To, že je parkovanie v bratislavskom Starom Meste čisté peklo, vie každý, kto má aspoň Babetu. Vedia to ale aj mestskí policajti, ktorí každý deň vyrážajú so súkromnou odťahovkou na “záťahy.” V prípade ich úspechu a vášho neúspechu s blikačkami to môže znamenať maximálne 60 eurovú pokutu policajtom a 93 eur odťahovke. Každý špás niečo stojí a za chyby treba platiť, ale vysoliť skoro stovku za úplne zbytočný odťah, pričom policajt si za priestupok vypýta len 20 - 30 eur?

Vec sa má navyše tak, že ani počínanie samotnej odťahovky nie je úplne kóšer. Podľa zákona nesmie mestský policajt rozhodnúť o odťahu, keďže toto právo prináleži len príslušníkovi Policajnému zboru, teda štátnemu policajtovi. Príkaz na odtiahnutie auta môže vydať aj správca komunikácie, no len vtedy, ak vozidlo stojí na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávke alebo na vyhradenom parkovisku, ktoré preň nie je určené. Takisto v prípade, že nemá ŠPZ ale to tu nebudeme rozoberať.

Problém je aj v tom, že podľa zákona smie auto odtiahnuť len správca komunikácie alebo Policajný zbor. Súkromná odťahovka nie je ani jedným z nich aj napriek tomu, že má zmluvu s mestom. Váš právnik sa navyše môže vyblázniť aj na fakte, že zákon ukladá majiteľovi odtiahnutého auta povinnosť zaplatiť len náklady potrebné na odtiahnutie. Odťahovka si však pýta pevnú taxu 93 eur nezávisle od toho, kde ste parkovali a na aké miesto auto odviezla. Takže spravodlivosť spravodlivým!