Už sa vám stalo, že ste po niekoľkých hodinách letu zistili, že váš mobil bol celú dobu zapnutý? Ako je ale možné, že lietadlo nespadlo a vás už neoplakáva rodina? Pravda je, že ste od toho nemuseli byť príliš ďaleko a vypínanie mobilov nie je len spiknutie letušiek, ktoré by mali silnú chuť vás buzerovať.

Podľa celkom dôveryhodnej štúdie, ktorú nedávno urobila Asociácia leteckej dopravy, sa za šesť rokov (2003 – 2009) udialo vo vzduchu 75 incidentov, ktoré mohol mať na svedomí zapnutý mobil alebo iná hračička. Tie dali zabrať všetkému od riadiacich kontroliek až po komunikačný systém. Medzi najzaujímavejšie poruchy patrí hlásenie poruchy motora, alebo svojvoľné vypnutie autopilota.

Podľa odborníka je hlavný problém v tom, že elektronické zariadenia vydávajú žiarenie, ktoré môže zasiahnuť a narušiť vysoko citlivé senzory ukryté v priestore pre pasažierov. Jeden alebo dva zapnuté notebooky by tak mohli v “správny” čas a na “správnom” mieste narobiť pilotom pekný bordel v riadení.

Zaujímavý je však pohľad pilotov, ktorí tvrdia, že oproti dennému počtu letov (32 tisíc nad USA) je evidovaný počet rušení zanedbateľné číslo. Na druhej strane, ťažko zanedbať, že sa vaše lietadlo zrúti do Zlatých Pieskov čo i len raz.

 

Zdroj: https://abcnews.go.com/Blotter/safe-cellphone-plane/story?id=13791569