Čím sú voľby bližšie, tým sa približujú rýchlejšie. Chápete? Podobne ako vesmír. Keď sa rozpína, čím je vzdialenosť od miesta pozorovateľa väčšia, tým rýchlejšie expanduje. Presne ako s voľbami, ale naopak. Vesmír čaká veľká deštrukcia, možno nás pohltia gigantické bubliny prázdnoty, možno príde grandiózny vbuch a všetko sa dostane do stavu ako pred veľkým treskom. Nás - myslím konkrétne nás pár miliónov ľudí - žijúcich v malej krajine približne v strede Európy čakajú tiež bubliny prázdnoty, možno aj deštrukcia, implózia asi nie. Blížia sa voľby, ktoré len veľmi ťažko môžu dopadnúť dobre. Čo si predstavujeme voľbami, ktoré dopadnú dobre? Dobre by to bolo bez výtržností, keby sa členovia volebných komisií nemuseli báť nejakých grázlov, ktorí budú chcieť falšovať volebné lístky (toto neviem ako by sa dalo zrealizovať), dobre by to dopadlo, ak by sa do parlamentu dostali šikovní, čestní ľudia, aby boli odborníci na problematiku zákonov, ktoré budú schvaľovať, aby tam zvolení poslanci pracovali na zlepšení života v tejto krajine, aby sa nesprávali ako šibnutí magori, ktorí manifestujú tie najhoršie ľudské vlastnosti. Dopadne to aspoň čiastočne takto? Máme ešte aspoň atóm nádeje? Poďme sa pozrieť, aké ďalšie politické strany sú v ponuke.

 

14. MySlovensko

Možno som hľadal zle, ale logo, či značku tejto politickej strany som nenašiel. Natrafil som len na #MySlovensko. Neviem či to je logo, asi áno. Na úvodnej stránke majú pár vecí, ktoré hneď padnú do oka. Jedna je slogan:

Spoločne rozhodujeme o tom, čo sa deje v našej krajine.

To znie celkom fajn. Druhá vec už neznie tak fajn: politický startup - milión hlasov. Toto znie tak skvele, asi ako že skrotíme infláciu alebo nájdeme liek na starobu a budeme žiť večne. Chce niekto dať hlas politickému start-upu? Však sa to nedá ani normálne po slovensky napísať. Politický vyštartujme hore? A získanie milión hlasov. Hej, treba mať veľké plány, v prípade tejto politickej strany sa však stratégovia sekli, odhadujem tak o dve nuly, čo vyjadrené v absolútnych číslach je 990 000 hlasov. Ale prezentáciu na webe majú peknú. Tá prosba o podporu 5,-€ sa mi zdá akási nepatričná, mali by si strany takto zháňať peniaze na prevádzku? Majú TikTok, Facebook, aj Instagram. Čo je ale celkom zaujímavé, oni majú aj aplikáciu pre Android a iOS. Keďže som mal akútny záchvat masochizmu, aj som si ju nainštaloval, aj som v nej čosi poklikal a nevyzerá to zle. Len je to mŕtve, všetko je len demo verzia, a cieľom je asi ukázať, ako krásne by to všetko mohlo vyzerať. Ide o vybavovanie najrôznejšej administratívy a byrokracie v mobile. Fajn. Čo už je horšie, sú jednotlivé body programu: multifunkčná hala v každom meste (wtf), nová jadrová elektráreň (čo takto najskôr dokončiť tunel Višňové?), štátna sociálna banka (čtjb?)... Transparentný účet funguje. Majú na ňom 600,-€. Nepoznám ani jedného politika z tejto strany, nikdy som o nikom nepočul a ani som nevedel že existujú.

Voliť? Možno to je kruté, ale tento projekt nemá šancu. Voľte ak chcete aby váš hlas prepadol, určite však radšej ako číslo 5.

 

15. Slovenská Národná Strana

No. Čo dodať k tomuto politickému subjektu? Je to ťažké. Ťažké a neuveriteľné. Oni totiž preliezli cez 5% hranicu a účinkovali v parlamente počas niekoľkých volebných období. Vďaka SNS sme mali v národnej rade také esá ako boli pán Slota, pán Danko, pán Prokeš, pán Móric, pani Belousovová a aj Rafael Rafaj. Zamyslime sa nad pánom Dankom, ktorý momentálne strane šéfuje. Cítite to, ako vás začína bolieť mozog? Je pre mňa absolútne nepochopiteľné, že tento človek účinkuje v politike a veľmi pravdepodobne bude znovuzvolený aj do parlamentu. Nemám nič proti postihnutým ľuďom, nerobím si z nich žarty, no pán Danko má akúsi špecifickú mentálnu poruchu, ktorú neviem presne identifikovať: povedal by som, že mu chýba viac sebakritiky, zato má nadbytok arogancie a sebavedomia, chýba mu adekvátny verbálny prejav, svojim správaním evokuje idiota a jeho nekonečná zbierka dopletených výrokov, zmätených viet a bláznivých prejavov, by ho mala predurčovať maximálne tak na úlohu treťotriedneho komedianta a ľudového zabávača. Ale nie, u nás z neho dokážeme spraviť politika.

