Najdôležitejšou udalosťou Talianska v januári sú voľby nového prezidenta. Kandidovať sa ako obvykle chystá aj 85-ročný Silvio B. Viete si predstaviť, že by všetci tí sudcovia, ktorí ho súdili, museli mať na stene jeho fotku?

 

Oficiálne kandidatúry ešte neboli zverejnené, ale pod heslom „NO a Silvio Berlusconi“ sa už konalo niekoľko protestov. A na premiére v La Scale mal najväčší úspech súčasný prezident Mattarella. Keď vošiel do svojej lóže, všetci prítomní sa obrátili k nemu, začali tlieskať a volať „Opakovať! Opakovať!”

 

 

Podobná situácia totiž nastala v roku 2013. Berlusca sa tak tlačil do funkcie, že sa napokon podarilo presvedčiť vtedajšieho prezidenta, aby ostal trochu dlhšie, hoci toho mal plné zuby a vyzeral, že sa nedožije ani vlastnej inaugurácie.

Teraz sa na druhý mandát snažia presvedčiť Mattarellu, pretože je nestranný, rešpektovaný a nerozdeľuje ani politikov, ani národ. On sa však obáva, že by sa z toho stalo pravidlo a v budúcnosti by sa tam hocikto mohol zabetónovať na 14 rokov.

 

 

A tak Berlusconi rozbehol operáciu Veverička (názov vraj vymyslel samotný Silvio). Prebieha už niekoľko mesiacov a skrývajú sa za ňou tajné osobné rokovania s mnohými poslancami, ktorých sa snaží získať na svoju stranu (čiže loviť jedného za druhým ako veveričky). Veď vyhrať matku všetkých bitiek, tú o palác Quirinale, je pre neho otázkou obrovskej prestíže.

A samozrejme, že ho podporuje aj kamarát Voloďa P., ktorý vyhlásil že Berlu je zárukou dobrých vzťahov medzi NATOm a Rusmi. 

 

Prezident a jeho stráž

 

Situácia je zložitá:

- Ak Berlusca nebude zvolený, povedal, že sa bude cítiť voľný opustiť vládu, čo by viedlo k predčasným voľbám.

- Je možné, že kandidovať sa rozhodne aj Draghi, súčasný premiér. Vo svojich 74 rokoch musí mať premiérovania za korony a neustáleho rýpania sa v problémoch plné zuby. Okrem toho sa vie, že palác Quirinale je jeho sen a toto môže byť posledná príležitosť dostať sa tam. Lenže ak by vyhral, vláda by sa rozpadla, čo by opäť viedlo k predčasnej ceste k urnám.

 

Prezident Berlusconi má novoročný prejav

 

Prvé kolo volieb sa koná už 24. januára, a tak veľa času nájsť ideálneho kandidáta, ktorý nikoho nenaserie, neostáva. Možno preto sa začína hovoriť o tom, že v paláci by sa mohla prvýkrát usadiť žena (Berlusconi by nemusel prehru brať ako porážku od iných politikov, ale ako požiadavku krajiny, takže by sa neurazil a ostal vo vláde).

 

Dozrel čas na ženu v prezidentskom paláci

 

Berlusconiho momentálne veľmi otvorene nepodporujú ani jeho kamoši Salvini a Meloni. Zjavne si uvedomujú, že Draghi, ktorý sedí na peniazoch, je v oveľa lepšej pozícii.

A tak, ak sa zodpovedným politikom nepodarí presvedčiť Mattarellu, aby ostal, bude to určite poriadne napínavé... 

 

 85-ročný prezident a jeho 32-ročná First Lady Marta