Pred nie tak veľmi dávnym časom by vás vaša neschopnosť rozoznať hrable od motyky vytláčala na okraj spoločnosti a uživili by ste sa iba ako čistič nočníkov. A to nie je veľmi lákavá práca. Našťastie, tie časy sú preč, a dnes sa môžete s ľadovým pokojom spýtať predavača v Baumaxe či vám na zastrihnutie živého plotu odporúča skôr karbobrúsku alebo záhradný traktor. Bez pocitu akejkoľvek hanby sa môžete priateľom pochváliť, že odpadnutý kus omietky ste opravili lepiacou páskou. Dnes je viac vedieť napísať v Exceli Vlookup ako vedieť zabiť klinec stovku jedno ranou šraubovákom. Manuálne zručnosti sa stávajú prežitkom.

 

Skôr či neskôr sa však ocitnete v situácii, kde si uvedomíte, že na rekonštrukciu vybývaného bytu, ktorý ste kúpili za podozrivo nízku cenu, vám nepomôže ani to, že viete v napísať makro, ktoré porovná cenu rožkov v hypermarketoch a odporučí vám aký si dať jogurt k treske. To, že viete programovať v Jave vám nepomôže keď potrebujete vysekať tri metre steny na potiahnutie káblov na klimatizáciu do vášho slnečného bytu pod strechou, kde máte v lete príjemných 38 stupňov. Neexistujú klávesové skratky, ktorými opravíte pokazený motor umývačky riadu. Sú situácie, keď si musíte svoju manuálnu neschopnosť bolestivo priznať. Vtedy vám ostáva iba jedna možnosť – zavolať majstrov.


Majstri sú zruční chlapi (odpustite dámy, ešte som nevidel ženu majsterku), ktorí sú pozostatkom doby minulej, kde bol MacGyver považovaný za priemerne zručného chlapíka, ktorý to dotiahol do telky iba kvôli svojmu dobrému vzhľadu. Sú to ľudia, ktorí sa neboja zobrať do ruky kladivo a do druhej kosák a ísť bojovať proti buržoázii. Pardon, tu som sa nechal trošku uniesť. Sú to skratka ľudia, ktorí vedia spraviť niečo, čo my nie a preto ich potrebujeme. Bohužiaľ, medzi našimi životnými štýlmi sa vytvorila priepasť, ktorej dno je lemované obeťami kapitalizmu a žije v nej hydra zvaná juvenilná justícia. Zase som sa nechal uniesť. Vidíte aké ťažké je písať o majstroch. Krátko a priamo povedané – vytvorila sa medzi nami komunikačná bariéra. Ako to už býva, komunikačné bariéry vedú k nedorozumeniam. Nezúfajte však, som tu ja a môj článok za dva gastráče a poukážku do Jednoty, ktorý vám ukáže ako túto bariéru prekonať. Iba žeby neukázal. Dosť bolo slov, prejdime k činom (činy sú v tomto prípade ďalšie slová).

 

 

Majstri a čas

 

Treba si uvedomiť základnú vec. Pre majstrov plynie čas úplne inak ako pre nás ostatných a neexistujú žiadne pevne stanovené termíny. To, že k vám majú prísť majstri zajtra ráno o ôsmej, znamená, že môžu prísť v akomkoľvek časovom rozpätí od šiestej ráno až do budúceho utorku. Jedinú istota, ktorú tento termín dáva, je to, že určite neprídu o ôsmej. Dnes to spravím znamená, že najbližšie tri dni budete bývať v rozbitom byte. Mnohí teoretickí matematici sa snažia prísť na rovnicu, ktorá by ponúkla spoľahlivé prerátanie majsterského času na čas normálny. Kým sa im to podarí, ponúkam vám jednu radu – nikdy sa nedohadujte s majstrom na víkend. V lepšom prípade vám štyri hodiny po dohodnutom termíne zazvoní mobil a privíta vás majster so slovami „Tak už som dole.“ V horšom sa mu celý deň nedovoláte a v pondelok dáte facku prvému kolegovi, ktorý sa vás nevinne opýta aký ste mali víkend.

 

 

Majstri a estetika

 

Majstri videli viac vykachličkovaných kuchýň za posledné dva týždne, než vy za celý život, takže vedia, čo má ako vyzerať. Strávili ste mesiac vyberaním vhodnej farebnej kombinácie, stiahli ste si Sweet Home 3D a posledné dva týždne ste sa v robote zadrbávali vytváraním vhodnej farebnej schémy na steny. Po siedmych hádkach s partnerom ste dospeli ku kompromisu a vytlačili ste majstrovi na papier schému ako to má vyzerať. A potom príde ten moment, keď sa pozeráte na stenu, ktorá sa ani v najmenšom nepodobá na to, čo ste chceli. Na váš zmätený pohľad povie majster „Takto to je lepšie.“ Prípadne „Nechcelo sa mi pozerať na ten papier.“ A vy môžete hľadať nového majstra.

