Pivo pijem občasne, no na cestách rada navštívim návštevnícke atrakcie výrobcov alkoholu, či už sú to vinárne, pivárne alebo liehovary. Je to veselé spestrenie bežnej turistickej trasy najznámejších pamiatok, aj keď ich nevýhodou býva, že ak ste boli v dvoch, či troch, boli ste v podstate vo všetkých. Tak sa poďme pozrieť na vybrané pivné zábavné parky, na ktoré by ste mohli počas svojich ciest naďabiť.

 

Amsterdam: Heineken Experience

 

(Čakám, kým prejde diskusia na tému, že Heineken nie je pivo.) Heineken je jedno z obľúbených pív s pôvodom v Holandsku a nech už má zanietený pivár názor akýkoľvek, faktom je, že sa predáva. Heineken občas vypijem - akosi sa mu podarilo dosiahnuť monopol vo viacerých letiskových baroch, kde žiadne iné pivo nemajú. Významný pre značku je rok 1873, kedy došlo k premenovaniu pivovaru, ktorý kúpil zakladateľ značky Gerard Adriaan Heineken, z pivovaru Haystack na, tipujete správne, Heineken. Vo svojich začiatkoch vyhralo toto pivo hneď štyri veľké ceny a medaily na medzinárodných súťažiach v Paríži (tri) a v Amsterdame (jednu), takže je otázka, kde sa stala chyba a z Heinekenu sa stalo pivo, ktoré samotní výrobcovia odporúčajú piť vychladené na štyri stupne Celzia.

 

Faktom ale je, že Heineken Experience v Amsterdame, ktorý ponúka nahliadnutie do histórie značky, je urobená celkom funky štýlom. Pri jej návšteve som sa zamýšľala, nakoľko bola navrhnutá tak, aby sa o to lepšie užívala po prijatí rôznych psychotropných látok. Prvá časť interaktívne porozpráva históriu značky, ktorá vlani oslávila svoje stopäťdesiate výročie. Ochutnávka Heinekenu ma mierne vydesila, keď som videla, ako sa pivo čapuje: doplna a pena pretŕčajúca cez okraj pohára sa odsekáva plastovou lopatkou. Najväčšie záhuly však prichádzajú v miestnosti s reklamou, ktorá je celá odetá do šialených neónových farieb a plná zvukových a obrazových efektov. Halucinácia garantovaná aj za triezva. Vrcholnou atrakciou je potom miestnosť, v ktorej sa postavíte na plošinku a na obrazovke pred vami sa odohráva cesta piva - od suroviny cez kvasenie, varenie a fľaškovanie. Počas kvasenia nám do miestnosti padali bubliny a plošinka sa celý čas hýbe. Kým ma nafľaškovali, bola som poriadne vytrasená. Za odmenu ma v záverečnej časti atrakcie čakal polliter Heinekenu. Neurazí ani nenadchne. Asi je lepšie zažiť to v povznesenom stave.

 

Dublin: Guinness Storehouse

 

O najobľúbenejšom írskom pive som už písala v prvej časti sprievodcu, takže poďme rovno k veci. Guinness vytvoril na mieste svojho pôvodného pivovaru skvelé návštevnícke centrum. Neviem, čo by som mu mohla vytknúť, snáď len príliš veľa nadšencov tohto tmavorubínového jačmenného piva, ktorí sa v ňom koncentrujú. Guinness Storehouse je v obrovskej sedemposchodovej budove, ktorá má tvar pintového pohára a postupne sa prepracovávate zdola nahor cez tematické segmenty: výber surovín, varenie piva, príbeh zakladateľov značky. Prvú malú porciu piva ochutnáte na druhom poschodí: najprv sa cez čiernu chodbu dostanete do bielej miestnosti (svetlo na konci tunela?), kde z niekoľkých bielych valcov stúpa para s vôňou jednotlivých komponentov piva: jačmeň, slad, chmeľ, kvasinky. Po poriadnom preňuchaní si beriete svoju mini-pintičku do ochutnávacej miestnosti, kde vás prevedú procesom, ako si čo najlepšie vychutnať pintu Guinnessa.

 

Ďalšie časti prehliadky sa venujú vývoju marketingu značky a prierezom celej histórie tohto piva. Za čo Guinness mimoriadne chválim, je ľahko vzdelávací prístup, čo sa ich piva týka. V prvom rade v podobe takzvanej Guinness Academy, kde sa dozviete, ako správne načapovať perfektnú pintu Guinnessu, no pre veľkých fajnšmekrov má pripravené ešte niečo extra: za príplatok sa môžete dostať do Connoisseur experience, preložme to ako degustátorského zážitku, v rámci ktorého ochutnáte plné porcie štyroch ďalších Guinness pív. Svoju pintu, ktorú dostanete so vstupným, si vychutnáte v bare s panoramatickým výhľadom na celý Dublin. Mnoho podobných atrakcií má problém s tým, že licenciu na predaj alkoholu majú len na tú degustačnú porciu, no v Guinness Storehouse si môžete pivo ďalej vychutnávať v jednej z jeho reštaurácií. No a ak máte málo, gift shop ponúka široký výber produktov s logom značky. Ich špecialitou je gravírovanie vášho mena (alebo čohokoľvek) na pintové poháre značky. Jediné, čo som im musela vytknúť, je fakt, že nemali malé polpintové poháre a tak som si odniesla len poldecáčiky v tvare pintového pohára. Občas z nich pijem škótsku.