Pozrime sa čo majú na stránke títo vlastenci. Samé silné veci: „Spoločne zastavíme bláznov“ (tu cítim silnú rekurziu), „Spoločne zastavíme liberalizmus“, „Spoločne zastavíme zdražovanie“, „Spoločne ochránime Slovensko“. Skrátka festival politických kokotín, ktoré absolútne nedávajú zmysel. Som si istý, že Danko nielenže nechápe čo je liberalizmus, ale to slovo by ani po dlhšom tréningu nedokázal správne vysloviť. Nie je to smiešne, ani prvá, ani druhá časť predošlej vety, je to skôr tragické. Mrzí ma to, nemám síl na ďalšiu analýzu. Zároveň som nasratý, že pán Danko, arogantný imbecil, bude s veľkou pravdepodobnosťou účinkovať na politickej scéne ešte pár rokov a znepríjemňovať svojimi oligofrenickými nápadmi život nám lepším ľuďom.

Voliť? Preboha mŕtveho, pre zmilovanie Satanove, pre úniu logopédov a odborový zväz pracovníkov psychiatrických ambulancií, nie. NIE. NEVOLIŤ!!!

 

16. SMER - sociálna demokracia

Toto je ozaj „Crème de la Crème“ slovenskej politiky, toto je najtvrdší oriešok, najťažší politický kaliber, pohroma biblických rozmerov, strana s nepredstaviteľne arogantnými hovädami vo vedení, v absurdnom rozpore s ich názvom. Politická strana s vodcom, chorobne túžiacim po moci, bezcharakterným klamárom, trpiacim ťažkou Sorošofóbiou, mimovládkofóbiou a ešte ostatnými početnými neduhmi. Strana ktorá si rozobrala štát na kúsky, snáď každý smerácky politický nominant ojebával kde sa dalo, zničili alebo vážne poškodili súdy, políciu, prokuratúru, tajnú služnu, armádu, ekonomiku, zdravotníctvo, kšeftovali so všetkým a všade, nainštalovali Bödöra, dojebali diaľnice, tunelovali eurofondy, skurvili predaj emisií, ojebávali s Tiposom, kamarátia sa so Širokým, rozdávali dotácie kamarátom, ojebali živnostníkov s Váhostavom, akcie s Bašternákom, Fero Imrecze kradol, Balciar, Rošková, Kočner, únos vietnamca, tunelovanie Mochoviec, kurvafix.... dosť... fakt dosť. Je to strašná žumpa a bordel. A stačilo, lebo toto nadávanie mi pripomína jedného človeka z Trnavy. Tá dubiózna existencia z Trnavy, paradoxne dokázala takmer nemožné. Vyhrala voľby 2020 a Smer bol na pokraji zániku. Keď však partia neschopných amatérov prevzala riadenie štátu, pokazila všetko čo sa dalo. Ich účinkovanie bolo ako súboj armády bezhlavých kureniec proti 666 hlavej hydre. Nedarilo sa im absolútne nič a ľudí to začínalo srať viac a viac. Výsledkom je vzkriesenie Smeru a ja dúfam, že čo najskôr príde zánik OĽAJNO.

Web stránku majú technicky zvládnutú bezchybne. Financovanie majú zdokumentované cez výročné správy a transparentný účet majú natrieskaný peniazmi (€153 331,-)Facebookovú prezentáciu som nekontroloval, tam to asi bude tiež zvládnuté profesionálne. Jednu vec ešte nechápem a vytáča ma: všetci smeráci hovoria názov svojej partaje takto. Smer, Slovenská sociálna demokracia. Dokonca aj na web stránke to majú takto. Zaujímavé je, že v registri politických strán ktoré vedie ministerstvo vnútra, takáto politická strana neexistuje. To slovo „Slovenská“, neviem čo tým sledujú. Asi nejaký národný princíp, alebo jednoducho nevedia názov svojho podniku. Ich hlavné heslo je:

Stabilita, Poriadok a Sociálne istoty.

O Smere si každý mohol urobiť obraz počas mnohých rokov keď boli pri korytách a asi iba slepý by si nevšimol ich kauzy, priesery, klamstvá a problémy. Nechce sa mi na nich ďalej nadávať, Smer je strašná záležitosť.

Voliť? Nie.

