Telekom ma zobral na 5 dní do Francúzska pozrieť sa na Tour, ako vedúceho výpravy výhercov ich súťaže. Tak si vravím, že sem napíšem, ako vyzerala cyklistická súťaž, z ktorej si dospelí predplatitelia časopisu Šport mesiac pravidelne cvrkajú do slipkov. Z pohľadu športového ignoranta.

 

Verím, že ľudí, čo o cestnej cyklistike vedia, že „to je to, čo robí Sagan“, je viac ako len ja. Začnime tým, že si vysvetlíme ako Tour de France funguje. TDF je francúzsky závod v bicyklovaní, čo trvá cca mesiac a ide sa na jednodňové etapy, čo sú asi 100 až 200 kilometrové úseky. Nevyhrávajú sa medaily, ale dresy – žltý je pre toho, čo bol v ten deň prvý, zelený je pre toho, čo bol prvý na konkrétnom mieste počas závodu, (väčšinou na rovinke, kde teda treba šprintovať a dobre si rozložiť sily), biely s bodkami pre týpka, čo najlepšie zašprintoval niekde do kopca a biely dres bez bodiek pre najrýchlejšieho v cieli do 25 rokov. Aj keď cyklistika vyzerá ako individuálny šport, súťaží sa v tímoch, lebo vraj mrte pomáha, keď pred tebou ide niekto, čo ti rozráža vzduch a vzadu ďalší čo blokujú ostatných, aby ťa nemohli predbehnúť. Toto som vedel, keď som si sadal do mikrobusu (nástup na parkovisku pri Istropolise, ako keď sa išlo v 1993 do kempu na Costa Brava) a to vám v princípe stačí.

 

Jáj, áno. A šiel s nami Šatan. Telekom ho normálne oslovil, či nepôjde a nepofotí sa s fanúšikmi, a za to môže ísť na Tour. A on šiel.

 

 

Miro je v pohode chaloš. Tu musím povedať, že ma asi prvý krát sralo, že viem prd o športe, lebo som nemal ako otvoriť debatu a on sa bavil s tými, čo vedeli aspoň odlíšiť Zedníka od Lašáka (to sú hokejisti). Tak sa s ním bavili oni. Ja si len pamätám historku, čo nám hovoril, že keď si zo Žiga Pálffyho robili mladí hokejisti v šatni srandu, že ako mu šla škola, a čo matematika, a že do koľko vie narátať, tak povedal že: „Do 660. Toľko mám miliónov.“ A bolo ticho v šatni.

 

 

Toto je foto s Mirom. Naučil som ho aspoň sa „prirodzene“ fotiť: „Ja ti akože niečo ukazujem hentam vo vzduchu, a ty sa akože pozeráš, že čo.“

 

Boli sme sa pozrieť dvakrát v cieli etapy a raz na bodovanej prémii, čo je super, lebo je väčšinou uprostred trate a treba k nej šliapať tak 3 kilometre, a skoro nikto tam nie je. Čas sme si krátili sprejovaním po ceste. (Videli sme to v telke a robili to aj ostatní, takže sme nerobili Slovensku hanbu. Tú nám už robí Fico a Kotleba).

 

 

A ani fízlom to očividne nevadilo.

 

 

Potom dievky napadlo, že nastriekajú Sagana asi 30 centimetrov od cieľovej prémie. To už trochu organizátorov rozmrzelo a nápis odstraňovali metlou, vodou, štrkom, a následne povolali zametacie auto.

 

 

Nakoniec ho skúsili zapáliť benzínom. Horel, ale nezišiel. Následne, keď si všimli, že sa asi do dvoch minút pokúsime rozvinúť zástavu 5x2 metre s čudným nápisom S4GAN (mali sme pripravenú výhovorku, že: „To nie je reklama, to je akože Sagan bude mať 4. krát zelený dres, veď preto je aj magentovej farby.“ Oh wait...) To už nás prišli postrážiť veľmi slušní policajti, ktorí tuším ako jediní nie len vedeli, ale aj boli ochotní používať pri komunikácii angličtinu.

 

 

Ináč, tu na margo okraja, musím podotknúť, že fakt tí Francúzi majú u prdele sa s vami baviť po anglicky, aj keď vedia. Dajú jednu vetu a zas prejdú do francúzštiny a ešte sú oprsklí, keď sa pýtate že čo...

