Denne jazdím po Bratislave autom a snažím sa byť naozaj ohľaduplný vodič. Púšťam chodcov na prechodoch ak je to čo i len trochu možné, vyhýbam sa cyklistom a motorkárom a snažím sa napomôcť plynulosti premávky. Občas sa však na prechodoch stretávam s chodcami, ktorí sa správajú ako úplní idioti. Rozhodol som sa teda spísať pár rád pre chodcov, ako nám všetkým ich prechod cez prechod spríjemniť.


1. Sústreďte sa na prechádzanie

Mnohokrát vidím na prechode čakať ľudí a vykecávať sa. Stoja pri kraji cesty a ja im už z diaľky svetlami signalizujem, že môžu prejsť. Potom zapojím aj mávanie rukami spoza predného okna a už z diaľky spomaľujem, aby sa necítili mojou rýchlosťou ohrození – no stále nič. Dvojica dievčat, dôchodkýň či párik sa veselo vykecáva a nevšíma si ma, pričom by už dávno mohli byť na druhej strane. Ja teda musím úplne zastaviť, počkať kým si ma všimnú a počkať kým prejdú. Je to fakt otravné. Sústreďte sa preto pri prechádzaní cez cestu na prechádzanie cez cestu a všímajte si čo sa okolo vás deje.


2. Nepovažujte za samozrejmé že zastavíme

Často sa mi stáva aj opačný prípad. Mladík s obrovskými slúchadlami na ušiach, ponorený do svojho sveta je slušne rozbehnutý a ja už z diaľky vidím ako sa blíži k prechodu. Premýšľam či ma 50 metrov od neho na ceste vidí, alebo nie, pretože nespomaľuje a bez mihnutia oka sa chystá prejsť cestu. Možno aj o mne vie a len očakáva že je samozrejmé že zastavím. Nie je. Často krát sa stáva, že auto za vami je od vás 1-2 metre a vy viete, že keď v šesťdesiatke skočíte na brzdu s veľkou pravdepodobnosťou vám skočí do cesty. Alebo chodca zbadáte až neskoro a keby ste ho chceli pustiť, museli by ste brzdiť tak že vám veci z kufra skončia na palubnej doske. Preto vás chodci občas nepustíme, aj keď by sme veľmi chceli a vy by ste s tým mali rátať – a nevrhať sa nám v plnej rýchlosti pod kolesá.


3. Nechajte prejsť celú kolónu

Po úmornom čakaní v zápche konečne naskočí zelená a 10 áut sa pohne z križovatky. 100 metrov za križovatkou je prechod s nedočkavými chodcami. Nechajú prejsť 8 alebo 9 áut a tomu desiatemu sa nanútia do cesty a on musí zastaviť a nechať vás prejsť. Skúste sa občas zamyslieť a nechať prejsť celú kolónu. Premávka bude plynulejšia a na svete bude menej stresu. Keď už ste vydržali čakať na 9 áut, tá sekunda kým prejde aj posledné vás nezabije.


4. Nepchajte nám kočíky do cesty

Mamičky na prechodoch majú jeden veľmi nepríjemný zvyk. Ako keby nevedeli, kde im končí kočík s dieťaťom ktorý tlačia pred sebou a často sa stáva, že kočík trčí 10-15 či 30 centimetrov do jazdného pruhu. Pre nás vodičov je to veľmi nepríjemné. Práve v mieste, kde trčí váš kočík totiž môže byť na ceste výtlk, mláka, či iná prekážka a nám sa tých 15-20 extra centimetrov na manévrovanie fakt zíde. Dajte si preto na kočík pozor a netlačte nám ho do cesty – tých dvadsať centimetrov môže FAKT predísť nehode.