Prifučal nám november, ktorý priniesol hneď zo začiatku teploty pod nulou a ku koncu konečne aj sneh. Prekvapivo neskoro na rok, v ktorom leto trvalo asi päť týždňov. Na rozdiel od našich končín to aspoň ruskú premávku nerozhádzalo, tá je rozhodená permanentne. Keď som sa v polovici mesiaca vracala zo slnečného Singapuru do upršanej Moskvy, taxikár vezúci ma z letiska zhodnotil situáciu lakonicky: „No áno, počasie ako v Londýne a ekonomika ruská.“

 

Dizajnový projekt zo snehobieleho porcelánu

Že ekonomika je ruská, môže znamenať mnoho vecí, okrem iného však aj blahobyt na neočakávaných miestach. Pamätáte si na zlatú lopatu z predošlej časti? Tak dnes mám pre vás luxusný záchod. Ruskými médiami začiatkom mesiaca preletela správa, že u jamalského gubernátora objavili záchod za 8 miliónov rubľov, teda asi 115 tisíc eur. A ako sa záchod v cene bratislavskej garsónky kupuje? Za štátne, samozrejme! Vymyslíte si regionálny inovatívno-investičný projekt, vydelíte si naň 18,4 milióna rubľov a za tieto peniaze zrekonštruujete komplex, v ktorom je rezidencia gubernátora. V dokumentoch bol záchod zaevidovaný ako „dizajnový projekt zo snehobieleho porcelánu, Benátky“.

 

Rusko a medzinárodné vzťahy

Madrid prišiel na to, kto môže za eskaláciu katalánskej krízy a ak ste tipovali, že za to môže zasa len Rusko, máte pravdu! Španielske ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že ruskí hackeri majú úmysel destabilizovať celú Európsku úniu skrz nepokoje v Katalánsku. Neskôr však priznali, že žiadne konkrétne dôkazy nemajú.

Naopak, teší sa Turecko, ktorému Rusko postupne ruší sankcie, ktoré nazvalo bezpečnostnými opatreniami v dôsledku neschopnosti Turecka zabezpečiť bezpečnosť na území svojej krajiny. Krkolomné, že? Už je to tam ale všetko asi bezpečnejšie, pretože opatrenia boli dvihnuté, najskôr na úrovni “všetko okrem rajčín” a tento mesiac už povolili aj tie legendárne turecké rajčiny, konkrétne o objeme 50 tisíc ton.

V Paríži otvorili pobočku legendárnej moskovskej reštaurácie Café Puškin pod upraveným názvom Café Pouchkine. Vraví sa, že po návšteve reštaurácií Andreu Dellosa Café Puškin a Turandot nadobudnete pocit, že Rusom je jedno, čo jedia, hlavne, nech je interiér podobný zámku. Čo nie je tak celkom pravda, lebo kým Turandot je barokový gýč ako vyšitý, Puškin naozaj vyzerá ako honosný meštiansky dom z 19. storočia s tematickými poschodiami: lekáreň, knižnica a oranžéria. V Paríži to poňali ruskejšie než v Rusku a interiér je opulentný a gýčový, takže sa budete cítiť ako keby ste obedovali vo Versailles.

Umenie a dizajn

Asi ste zachytili správu, že na aukcii dražobného domu Christie’s sa predal obraz od Leonarda da Vinciho s názvom Spasiteľ sveta, a to za rekordných 450 miliónov dolárov. Predajcom bol ruský oligarcha Dmitrij Rybalovlev, podnikateľ s hnojivami a prezident futbalového klubu AS Monaco. Na chvíľku sa zastavte a skúste si predstaviť, aké veľké skvosty umenia sa ukrývajú v salónoch ich (predpokladám) gýčovo zariadených haciend. Ale ono je to ešte vtipnejšie. Rybalovlev obraz predal v rámci série predávania rôznych drahých obrazov vo svojom vlastníctve na aukciách, lebo mal podozrenie, že ho jeho dvorný expert na umenie tak trošku okakáva. Niektoré obrazy predal so ziskom, niektoré so stratou, pritom sa bavíme o desiatkach miliónov. Pri Leonardovi to ale bolo terno. (Expertovi na umenie asi spadol zo srdca poriadne ťažký balvan.)

Rusko má nové logo. Skončilo sa hlasovanie, kde si mohli Rusi vybrať z niekoľkých návrhov nového loga pre použitie v cestovnom ruchu a tak podobne. Tak ako my máme nášho motýlika, tak sa v Rusku rozhodli mať mapu Ruska štylizovanú do tvarov využívaných v ruskej avantgarde. Výsledok vyzerá takto:

V médiách sa rozšíril popis: „Dve paličky na modrom tanieri s jedným nedojedeným belasým sushi rollom.“ Veľká modrá guľa symbolizuje Sibír, malý belasý krúžok Bajkal, napravo sú Čukotka a Kamčatka, naľavo Kaukaz, Kaliningrad a rovno aj Krym, veď je náš, dve „paličky“ sú pohorie Ural a Transsibírska magistrála. Ja osobne celú túto ideu úplne nezatracujem, naopak, myslím si, že retroštylizácia či už do sto rokov starého avantgardu alebo socialistických budovateľských plagátov zasa nie je až taký zlý nápad, vadí mi len čudná farebná schéma, ponechala by som tam pôvodné farby Malevičových obrazov: čierna, modrá, žltá a červená.

