Kálí je indická bohyňa, ochrankyňa materstva, manželka boha Šivu. Kali je obyčajný chalan z Petržalky, ktorého baví hudba, ktorú robí, na nič sa nehrá a napriek tomu sa o ňom vie. Na pár otázok si našiel čas a preto som ho nielen v súvislosti s pripravovaným novým albumom trochu vyspovedal.

 

Cass: Na úvod by som rád poznamenal, že si jeden z mála slovenských chalanov, ktorý robia svoj rap na povedzme takej tej úprimnejšej úrovni a to, čo hovoríš, aj dáva zmysel. Bolo to tak od začiatku, alebo si sa aj ty musel prehrýzť do tohto štádia?

 

Kali: Od začiatku som sa snažil písať tak, aby to malo hlavu a pätu, pointu a hlavne, aby sa v tom našiel človek, čo to počúva. Písal som, alebo teda píšem väčšinou texty o tom, čím som si sám prešiel, čo sa dialo v mojom okolí alebo priamo mne, nejaké tie pocity a myšlienky, ktoré v sebe nosím a chcem ich povedať nahlas. Ale samozrejme, že som porobil aj texty „na kolene". Vtipné, primitívne, pre niekoho trápne. Nemôžem byť len vážny, ani môj život nie je len vážny. Ale cítim, že byť vtipný v textoch, nie je moja silná stránka, tak sa snažím robiť také veci len z času na čas.

 

Cass: Písať si vlastné texty nesie v sebe kus zodpovednosti. Včera sa ti javili veci takto a dnes úplne inak. Ovplyvňuje ťa to nejakým spôsobom? Ktorému klišé sa vyhýbaš najviac?

 

Kali: Jasné, človek rastie, niekto zmúdrie, iný je viac sprostý ako včera, ale v zásade sa mení. Mení priority, postoje atď. U mňa je to rovnako tak. Rôzne situácie alebo okolnosti v živote ma donútia sa zamyslieť a prehodnotiť svoj postoj. Nie som bezchybný, čiže mi často musí niekto otvoriť oči a povedať, toto si dojebal. Ja zas viem počúvať a priznať si chybu a nemám problém začať odznova. Ale v zásade ostávam rovnaký a na veľa vecí mám rovnaký názor už dlho a nehodlám ho zmeniť. Nie vždy iný názor znamená byť zlým človekom. Ale môžem povedať, že hlavne v poslednej dobe som urobil veľa zmien, no stále som to ja, ten "divný chlapec". Ak myslíš klišé v tvorbe, tak určite politika. Nechcem o tom písať, ako ma štve, že je všetko na hovno, keď všetci vedia, že to na hovno je. Ale ináč sa dá aj z klišé urobiť originál. Ide o to ako to tá osoba podá.

 

Cass: Zdá sa, že tá obrovská vlna hip-hopového boomu na Slovensku je definitívne za nami. Vyselektovalo to niečo, čo sa odzrkadľuje na kvalite súčasných protagonistov? Koho si rád vypočuješ z našich interpretov aj dnes?

 

Kali: Fúha, tak jasné, že hip-hop nie je to čo bol, ale zasa by som to nevidel tak tragicky. Stále má svojich fanúšikov a je ich veľa. Hrá sa v rádiách, v telke, čo tu predtým nebolo. Je pravda, že ho je veľa, ale stále je zaujímavý, pokiaľ ide o "zabehnuté" mená. Hlavne dnes je doba, kedy sa dostať do štúdia a nahrať vec, nie je nič zložité a vychádza von veľa vecí, ktoré sú horšie ako zlé. Každý chce rapovať a každý si hneď myslí, že je následník trónu a tak to vyzerá. Rád si vypočujem bárzčo, ale zo Slovenska málo.

 

 

Cass: Toto je v podstate pánsky magazín a viem, že ty si prototyp chlapa, rešpektujúceho ženy, ich city a charakter. Ale aj napriek tomu by ma zaujímalo, čo ťa na nich štve najčastejšie, keďže ako vieme disponujú vlastnosťami, ktorými nás dokážu vytočiť do vývrtky?

 

Kali: Že rešpektujem ženy, ich city a charakter? Keby mala tú možnosť ti teraz odpísať moja žena, tak by ťa asi vysmiala :) Ale jasné, ženy milujem, vážim si ich a rešpektujem. Hlavne tú svoju. Ale teraz došlo to slovo ALE. Je jediná, ktorá ma dokáže vytočiť. Hlavne, keď jej vysvetľujem niečo a keby sme boli v kreslenom filme, tak by sa jej nad hlavou urobila tá bublina, kde by bola tá opica s činelmi a trieskala by ich o seba. Po tridsaťminútovom vysvetľovaní, si aj tak povie to svoje a uzavrie to, že ja som ten kár. Ale neviem si život bez žien predstaviť, ony sú najviac.

 

Cass: Áno tú opičku v hlave máva Homer, keď sa po ňom niečo vyžaduje. Mňa by, ale ešte zaujímalo aký je Kali v súkromí? Žúry, baby, chlast, neutíchajúca sláva?