 

17. HLAS - sociálna demokracia

Toto je niečo ako brat predchádzajúceho projektu. Niečo, ako keď je starší brat hajzel a mladší s ním robí bordel, ale potom sa odsťahoval niekam inam a začal tam robiť bordel sám. Potom si začali konkurovať a sledujú jeden druhého. Zdá sa mi, že v prípade núdze si strategicky k sebe dokážu nájsť cestu a skončia v spoločnom objatí, podajú si paprče, odpustia si svoje hriechy, povedia si, čo bolo, bolo, teraz keď máme na dosah korytá sa predsa nebudeme hádať, no nie? Pellegrini pôsobí distingovane, nič zásadné pred voľbami nechce dodrbať, lavíruje, satanvie, či sa vďaka takejto stratégii dožije úspechu. Ja napríklad ani neviem či Blaha utiekol od Fica alebo Tomáš od Pellegriniho, akosi sa tieto mediálne známe figúrky pomiešali a vlastne už ani nemám v pláne zisťovať, kto je v ktorom tíme.

Majú web stránku, majú instagram, facebook a dokonca aj YouTube kanál. Web stránka je jednoduchá, ale celkom dobre zvládnutá, funguje, obsahuje tradičné úderné heslá, stop inflácii, vyššie dôchodky, lepšie školstvo, nie migrácii, nie inflácii, doboha to nikto okrem tej retardovanej Spravodlivosti nevymyslí nič originálne? Napríklad namiesto repky začneme pestovať ananásy, zlegalizujeme eutanáziu, autá začnú jazdiť vľavo a všetky budú musieť cúvať, proste niečo originálne! Zaujímavé, že aj Hlas má aplikáciu pre Android aj iOS. Čo taká aplikácia môže robiť, to radšej ani nechcem vedieť. Hľadal som nejaké stručné heslo alebo slogan, našiel som niečo takéto:

Chceme byť hlasom sociálnej demokracie – pracujúcich, slabších, chorých, všetkých, ktorí potrebujú pomoc. Chceme byť hlasom mladých rodín aj seniorov.

Transparentný účet funguje (€113 726,-). Financovanie je zdokumentované na web stránke.

Voliť? Nie. Ale rozhodnite sa sami. Voľte, jedine v prípade žeby ste chceli čo najviac nasrať Matoviča. Ale akýsi múdry politológ raz povedal a ja som si to neviem prečo zapamätal: treba voliť racionálne.

 

18. SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny

O tejto strane neviem nič. To, že existuje som sa dozvedel teraz. Podľa názvu a toho zhluku nevysloviteľných štyroch slov v ľavej časti loga, predpokladám, že to bude politická strana predovšetkým pre maďarskú menšinu žijúcu na Slovensku. Web stránka jednoduchá, celkom sympatická. Občas sa nájde menšia chyba (diakritika). Medzi kandidátmi je Gyula Bárdos, toho som už kdesi, kedysi dávno videl. Stránku som si skúsil som prepnúť do ľubozvučnej maďarčiny, a neviem ani len odkliknúť súhlas s použitím cookies. Je tam Elfogadás alebo Elutasítás. Z volebného programu vyberám náhodne jeden bod v maďarskom znení, bez titulkov:

Egészségügy
A kórházreform revíziója, a déli régió kórházait érintő leminősítések és osztálybezárások felülvizsgálata. A reform egyeztetése a regionális önkormányzatokkal.

Transparentný účet som nikde nenašiel. Politický program majú rozsiahly, všetko rozpísané v jednotlivých kapitolách Rodina, Naša komunita, Regióny, Krajina. Zaujala mu táto vízia, v kapitole Infrastruktúra: Zasadíme sa za vybudovanie obchvatu Komárna, Nových Zámok, Kráľovského Chlmca, Šale, Šiah. No ja neviem ako chce napríklad s týmto bodom zapôsobiť v celoštátnom meradle, a osloviť napríklad voličov v okolí Spišskej Starej Vsi. Ak by kandidovali do nejakých lokálnych volieb, povedal by som že to je fajn, takto sa mi to zdá zvláštne. Niektoré body programu majú ukončené výkričníkom! Tie sú asi extra dôležité. Napríklad v časti Verejná správa: Zavedieme inštitút rezidentskej karty!

Ježišikriste! Ešte dobre že som si dal tú námahu a prešiel celý zoznam kandidátov! Na mieste 149 je Jurko Gyimesi!!! Tak to je koniec. Diskvalifikácia. Nie, toto by ozaj nešlo.

Volebný slogan je úderný a je to imperatív:

Nadišiel čas!
Pre maďarské zastúpenie!

Tak som v rozpakoch, maďarov nikto nezastupuje, či ako? Juro Gyimesi je zástupca etruskov, alebo tigrajcov? Pekné rúško mal raz Jurko v parlamente, s logom spolku Új Egység Mozgalom (to sú nejakí občania, ktorí sú nešťastní z Trianonu).

Voliť? Ej, bisťu... viete čo? Nem!

 

Pokračovanie... ak stihnem... niekedy začiatkom volebného týždňa.

Ahojte.