Kto nemá rád bilancovanie? Neverím, že niekto taký môže existovať. Bilancovanie je totiž jedna z obľúbených kratochvíľ, keď sa blíži koniec nejakého významného obdobia (povedzme, že roka) a aj tak sa nedá nič iné veľmi robiť, keďže vonku zúri tá zasraná zima. Okrem toho, môže byť aj celkom užitočné.

 

Ja som si tak trošku zabilancovala a hneď ma napadlo množstvo tém na článok - napríklad, zostaviť si súkromný rebríček hudby roku 2012. Alebo, ponadávať si trošku na ten nečas vonku (slovo "počasie" je v tomto prípade príliš expresívne). Prípadne, hodiť celé bilancovanie na papier, ale to by sme už zachádzali do príliš subjektívnych rovín a aj tak to nikoho nezaujíma a moja túžba odhaľovať seba sa má tiež svoje hranice.

 

 

Knedlizmus

 

Tak som si povedala, že sa povenujem rozmáhajúcemu sa fenoménu - knedlizmu. Knedlizmus je veľmi nebezpečná vec a môže sa vám prihodiť absolútne znenazdajky. Niekto si to ani nemusí všimnúť. Niekto si to ani nemusí uvedomiť. A až pri spätnom bilancovaní (a sme pri tom!) zaregistruje, že takto pred rokom mal človek každý deň iný spoločenský program, v mobile trojnásobok smsiek od rôznych reprezentantov opačného pohlavia, zavedenú tradíciu dekadentných pondelkov, salsových štvrtkov a prežúrovaných víkendov vo veľkom štýle a zväčša do rána. Ak sa práve nachádzate v tejto fáze vášho života a už vám to začína liezť na nervy, do peňaženky a na mozog, tu je pár tipov, ako sa stať knedľou - jednoducho a efektívne:

 

 

1) Presťahovať sa z centra

Bývanie oproti Nu Spiritu má nespočetné výhody. Teda, ok, sú pomerne spočetné:


- môžeš tam ísť kedykoľvek,
- môžeš odísť kedykoľvek,
- cestou sa ti nestihne rozpustiť make-up,
- bývaš oproti Nu Spiritu.

 

Nadobudnutý poznatok - po presťahovaní sa z tak lukratívneho miesta, hocikam, mimo centra, sa vám už nebude chcieť tak často do centra chodiť a tým pádom ani do Nu Spiritu. Fňuk.

 

2) Zamerať sa na jedného reprezentanta opačného pohlavia

Písať si, laškovať a chodiť na kávičky s piatimi naraz môže byť síce zábavné, ale z dlhodobého hľadiska je to neúnosné. Po čase sa asi každý normálny jedinec zameria na jednu osobu, s ktorou sa cíti najpríjemnejšie a voči nej smeruje svoje romantické predstavy. Občasní laškovači teda časom odpadnú, ak sa nerozhodli stať Zátopkom v laškovaní. Ale to sa nestáva často. Zameranie sa na jedného človeka môže mať pozitívny efekt - a teda, že sa zameria aj on na vás a potom si môžete knedliť spolu. V prípade, ak sa na vás však nezameria, samostatné knedlenie môže vyvolať len prehlbovanie rôznych depresií a preto jednostranné zameranie sa rozhodne neodporúčam. Pretože mŕtva knedľa = najhoršia knedľa.

 

3) Mať obmedzený rozpočet

Ak sa chcete stať prvotriednou knedľou (a priznajme si, kto by sa chcel stať druhotriednou), mali by ste si to zariadiť tak, aby vo vás externé podmienky nevytvárali pokušenie. Ťažko sa knedlí s dvoma päťstovkami vo vačku. A preto je najlepšie si osekať nejakým spôsobom svoj rozpočet. Veľmi dobre zvláda túto funkciu hlavného osekávača napríklad vlastnenie nejakej nehnuteľnosti. To by ste neverili, koľko hnuteľných potrieb má taká nehnuteľnosť. Kým ich všetky zabezpečíte a nehnuteľnosť sa stane obývateľnou, nielenže si nebudete môcť dovoliť utratiť 100 eur za víkend na tour de bar, ale pravdepodobne ju budete chcieť aj naplno využívať a obývať - tým pádom máte knedlizmus zaručený. Príjemné hovenie si na novej pohovke s knižkou a čajom, aaaaach, knedľa vo mne sa už prebúdza len pri tej predstave. Pravidelnosť, s akou vyžadujú banky splácanie hypotéky, prípadne majitelia bytov platenie nájomného, vás vo forme knedlizmu udrží na pomerne dlhý čas. Voilá, aké ľahké!

 

Ako nadpis píše, má ísť o jednoduchý a efektívny návod, takže si myslím, že tri tipy bohato stačia. Ak ste ich aplikovali do praxe už všetky a ešte stále sa vám zdá váš život plný dobrodružstva a ste neustále excitovaní, dajte mi vedieť. Pravdepodobne to už totiž bude hraničiť s nejakou psychickou poruchou a tie ma vždy fascinovali. 

 

Pic by Val Mont