V druhej časti môjho promo článku napísaného z číreho nadšenia z pobytu na Bali sa pozrieme, čo by ste tu nemali zmeškať a kde by ste sa mohli ubytovať.

Príroda

Vtáky - Ak máte radi prírodu a prírodné halušky, určite si nenechajte ujsť Bali bird park (kde vám budú farebné papagáje zobať jablko z ruky, kde môžete vidieť sovu ako kaká hovienko, alebo kde vám v rámci predstavenia opakujúceho sa každé 2h pristane mrte veľký papagáj GoGo na ruku. Okrem toho tu uvidíte asi 100 rôznych druhov vtákov a ak chcete, môžete sa ísť pozrieť do 4D kina (raz vás tam ostrekne trochu vody a raz vyjde spod plátna dym – to je tá 4. dimenzia) na veľmi zle natočený film o migrácii vtákov pre deti do 6 rokov.

Opice - Takisto sa oplatí ísť pozrieť do opičieho lesa (https://www.monkeyforestubud.com/), kde vám budú otravné opice trhať z ruky banány, ktoré vám pred vchodom predajú a ak im ich nebudete chcieť dať, možno vás aj pohryzú. Ak si však jedlo nezoberiete, celkom si to užijete, uvidíte asi 200 opíc na jednom mieste a pochopíte, že u makakov to funguje tak, že kým samica vôbec stihne povedať, že ju bolí hlava, samec ju už dvakrát pretiahne. No srandy kopec.

22

Ryby – Dobrý zážitkom je aj nechať sa loďou zobrať z prístavu Padang Bai na poldenný výlet – šnorchľovanie s mantami. Manty sú mrte veľké morské ryby s rozpätím plutiev až 5 metrov a plávať s nimi vo voľnom mori je fakt haluz. Manty sa vás našťastie boja ešte viac ako vy ich, takže najväčšie nebezpečenstvo (okrem zašpinenia nových plaviek výkalmi) je, že ich odplašíte a ostatní potápači s drahou výbavou, čo za drahé peniaze prešli pol sveta, aby si ich užili, tiež uvidia hovno.

 

Pláže

Nedá sa povedať, že by bolo Bali celé obkolesené krásnymi bielymi pieskovými plážami, ale o to väčšia je radosť, keď nejakú brutálnu pláž nájdete. My sme ich našli niekoľko. Asi najväčšia vychytávka je Bias tugal – Tajná pláž neďaleko prístavu Padang bai. Maximálny počet ľudí, ktorý bol na pláži v jednom momente, bol cca 12 a vyzeralo to tam takto:

23

V pohode boli aj pláže na ostrove Lembongan, kde mali na pobreží postavených niekoľko štýlových loungov s reštauráciou, barom a infiniti pool pár metrov nad pieskovou plážou..

24

A aj v turistickom stredisku Sanur – ktoré vám poskytne civilizovanejšiu dovolenku (sú tu autopožičovne, McDonald, KFC aj Dunkin’ Donuts J)

25

Všetky tieto pláže vrele odporúčam. Na ďalšie zašité miesta na kúpanie sa spýtajte svojho sprievodcu, ktorého si prenajmete s autom, alebo opálených bielych ľudí (to sú zväčša učitelia surfingu alebo dôchodcovia, ktorí sa rozhodli dožiť na Bali, pretože z 1500 eurového dôchodku si tu žijú ako Maharadžovia) – tí tu zväčša žijú dlhšie a poznajú vychytávky, čo bavia nás, extraBalijcov...

 

Hinduistické stavby a kostolíky

Toto je pre nás chalanov trochu nuda, ale naše frajerky budú milovať fotiť sa v prehnane vyzdobených rozľahlých hinduistických kostolíkoch. Za zmienku stoja tri (aj keď je tam nejaký na každom rohu, ale po čase už trochu nuda):

Goa Lawah – netopierí chrám (https://www.balistarisland.com/Bali-Interesting-Place/Goa-Lawah-Temple.htm) s jaskyňou plnou netopierov.