 

Kali: Žúry? Tak to moc nie alebo skôr vôbec nie. Vyjaším sa na svojich koncertoch, aj to decentne. Alkohol, tak keď príde depresia, že nemám peniaze, nadrbem sa pri facebooku a čítam statusy, ako je ľudom fajn. Čiže tak každý tretí mesiac dám štyri poldeci a som v kóme. Baby? No, dávno, keď som bol pekný a mal viac vlasov. Dnes som rád, že ma chce tá moja a ešte jeden kolega v robote, Zolo. Ale tomu som vysvetlil, že sa to nedá. A Sláva? Aká? Ráno vstávam do roboty, poobede z roboty domov, sprcha, papuče, pyžamo a Madagascar a ďalší deň to isté, no a tak si žijem.

 

Cass: Ako teda tráviš posledné dni v novom roku? Pripravuje sa niečo nové, o čom by bolo dobré, keby sme vedeli?

 

Kali: Dokončil som nahrávanie ďalšieho albumu Kali a Peter Pann - Koniec je nový začiatok. Všetko je nahraté a už sa mastruje, koncom marca by malo ísť von CD. Popri tom točíme klipy, robím ešte na singloch, ktoré budem dávať von v priebehu roka. Je toho nahratého naozaj veľmi veľa a ešte bude. Takže môj koniec roka a začiatok nového sa točí iba okolo albumu a hudby.

 

 

Cass: Čím sa bude líšiť tvoj nový album od prechádzajúcich? Nejakí zaujímaví hostia? Koľko vlastne koštuje vydanie niečoho podobného, ostane ti ešte na MHDčko? 

 

Kali: Tento album na moje pomery, alebo ak to porovnám s tým predošlým bol drahý. Nahratie osemnástich vecí, mix, master sa pohybuje okolo 2.500€. Obal albumu, nafotenie a spracovanie do final verzie odhadujem tak na 500 až 700€ (toto som neriešil ja, tak neviem presne), výroba CD nás ešte len čaká, takže to bude tiež okolo 1.500€. To je len okolo produktu, bez reklám, bilbordov, klipov atď. Čiže, stojí dosť. Ale podarilo sa nám zohnať sponzora (Alkohol Killer), ktorý zaplatil štúdio, mix a master, cover a ak sa podarí, zaplatí aj ostatné veci. Klipy a výrobu CD zatiaľ platíme my. Pokiaľ ide o hostí, zavolal som si na neho Kaidžasa, Lugera a DJ Luka, Šipa a českú skupinu Jihovýchod. Tieto mená sú mi blízke, nielen kvôli hudbe, ale máme super vzťahy. Ďalej Jay Diesel, pretože z Čiech si ho idem najviac a tiež je to dobrý chalan. Speváčky Šárku z Čiech, Norittu od nás a Gitanas, ktoré si moc cením, nielen ako ľudí, ale aj za prístup a ochotu. Album nás fakt veľa zblížil. No a posledný hosť je Slipo, s ktorým ma spolupráca moc teší, je to veľký pán. Album odprodukoval Peter Pann celý, ale do pár vecí zahral živé nástroje (violončelo, husle, španielku a elektriku) Slavo Repaský, fakt naložil. Singel Kým si pre mňa príde, prehral celý na živo, ktorý bude na albume ako bonus a naozaj mám husacinu na cikule z toho. O zvuk sa postaral Marek Šurín.

Album sa líši tým, že je určite mäkší. Nie je taký nasraný, veľa vecí je zo života, nejaká zábava a znova zo života. Skôr je taký vážnejší, ale máme tam aj dve 130bpm veci a nejaký reggaeton so Šipom, lebo ja som underground :) Ale ináč je to klasický rapový album. Vypočuješ a pochopíš v čom je iný.

 

Cass: Ako si sa dostal ku spolupráci s Gitanas?

 

Kali: Na narodeninovej oslave môjho kamaráta a zároveň manažéra vystupovali Gitanas, ja som ich poznal už vtedy, ale nikdy som ich nepočul na živo. Sedel som tam s otvorenou hubou a nedýchal. Počul som veľa spevákov a speváčok zo Slovenska na živo a praskli mi bubny v uchu. Ony išli tak čisto, že som tomu neveril a rozsah taký, že ach jaj. Tak som ich cez manažéra oslovil, najprv moc nechceli do hip-hopu, ale dali sme im vypočuť nové veci z albumu, ktoré sú iné ako doteraz, aspoň ja si myslím. No a súhlasili. Najprv dali do jednej, ktorá je už vonku a potom nahrali aj druhú po španielsky. No a tak teda. Minulý týžden sme natočili spolu klip k veci Kým si pre mňa príde, ktorý by sa mal dostať von 10-14 februára. Točil ho Double J.

 

Cass: Ok, tvoje posledné slová?

 

Kali: Posledné slová? Dík za riadky a dík každému, kto je s nami stále. Pre vás album koncom marca 2012, bez vás sme hovienka.

 

Dík za rozhovor.