Titulok je len záchvat utopického optimizmu. Reč bude o hodnotení výzoru. Občas ma zaskočí mimovoľný komentár nejakého muža z mojej blízkosti ako napríklad:

„Lepšie vyzeráš, len ešte na bruchu schudni,“ toť nevyžiadaná rada do života od kolegu.

„Ja by som jej ponúkol, že jej zaplatím prsia. Veľa žien ich chce, len si ich nemôže dovoliť.“ rodinný príslušník o štíhlej žene, ktorá sa ani slovkom nesťažovala na svoje minimalistické prednosti.

„Jesicu Biel by som z postele nevykopol“ rôzni muži nezávisle na kontexte.

„Ty sa neboj, ty vyzeráš v pohode, ale nemám rád ženy s nadváhou,“ tinder kontakt na prvom rande.

 

A keď si zapnem Dámsky klub, je mi nesmierne smutno, že niečo nútilo moderátorky zmeniť sa na akési voskové karikatúry seba samých. Takže:

Milí autokorunovaní páni tvorstva, teda muži so Syndrómom samozvaného porotcu fiktívnej súťaže krásy (SSPFSK), Mám na vás ťažké srdce.

 

Rozumiem, že každý má nejaký vkus a nie je za tým nič racionálne. Tak ako každý preferuje inú farbu auta, pre mňa za mňa nech každý má svoju obľúbenú váhovú kategóriu žien, ktoré sa mu páčia. Nik vás nenúti sexovať so ženou, čo sa vám nepáči. ALE OD KOHO DO FRASA STE DOSTALI POVERENIE NA POROTCU???!!!  A  prečo máte pocit, že celý svet je jedna súťaž krásy, kde práve vy musíte ženy komentovať rad radom?  Za prvé, my vás o hodnotenie výzoru obvykle nežiadame, neprišli sme súťažiť, ani sa výzorom prezentovať ako našou jedinou devízou. Taktiež na to nie ste nijak kvalifikovaní a váš názor zas až taký dôležitý nie je. Veľmi slušne povedané. Navyše Jesica Biel nevie, že existujete a my o vašich vlhkých snoch nepotrebujeme počuť.

 

Všetkým ľuďom bez SSPFSK ďakujem, že existujú. Že sú milí a neprispievajú k dojebanej kultúre, kde sa ženy cítia ako zvieratká na trhu.

 

Milujem, keď niekto s dvadsiatimi kilami nadváhy kritizuje každú nedokonalosť ženského tela. Keby to bola jeho partnerka, ktorá mu to spravodlivo opláca, no budiž, aj keď načo si takto špatiť život? Ale keď tak hodnotí ženy idúce po ulici, vraždila by som. Za prvé je to ako keby sa potkan smial medveďovi, že je slabý, lebo už videl aj silnejšie zviera. No a čo? Aj ja mám oči, aj ja som videla kulturistov/ hercov/ nositeľov Nobelovej ceny a JUSTINA BALDONIHO (kuk sem pre silný zážitok z obrazu aj obsahu: https://www.youtube.com/watch?v=Cetg4gu0oQQ&t=267s)  a nebudem každého muža, čo uvidím, zhadzovať len preto, že z pohľadu naňho nevlhnem. Ani nevenujem čo len sekundu pomenúvaniu jeho nedostatkov. Načo? Komu by som tým čo pomohla? Len preto, že keby som bola debilná, mohlo by ma to baviť? Teraz som urazila debilov. Veľmi sa ospravedlňujem.

 

Ale nie je to o nič morálne prijateľnejšie, keď výzor žien takto hodnotí niekto všeobecne vnímaný ako atraktívny. Proste je to mor. Ak si myslíte, že ženu poteší, keď jej pochválite zadok... sú prípady, keď sa nebudete mýliť.  Komplimenty majú svoje miesto v živote. Ale väčšine žien to bude divné, nemiestne, prekračujúce hranice v ktorých sa s vami chcela pohybovať. Zažila som síce mladého playboya, ktorý svojím flirtovaním dokázal rozchichúňať ženy každého veku, ale toho pred zabitím chránilo nevídané osobné čaro. Od väčšiny z vás to takto príjemne vnímané nebude. Je to asi ako keď vy chcete blowjob, ale ponúkne vám ho bezzubá starenka. Isteže existujú aj vítané komplimenty a niekedy povedať niečo kritické, je prejavom úprimného priateľstva. Je to proste otázka miesta, času, spôsobu a miery.  CONTEXT MATTERS. Za bežných okolností v práci, obchode, na ulici prosím buďte veľkorysí, a nechajte ostatných žiť bez vášho hodnotenia.

 

LEBO

 

Keď ide obézna žena po ulici, zažije si toľko nevyžiadaných úškrnov, obzretí sa a poznámok, že byť ňou si vyžaduje hrošiu kožu. Nedá sa reakcie okolia nevnímať.Ale  komu je to na čo dobré?  Milujem, keď sa niekto schováva za to, že však on to myslí dobre, lebo veď ona si tučnotou spôsobuje zdravotné riziká. Samozrejme. A pravdepodobne o nich vie a niektoré z nich sa už aj realizujú a komplikujú jej život, tak čo akože chceš do debaty prispieť? Myslíš, že nemá doma zrkadlo a žije v ilúzii, že zajtra pôjde na miss universe? Že ty si ten záchranca, čo jej povie, že je tučná a ona sa rozplynie šťastím, nahodí fitness režim a o pol roka ti bude na námestí ďakovať pred kamerami ako si zmenil jej život a pomohol jej stať sa bytosťou, na ktorú konečne nik nepľuje?

 

Náhodné komentáre, samé o sebe nijak nevýznamné, opakovaním vytvárajú dojem, že ženy s nadváhou sú akási rohožka, do ktorej si slovne utierame špinavé ústa. Alebo že škaredá žena nie je žena. Že byť sexy nie je možnosť ale povinnosť. Že starnúť znamená strácať hodnotu.

 

Uvedomujem si, že tento problém je oveľa širší. Celá spoločnosť má záľubu vo verejnom pranierovaní. Primitívny bulvár, ktorý robí z celulitídy verejný zločin, čítajú muži aj ženy. Taktiež pocit zadosťučinenia z poukazovania na chyby iných máme v sebe hlboko takmer všetci. Ale dnes už asi svet nespasíme, tak aspoň skúsme jedno vylepšenie. Všetci, ktorí sa sebe zbadáte SSPFSK, len si proste dajte studenú sprchu/ povedzte, že zadarmo ani kura nehrabe a nechajte hodnotenie žien naokolo plávať. My vás budeme mať o to radšej, lebo veľkorysosť je mega sexy. A možno tým predídete problémom, o ktorých diskutuje Justin Baldoni s ďalšími mužmi v tomto neskutočnom videu https://www.youtube.com/watch?v=qZoNJ0NOetw . Lebo je len otázka času, kedy sa kultúra pranierovania výzoru otočí aj na vás a zrazu sa vám bude na vrásky a miznúce vlasy pozerať rovnako ťažko ako moderátorkam Dámskeho klubu na svoju prirodzenú tvár.