 

Pripravuje sa…

Aby ruských poslancov nikto neobviňoval z toho, že v tej dume nič nerobia, povymýšľali kopu legislatívnych noviniek. Od roku 2019 plánujú kompletne zakázať fajčenie vodných fajok v reštauráciách. Doposiaľ boli tolerované, ak zmes vo fajkách neobsahovala tabak. Bojím sa, že ak to prijmú, dôjde k revolte zo strany všetkých Kaukazcov žijúcich v Moskve. A v boji proti fajčeniu cigariet pokračujú nie ich zdražovaním, to by neprešlo (balíček Marlboro Gold stojí necelé dve eurá), ale alternatívne. Najnovšie sa budú môcť predávať len v obchodoch s plochou viac než 50m2. Obmedzí sa aj predaj alkoholu a to tak, že okrem klasickej nočnej výluky (v Moskve sa dá alkohol v obchode kúpiť len od 8.00 do 23.00 bez ohľadu na otváraciu dobu obchodu) sa alkoholické nápoje budú musieť predávať v špeciálnych sekciách oddelených od zvyšku tovaru a to tak, aby z “normálnej” časti obchodu nebolo na alkohol vidieť. No a aby sme zahrnuli všetky druhy neduhov, tak daň z hazardu plánujú zdvojnásobiť.

Ale sú tu aj novinky technologického charakteru. Yandex, ruský ekvivalent Googlu, testuje samošoférujúce autá. Aktuálne sú to dva Priusy, pri ktorých Yandex zaujíma, ako zvládnu ruskú zimu a rozpoznávanie cesty, keď poriadne nasneží.

Ruská pošta plánuje predbehnúť Amazon aj Google a chce byť prvou, ktorá bude rozposielať poštu dronami. Motivuje ju tiež zima, konkrétne v Jakutii/Republike Sacha, kde je v zime aj -50 stupňov Celzia. Drony by rada využívala na prepravu zásielok do odľahlých častí republiky, čím by ušetrila značné náklady na dopravu. Mimochodom, v Ojmjakone, najchladnejšom bode Sachy, už mali spomínaných -50 minulý týždeň, ale žiadne uhoľné prázdniny sa nekonali.

A ešte raz o zime, petrohradská polícia spravila špeciálny „ľadový oddiel“. Nie, nepozerali príliš veľa film Frozen, tento má za cieľ zabezpečiť, aby ľad padajúci z budov neprizabil alebo rovno nezabil občanov. A rovnako ako ruská pošta, skúšajú nové technológie, lebo ako povedala bývalá šéfka petrohradskej exekutívy Valentína Matvijenko, krajina nemôže žiť zaseknutá v dobe kamennej (keď je už pár mesiacov zaseknutá v dobe ľadovej, pozn. aut.). To v preklade znamená, že namiesto klasických páčidiel sa na odbíjanie cencúľov má používať vodná para a lejzre.

 

Záverečná dávka kuriozít

Rada od právnika, ak ste v Rusku žalovaný o uhradenie dlhu voči banke a tvrdíte, že nemáte z čoho žalovanú sumu uhradiť, nechoďte na pojednávanie na svojom aute ako nemenovaný nešťastník z Tomska v spore o zaplatenie 70 tisíc rubľov. Ten na súde povedal, že nemá peniaze, má auto Toyota Camry, avšak na pojednávanie prišiel mestskou hromadnou dopravou. Aké bolo teda jeho prekvapenie, keď prišiel na bočnú uličku, kde mal odparkované auto a auto nikde. Súd ho dal zadržať. A už o pár dní milý pánko zrazu našiel peniaze na uhradenie prvých 10 000 z dlhu.

Na letisku Domodedovo japonské aerolinky najímajú človeka, čo sa pri výdaji batožiny postaví k výdajnej časti pásu a „chytá“ kufre, ktoré pás vypľúva kozmickou rýchlosťou, aby sa pri dopade nepoškodili. Komentáre na seba nenechali dlho čakať: „Môžeme si najať Japoncov, aby nám riadili krajinu?“

A ak ste mali niekedy v živote pocit, že vaša práca je maximálne zbytočná, mám tu pre vás video pracovníkov cestnej správy v Krasnojarsku, ktorí kosia zasneženú trávu.