V našej civilizačnej džungli je potrebné sa ďalej rozmnožovať, a preto sa častejšie vyskytujú v našom okolí ženy samice, ktoré sa po spojení spermie s vajíčkom (pre podrobnejšie vysvetlenie odporúčame učebnicu biológie 8. ročníka ZŠ) menia na prototyp s pracovným názvom Tehuľky. Z neho sa upgraduje na vytúžený finálny stav Mater ©.

Je to krásny sen, kam sa skoro každá žena (najmä po aktivite ako svadba) skôr či neskôr chce dostať, akurát niektorým bocian prináša aj trvalé následky na správaní. Možno sú to pesticídy, internet alebo mobilný smog, neviem. V každom prípade po nedobrovoľnom styku s nimi potrebujem vychladenú fľašu Sauvignon Blanc alebo revolver aspoň s jednou vyslobodzujúcou guľkou v hlavni.

Pred nasledujúcimi ohrozujúcimi druhmi treba skákať do priekopy, liezť na strom alebo sa zahrabať do najbližšieho pieskoviska:

Eko mater

Pôrod bol starostlivo naplánovaný v jazere, na lúke, lese, indiánskom stane či eskimáckom iglú. Náročnejšie eko plodnice si nacvičili dýchanie v súlade so splnom mesiaca a masáž dunajskej hrádze za účasti pôrodnej babice. Modernejšie bio páry celý akt natáčajú na kameru a zverejňujú na svojom  profile. Je to predsa prirodzené prirodzenie, čo by mal celý svet vidieť. Malý greenpišulák je zavinutý výlučne vo fair trade bio bavlny z Ekvádoru a kŕmený priamo od výčapu. Pampersky sú väčší zločin ako plastová taška z Jednoty a ocikaný ľanový kus látky, a.k.a. plienka, sa obmieňa a perie pre istotu v potoku. Eko mater vláči bio baby zásadne na chrbte a okope pri tom zemiaky aj nakúpi v Auparku. Samozrejme v Al Natural sekcii nemenovanej drogérie, kde má zákaznícku bio kartu. Malý enviromentalista má obedík namixovaný výlučne zo zeleniny z Miletičky vypestovanej úprimným maďarským farmárom na slnkom zaliatych lánoch južného Slovenska. Horúčka sa zráža octovými obkladmi a akútna bronchitída diskusiami na sociálnej sieti.

Paranoja mater

Píše sa rok 2016. Slovensko a jej menší sused planéta Zem je najnebezpečnejšie miesto v celej galaxii. Na každom rohu číhajú na jej najkrajšie najšpeciálnejšie dieťa vrahovia, únoscovia, pedofili a šialení pediatri. Injekčné striekačky sú nabodané na lavičkách. Toxoplazmózou infikovaný vtáčí trus sa suší na pieskoviskách. Pásomnica rodu Echinococcus lezie aj na susedových ríbezliach. Obchodníci s detskými orgánmi číhajú na sociálnych sieťach na jej najnovší status. Paranoja mater je vždy o krok vpred. Niet situácie, ktorou nezaspamuje newsfeed nič netušiacich sladko spiacich obyvateľov a jej úbohých kamoško-materí. To nemyslíš vážne! Boli ste varovaní!

Fitnes mater

Super fit matka ma dokonalú postavu a materstvo je neuveriteľne pristane. Je normálne aj akási krajšia. Drepuje 100 kg až do posledného trimestra a medzi kontrakciami dáva tricepsové kliky. Po prestrihnutí pupočnej šnúry beží späť do fitka, len aby sa dostala, čo najrýchlejšie do formy. Ona nie je posadnutá, len vy ste lemry lenivé. Tehotenstvo je krátkodobá vizuálna nepríjemnosť  a jej telo  funguje ako prefíkaný triedny nepriateľ. Stačí trošku sebadisciplíny a grilovaný kurací steak s rukolovým šalátom. Každá môže mať tehličky na bruchu, ak naozaj veľmi chce. Treba len využiť čas k dispozícii efektívne (áno, ráta sa aj noc), svokru čo postráži a ďumbierový energy drink. Dieťa sa dá použiť na zahrievacie kolo tlaku na lavičke alebo bicepsový zdvih. Kočík sa dá šprintovať do kopca za každých poveternostných podmienok. Pri sterilizovaní fľašiek treba výpadovať. Zdvihnite sa z gauča padavky jedny nevychrápané, ideme na to! Ste vyčerpané jedine tak z toho, že nie ste také fit ako si zaslúžite!

Vasilisa Premúdra

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna mater, čo všetko vedela a všetko zažila, prípadne si to vedela telepaticky predstaviť. Je ako otravný hmyz, na ktorú nefunguje grcka na plece ani SPF faktor vyšší ako 50. Chodí s policajným obuškom a oblieka si laboratórny plášť. Na každý problém má odbornú vedecky podloženú a susedkinu odžitú odpoveď. Kúpila si nový dudlík pre svoju ratolesť? Je vyrobený z karcinogénnych plastov a doživotne bude z neho malý Jožinko škuľavý. Potrebuješ novú autosedačku? Tú čo má ona vystrelili minulý týždeň do vesmíru na testovanie a všetci v poriadku došli až po Mars. Malý Einstein ešte stále v noci nespinká? To preto, lebo nechodí na baby čínštinu, a veru, to by ho riadne vyčerpalo. Ako protiliek na Vasilisu funguje hrubá encyklopédia z miestnej knižnice. Tresnúť ju s ňou poriadne po hlave. Radšej dvakrát, keby jej po prvej rane huba ešte stále mlela.

Flegma mater

Flegmoška rada kávičkuje s inými flegmo materami a vývin svojho plodu necháva aj po pôrode na prírodu. Čo na tom, že jej Marienka práve vylupuje susedovmu Jožkovi lopatkou oko?! Zo svojho stanovišťa s cigaretkou v ruke sa dvíha, až keď tečie krv. Jej ratolesti pobehujú nepovšimnuté so smradľavou plienkou po Starbuckse alebo vám na romantickom rande v reštaurácii obhrýzajú topánku pod stolom. Extrémnejšie typy sa hrajú kameň-papier-nožnice s gorilou nížinnou v miestnej zoo, prípadne strážia auto pred horúčavami na parkovisku v hypermarkete. Teoretické siroty našej flegmy dostávajú od sudičiek k prvým narodeninám vlastný mobil s predvolenou 112-kou. Len tak pre istotu.

Sexy mater

Háremový druh lokálneho alfa samca musí byť aj po splnení svojej biologickej funkcie vzrušujúca za každého počasia. Odrodila v saténovom pyžame leopardieho vzoru cisarákom objednaným na jedenástu a liposukciou na pol druhú, až kým nebola prerobená do predpôvodného stavu. Dizajnový kočík ladí so sponzorovou kravatou a jej lakom na nechty. Nohy si sexy mater láme popri brehoch riek a vydláždených uličkách veľkomesta. Malý krásavec nosí bodyčko ‘’I am sexy like my mummy‘‘ a je od útleho veku kaviarenský  a kadernícky typ. Svoju sexy mater po odlíčení často nespoznáva, pokiaľ nemení denne značku parfému. Nemá problém si zvyknúť na viacerých tatinkov, má to totiž v DNA.

Cmuk a dorodenia!