôjdu do domu a ani nezistíte, že máte iného dodávateľa. Možno príde obdobie, keď aj bankoví agenti budú chodiť do domu, že preneste si k nám vaše úspory. A pravdaže využívajte aktívne svoj účet, za čo si zaúčtujú poplatky za vedenie účtu, za každý pohyb, za každé otvorenie dverí na pobočke, za každý úsmev a každý vystavený papier.


V poslednom čase prišli banky s nápadom viazanosti. Podobne ako mobilní operátori. Keďže ľudia radi dakam patria, s radosťou podpisujú zmluvy. Pravdaže zmluvy sa podpisujú zásadne v časovom strese. Veď vybavenie jednej maličkosti na pobočke trvá minimálne hodinu, ak je to dačo zložitejšie, buď klienta odbijú, že sa to nedá, alebo sa hľadá človek, ktorý dačo podobné už videl, robil, alebo bol na školení asertivity a má vysvetliť klientovi, že sa to naozaj nedá. Potom ak by sa to náhodou aj dalo, predložia 8-stranovú zmluvu popísanú dvojmilimetrovými písmenami. V podstate aj keby ju dakto chcel čítať, tej bankstersko-právnickej hatlanine normálny človek nemôže rozumieť ani po troch dementovkách zapitých redbulom pri súčasnom dávkovaní kofeínovej injekcie intravenózne.


V podstate je zmluva je vždy napísaná tak, že banka je vo výhode a klient sa podpisuje, že banka môže meniť zmluvu. Ak by náhodou nie, tak sa odvoláva na všeobecné podmienky a cenník, ktorý si naozaj mení podľa toho, ako chce banka svojich klientov podojiť. Čiže zmluvy sú ako biblia – sväté, nemenné a nepochopiteľné, ale tak isto ste sa upísali krvou, akoby vás pokúšal sám Šatan. Nie ten hokejista, ale dakto mocnejší s rovnakým menom.


A to sme sa dostali k aktívnym operáciám. Pri aktívnych operáciách banky aktívne hľadajú svoje obete na poskytnutie úveru. Obete, ktoré sa hlásia dobrovoľne, že by chceli úver, zásadne odmietne. Veď v tom by nebola žiadna škodoradosť. Na to, aby vám banka poskytla úver, musíte mať peniaze. Logické ako oslava sviatku práce pre nezamestnaného.


Čiže ak máte peniaze na účte s úročením 0,01 %, banka vám ponúkne spotrebný úver vo výške asi jednej tretiny vašich disponibilných zdrojov len za 20-percentný ročný úrok. Plus ďalších 20% ako sankčný úrok, ak by ste sa náhodou omeškali čo i len 5 minút v splátkach úveru. Celkom férové podmienky. Veď banka nie je žiadna nebankovka, že by dala každému. Ani žiaden nevestinec. Síce sa niekedy podobá na bodrel, ale to len pre odborníkov zvnútra. Zvonka to vyzerá ako dobre organizovaný chaos. Ak by sa náhodou dačo v tom chaose pokakalo, na vine je klient, ktorému to aj patrične spočítajú. Veď taká fantastická inštitúcia ako banka nemôže byť za nič vinná.


Ak náhodou dakto podpíše zmluvu s diablom (rozumej úver), potom čím dlhšie platí, tým lepšie pre banku. Veď banka musí zabezpečiť prácu pre tisíce zamestnancov. Ako k tom príde obyčajný dlžník, že by chcel beztrestne splatiť úver skôr, ako sme mu vypočítali. Vôbec nemyslí na nás, čo s nami bude bez neho. Tak mu to spočítame. Podobne aj v prípade predčasného výberu vkladu. Veď existujú dajaké pravidlá. Našťastie tie pravidlá vytvára a mení banka, takže všetko si môže spočítať. Aj dvojmo.


Keď sme už pri zamestnancoch. Tie tisíce zamestnancov v tých veľkých budovách sú vysokvalifikovaní odborníci, ktorí sa vyznajú v tom, čo robia. Pravdaže okrem pár zamestnancov, ale tých posielajú banky na pobočky, aby liezli na nervy klientom, ktorí si nevedia svoje sprostosti vybaviť cez internetbanking. Najosvedčenejšia metóda je dať na informácie pracovníkov, ktorí sú prvý týždeň v banke. Taká babenka čerstvo po promóciách oblečená vo firemných farbách s veľkým výstrihom stojaca pri vchode s veľkou dávkou mámťavpičizmu a úsmevom doritivlezizmu nepríčetne prikyvuje na všetko a pritom ani šajnu nemá o tom, že čo kde je v banke. Ak vydrží mesiac, posadia ju k nenáročným operáciám. Ak jej stále nezačne šibať, dostane úlohu osobnej bankárky. Osobný bankár je podstate osobný dobiedzač, ktorý vám zavolá a v rámci aktívnych operácií banky ponúkne supervýhodný úver alebo revolučný nový spôsob investovania v štýle pyramídovej hry, za vstup do ktorej si aj zaplatíte. V podstate to je to posledné, čo si s tými peniazmi urobíte, lebo ich máte na pár rokov zmrazené a následne aj banka zanikne a ochrana vkladov sa na tento druh investovania nevzťahovala.


A nakoniec to najdôležitejšie – internetbanking. Veď načo obťažovať vysoko odborný personál v banke, keď môžete robiť všetko sami. Banky skúšajú všelijaké možné bezpečné spôsoby prihlasovania, mobilné aplikácie, ktoré vás pripoja priamo na internet banking a ešte vám aj na ten istý telefón pošlú bezpečnostný kód, číže keď stratíte mobil, rovno ste bezdomovec.


Keďže aplikácie internetbankingu robia kockaté hlavy ajťákov, logiku v nich netreba hľadať. Ak vám náhodou napíšu, že platba prebehla úspešne a potom vás naháňajú, prečo ste nezaplatili, pokojne sa môže stať, že vám následne príde do schránky správa, že platba z dajakého dôvodu predsa len neprešla. A ak náhodou meškáte so splátkou úveru v tej istej banke, podľa vyššie spomínaného sa môže stať, že sa dozviete o nerealizovaní platby priamo od exekútora.


S prianím úspešného fiškálneho roka

 

Pic by TamasGaspar