 

Sagan prémiu vyhral. Tešili sme sa a fotograf TASR ma odfotil v cieľovej rovinke. Okrem mŕtvej selfie, o ktorej Sagan nevedel, že si ju robím, mám s ním aj túto fotku. Yes.

 

 

Ono tá Tour je parádna vec. Žije tým vo Francúzsku mrte ľudí a musí byť super zážitok, keď ti popod okná prejde topka svetových cyklistov. Verím, že pre niektorých lokálnych obyvateľov malých obcí, zážitok porovnateľný s návštevou Fica v miestnom kulturáku pri príležitosti MDŽ.

 

Prekvapením dňa bolo, že sám šéfko tímu Tinkoff SAXO – Oleg Tiňkov, si ráno prejde svojim tempíčkom každú etapu a tak sme ho videli zblízka. Hej, napadlo ma drbnúť mu drevo do predného kolesa, len tak zo srandy, ale po dvojke zo správania na gymnáziu niektoré nápady prehodnocujem. (S odstupom času premýšľam, že tá dvojka predsa len mala výchovný efekt.)

 

 

Pred každou etapou chodia po trati okrem Tiňkova aj promovozidlá, ktoré ostrekujú ľudí minerálkou a rozhadzujú suveníry. (Na ktoré vám potom doma 10 rokov padá prach, a potom ich s ťažkým srdcom pri sťahovaní vyhodíte. V lepšom prípade ich vyhodíte už z batožiny pri lete domov, keď zistíte, že Ryanair vám povolil len príručnú do 15kg.) Ale akože milé to je. Tu je fotka jedného z takýchto vozidiel, ktoré má na sebe cyklistu, ktorý zozadu vyzerá, že sere.

 

 

Výlet sme zakončili v cieľovej rovinke v meste Gap, kde Sagan došiel (kúúúúr…) zase druhý. Tam ho už čakala aj jeho šupa frajerka, s ktorou mám tiež selfie. Dokonca o nej asi aj vie, ale keď som si ju robil, ona si ju nerobila. Tá je tu:

 

 

Toľko subjektívne z Tour.

 

A ešte jedna vec. Sagan je mega. Tu je 5 dôvodov prečo:

 

  1. Keby som odbicykloval 180 kilometrov tak 6 dní po sebe, asi by ma nikto nedonútil po rozhovore pre lokálnu telku a Eurosport a neviem koho ešte sa pristavovať pri nejakých mŕtvych slovenských fanúšikoch a vykecávať sa s nimi.
  2. Asi by som sa na to vysral celkovo. Minule som si požičal v Mikulove bicykel a prešiel 40 kilometrov a bolela ma prdel ešte tri dni a vždy, keď som pridal, strašne ma pálili stehná.
  3. Strašne na ňom vyzerá, že ho to baví. Ak to fejkuje, tak mu to ide minimálne ako 1000 eurovej čajočke, čo nepotrebuje mať ani inzerát na Zafo. Ale skôr ho to fakt baví.
  4. Keď hovorí o tom, ako je dvojka v tíme, a ako všetci hrajú na to, aby vyhral Contador, je s tým nielenže zmierený, ale berie to ako výzvu, ako tímovú vec a ako pracovnú náplň. A potom, keď si odrobí, chodí si vo voľnom čase do únikov, medzi rečou vyhrá zelené tričko a sám si vypracuje pozíciu na druhé až desiate (ešte stále bodované) miesto. Na pánka.
  5. Má 3 ročnú zmluvu s Tinkoff-Saxo za 4 mega za sezónu. 4 mega eur. Za sezónu. Dokopy dvanásť. Počujete zlatokopky? (Práve som vypredal permice na spinning do konca roka, lebo každá bude chcieť bicyklovať...)

 

Takže, takto zo mňa urobilo 5 dní vo Francúzsku cyklistického fanúšika. Teda na chvíľu. Už to zase opadá. Najbližšie, ak nebodaj tento rok bude Slovan niečo hrať, bude zo mňa asi zase hokejový. Viete, taký ten slovenský klasik, čo fandí, keď sa darí.

 

A tu si pozrite videjko. Takto vyzerá tour de France nastrihaná na hudbu z Youtube Free Audio Library.