26

Vodný palác - https://www.wonderfulbali.com/eastbali/tirtaganga.htm - ktorý vlastne nie je chrám ale brutálne rozľahlé záhrady s jazierkami a potom najväčší chrám –

27

Besakih - (https://www.bali-indonesia-tourism.com/2010/01/besakih-temple-largest-temple-in-bali.html) – v princípe si stačí pozrieť tento a viete o čom sú všetky. Besakih je vtipný hlavne v tom, že na vrátnici si od vás vypýtajú prvé prachy za vstup, vzápätí vám nanútia plateného sprievodcu a zakážu vám ísť ďalej autom a potom vás za dolár vyvezú motorkou hore. Sprievodcovi nedávajte viac ako 50-70 tisíc rupií za hodinu a pol prehliadky, aj keď si od vás bude na začiatku drzo pýtať aj 25 dolárov za osobu... myslite na to, že minimálna mzda na Bali je okolo 150 – 200 eur mesačne a bezbločkoví chlapci už nič ďalej nezdaňujú..

28

 

Ďalšie zábavné veci, ktoré treba na Bali skúsiť sú:

- žúrovanie v hlavnom žúrovníckom meste Kuta (diskotéky, bary, nočný život a vraj pomerne dosť rozšírené HIV, takže niekoho na sex si odporúčam doniesť so sebou)

- jazdenie po džungli na skútri alebo ešte lepšie na 15 ročnej Suzuki Katana (4x4, motor 1.0, do kopca sa jazdi na jednotke a 4000 otáčkach). Jazdí sa vľavo, rýchlostná páka je tým pádom tiež vľavo a blinker a stierače sú vymenené. Okolo vás okrem hustej dopravy kľučkuje v každom momente aspoň 20 skútristov. Trúbi sa pri začatí predbiehania, pri predbiehaní samotnom, pred zákrutou a nečakanými manévrami... Vyzerá to asi takto:

- malé dedinky, lokálne trhy – naberte si do auta plnú nádrž (pri cene benzínu cca 30 centov asi za 15 eur), stiahnite si do telefónu mapy a vyrazte naprieč Bali po malých dedinkách. Tu kúpite najlacnejšie darčeky – drevo, šatky, textil, či turistické vtipnôstky... V mestečkách bývajú aj oficiálne obchody, kde je dobre sa ísť pozrieť na bežné ceny tovarov, aby ste vedeli na koľko zjednávať.. – na trhoch v dedinkách a mestečkách predávajú rôzne v ten deň pripravené sladké a slané koláčiky a pochúťky - naše fastfoody majú ešte obrovské rezervy - koláčiky v lístkovom ceste, ovocie, zelenina, lokálne nealko, polievky, oriešky a aspoň 5 druhov banánov...

- kohútie zápasy – spýtajte sa lokálnych, oni určite budú vedieť kde a kedy sú najbližšie. Frajerku nechajte doma a príďte si vsadiť. Z nelegálnosti nemajte strach - kohútie zápasy sú povolené vďaka medzere v legislatíve, keďže sú klasifikované ako hinduistický náboženský obrad...

- vylihovanie na pláži a „masaaaas“... (masáž) – Nezabudnite si vychutnať pár dní ležania na pláži (napríklad v Sanure) a dajte si poloamatérsku masás (áno, presne takto to bude vyslovovať) vonnými olejmi... – garantujem vám, že do 5 minút na lehátku vám ju príde ponúknuť malá Indonézanka – zjednávať začne niekde na 100.000 rupiách za hodinovú masáž, no reálna slušná cena je tak 40-50 000 a dá sa zjednať aj nižšie (rekord, ktorý spomínal náš známy, pravidelný návštevník Bali po štvrtom pive bol myslím 30.000 rupií za hodinovú celo telovú masáž (asi 2 eurá 80 centov)

...a každopádne nezabudnite ochutnať lokálne pivo plzenského typu Bintang v pohodlnej 7 decovej fľaši...

210