 

 

Majstri a filozofia

 

Či ide o opravu práčky, alebo o búranie nosnej steny, majstri nie sú len bezduché stroje. Sú to ľudia ako my a trápia ich aj podobné veci. Preto sa nebojte keď počujete majstra prekvapeným hlasom pýtať sa samého seba „A toto je čo?“. Majster držiaci neidentikovateľnú súčiastku v ruke, stojaci pri práčke a pýtajúci sa „A toto tam bolo?“ nemusí nutne znamenať, že oprava sa nepodarila. Sú to len neškodné filozofické myšlienky. Keď máte šťastie, tak sa s vami majster podelí o svoj pohľad na svet. Napríklad keď stojíte pri absolútne krivej stene, ktorú práve majster postavil a povie vám „No a vy máte všetko vo svojom živote perfektné?“. Alebo keď pozeráte na dvere, ktoré sa nedajú zavrieť a majster so všetkou vážnosťou povie „Mohlo to byť horšie, predstavte si, že by vám museli ľadvinu vybrať.“ To by bolo naozaj horšie.

 

 

Majstri univerzálni experti

 

Profesionalita vašich majstrov stúpa s celkovým počtom majstrov, čo u vás boli. Ako inak sa dajú vysvetliť poznámky ako „No toto vám teda robil dobrý chuj.“ Súčasný majster vie vždy všetko lepšie ako predchádzajúci a napraví všetky jeho chyby. Niekedy máte aj štastie na majstrov, ktorí obohatia vaše čiernobiele videnie sveta techniky. Určite ste si vy obmedzení hlupáci doteraz mysleli, že keď opravíte nefungujúcu vec, tak bude fungovať. Naivky, mne už dávnejšie jeden majster povedal „Je to opravené, ale nejde to,“ a odvtedy viem, že opravený nie je synonymum pre fungujúci.

 

 

Majstri a nástroje

 

Tu sa znovu ukazuje, že s majstrami máme aj niečo spoločné. Mne sa už trikrát v živote podarilo prísť do roboty bez notebooku. Podľa príhod kamarátov a diskusií na internetoch sa toto stáva majstrom trochu častejšie ako obyčajným ľudom, ale už som spomínal, že sú iní. Cenu za najlepšieho vybaveného majstra získava majster z Banskej Bystrice, ktorý prišiel robiť kachličky a spýtal sa „Rezačku máte?“. Nesúhlasnou odpoveďou bol sklamaný menej, ako tým, keď sa dozvedel, že sa majiteľ bytu sa rezačku ani kúpiť nechystá. Nie som si istý, či ho prekvapilo to, že bol o chvíľu vyhodený po otázke „Aspoň vodováhu máte?“

 

 

Majstri a alkohol

 

Pri robote vysmädnete, to je fakt. Majstri bývajú zväčša chlapi ako hora, a neboja sa zahnať svoj smäd aj trochou alkoholu. Na tom nie je nič zlé. Chyba skôr spočíva v tom, že majstri si nenosia so sebou alkohol. Nie sú predsa alkoholici. Tak sa vám môže stať, že prídete domov a zrazu máte doma o trochu menej fliaš alkoholu ako pred odchodom. Majstri samozrejme netušia kde sa mohol ten alkohol vypariť. Cenu úprimnosti Judr. Fica získavajú v tomto prípade majstri, ktorý po vypití flaše 30 ročnej whisky povedali majiteľovi „To sme mysleli, že je pre nás.“

 

- - -

 

Podnikanie je neľahký chlebíček a ľudia sú škrobi. Majstri to dobre vedia. Preto musia o svoje zaslúžené peniaze neľahko bojovať. Keď odpracujú štyri hodiny, tak si musia účtovať štyri aj keď polku času strávili tým, že opravovali vlastné chyby. Keď sa musia vrátiť domov pre zabudnuté nástroje, treba naúčtovať cestovné dvakrát. Varehovu cenu nákladovej optimalizácie v tomto prípade získava majster, ktorý si chcel zaúčtovať k práci aj svoju pokutu za zlé parkovanie. „Som nemal kde inde zastať“ bránil sa výčitkám.

 

Možno sa vám zdajú príklady nereálne. Tak to sa vám zdá zle, naozaj sa stali, aj keď nie úplne presne tak, ako som ich popísal.

 

Týmto končí môj príspevok do denného muža, na záver som mal krátku chvíľku kreativity, tak som zložil pesničku o majstroch:

 

Keď máš rozdrbaný byt
Pokazenú práčku
Kto vyrieši tento shit?
Ma – aaa- ajstri

 

(hudba z Ghostbusters)

 

 

Pri refréne som si uvedomil, že mi nevychádzajú slabiky do melódie a spomínal som, že to bola iba krátka chvíľka, tak čo ste čakali.