 

 

Kilkenny: Smithwick’s Experience Kilkenny

 

V nádhernom írskom mestečku, ako vystrihnutom z propagačného katalógu, sa nachádza domov mojej najobľúbenejšej značky piva, ktoré je zároveň historicky najstarším írskym pivom. Dnes je už súčasťou koncernu Diageo, ktorý pohltil Guinness, ktorý Smithwick’s kúpil v roku 1965. Ak vám pivo evokuje skôr názov mesta pôvodu, vedzte, že v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch sa Smithwick’s predávalo za hranicami Írska pod názvom Kilkenny, údajne preto, že nikto nevedel, ako sa má názov piva vyslovovať. Oficiálne Smifiks (s tým anglickým th, ktoré sa vyslovuje s jazykom medzi zubami), variácií je ale veľa, od Smidiks, Smisiks až po výslovnosť pre tých, čo aj v slovách ako Worcestershire či Gloucestershire vyslovujú každé jedno písmeno: Smifviks. Dnes je ale Smithwick’s Smithwick’som a Kilkenny je názov samostatnej značky piva, ktoré je silnejšie a trpkejšie a penu má podobnú Guinnessu.

 

Smithwick’s Experience Kilkenny je poňatá priam až intímne, prehliadková skupina má maximálne 20 ľudí (v tej našej ich bolo asi desať) a okrem multimediálnej prezentácie (mních vysvetľuje, ako vzniklo pivo, rozprávajúce obrazy zakladateľov značky a pod.) vždy nejakú informáciu doplní aj sprievodkyňa. Prehliadka je omnoho viac zameraná na pivovarnícke umenie, mnohé exponáty priamo ukazujú prebiehajúci proces vzniku sladu, jeho praženia, pre fajnšmekrov je tu hneď niekoľko druhov chmeľu na ovoňanie, povinným bodom programu je ochutnanie kvasu, zatiaľ bez alkoholu, na porovnanie chutí neskôr. Vidno, že toto návštevnícke centrum je robené s láskou a nehou. Ak ste už ochutnali klasický Smithwick’s, v rámci svojej pinty môžete vyskúšať ich tmavé alebo blond pivo. 

 

Osobne som bola rada, že Smithwick’s Experience ma nesklamala a len prehĺbila moju lásku k tomuto skvelému pivu. Odporúčam všetkým DailyFemales, najmä ak máte problém pri pití piva s tým, že je príliš bublinkaté a príliš horké. A vlastne odporúčam všetkým, lebo Kilkenny je úžasné mesto s krásnymi pamiatkami a fantastickými pubmi so živou hudbou na každom kroku. Dobré pivo si užijete najmä v nich.

 

Samara: Žiguľovský pivovar

 

Nedá mi okrajovo nespomenúť, ako berú “visitors’ experience” v takom Rusku. Samara je mesto na dolnom toku Volgy, kde sa vás miestni budú nechápavo pýtať, čo tam preboha robíte, veď tam nič nie je. Ale je, okrem iného pivovar Žiguli, pomenovaný podľa neďalekých hôr, ktorý dodnes varí jedno z najlepších pív, aké dostať v Rusku. V Moskve nemá veľmi dobrú povesť, okrem toho samarského existuje aj verzia, ktorú varia v Podmoskoví a je dosť nanič. To samarské zasa treba vedieť, kde hľadať, čapujú ho len na pár miestach. 

 

Samara Zhiguli Experience teda vyzerá tak, že buď si necháte načapovať pivo do plastovej fľaše a beriete ju so sebou, alebo vojdete do výčapu, kde vám načapujú niektorý z druhov vynikajúceho žiguľského piva. Uchmatnúť si stôl je mission impossible, jedlo sa tam nepodáva, no dovnútra si môžete vziať sušenú rybu alebo raky zo stánku pred výčapom. Ak ste si kúpili sušenú rybu v celku, pred jej čistením ju nezabudnite niekoľkokrát oplieskať o stôl, stane sa trochu poddajnejšou. Fajnšmekri na plameni opália jej vzduchový vankúšik, ktorý potom chrumká ako zemiakový lupienok. K zážitku prispieva sledovanie krehkých dievčiniek, ktoré obratne čistia raky rýchlosťou svetla, zapíjajúc ich pivom. Slovanský sen.

 

Na zdravie!