V úvode by sa mala ozrejmiť motivácia k napísaniu, takže mňa k tomu viedol hint od jednej z top dailyfemales a následná výzva z pléna, nech tu nie je niečo unisex. Takže sa dotknem základných uzancií a niektorých tips & tricks, ktoré uľahčia hľadanie dailymale so slovenským finančným obnosom, ak nepatrí k postcom verbeži (viemekto) a pôsobí v profesii Holy Trinity of White-Collar (Banking, Consulting, Law), ktorá je platená taktiež po slovensky. Skôr než pôjdeme ku konkrétnostiam, dve veci: style, ktorý predstavuje gentleman je konzervatívny, čo pre ujasnenie znamená tú vec, kedy vám tento životný postoj nebráni ísť na vrchol a dopredu (napríklad prekopnúť kebabára), ale zabráni vám, aby ste spadli do temnoty, v tomto prípade priemernosti, ktorá sa nedá obhájiť. Po druhé, je civilnou verziou vojenského spôsobu odievania a od 50´s obohatený talianskym povaľačstvom, čiže aj tak stále vedú angláni.

 

Ideme na to zvrchu:

 

Hlava: tradične by malo ísť o nejaký druh pokrývky vo forme klobúku, či najformálnejšieho cylindra, ale mne osobne vadí akákoľvek pokrývka hlavy z týchto tradičných (mám rád vzdušnosť), až na jednu – klobúk Borsalino. Navodzuje zdanie Cosa Nostry z 30. rokov Chicaga alebo Neal-a z White-Collar. Dostanete ho kúpiť v mekke pánskeho odievania Londone (Lock & Co), či najbližšie vo Viedni od Muelberry, ktorí niektoré veci šijú aj tu na Svk a napriek tomu vás to vyjde na minimálnu mzdu za kus.

 

V prípade účesu platí, že holá hlava/krátke vlasy/primerane dlhé vlasy a nič iné sa nepripúšťa, no excuse. Ak nesúhlasíte, prečítajte si niečo o reforme macedónskej armády v staroveku, o ich umývaní, nie je o čom.

 

Tvár/holenie: neprehnať to s krémikmi, veď Nivea ledva oslávila stovku, takže maximálne tá, netreba si mýliť gentlemana s lady. Holenie neznáša snáď každý chlap a ujo Gillete to uľahčil, ale ako povedal James Bond: sometimes the old ways are the best. Takže štetka z jazveca a mydlo najlepšie zo santalového dreva, ideálne od Truefitt & Hill, alebo HRH appointment, či Taylor of Old Bond Street je fajn, germanisti môžu skúsiť Muhle, akceptuje sa. Odvážlivci britvu, kvôli vplyvu na pokožku s ohľadom na materiál, potom si skúsiť chvíľku nenaťahovať roláčik a aj ťah bude pevný a bez obáv. Vody a balzamy po sú jasné, takže preskočíme. Je prípustne nechať si aj upravené fúzy, ale vo svätej trojici nie.

 

Spodné prádlo: Ak nechcete skončiť ako ten zo Scary Movie jedničky s vysávačom, tak slipy nikdy. Boxerky a klasické trenky sú ideál, dosť, čo sedavá práca, notebooky a iné prehrievajú to, čo sa má chladiť. Pokiaľ ide o to, čo vybrať, tak Jockey je klasika, lebo to vymysleli a kúpiť sa dá aj v bubline blízko Octopusu.

 

Košele: A sme pri tom. Dostať kvalitu za slovenskú cenu je rarita. Takže košeľa z tej správnej bavlny (100s) štandardne vydrží asi 17 pracích cyklov, čiže dať stovku za jednu u krajčíra je na zváženie. Ja som spokojný s TM Levin, sú klasikou z Jermyn Street a dvorní dodávatelia pre Goldman Sachs, takže akcept. Najbližší shop je Praha. Hint: ísť si pocitovo vyskúšať a objednať z Londýna, čím ušetríte 20%, lepší je aj výber multipackov a to poštovné prežijete. Ešte odporúčam Haves & Curtis High Collar, ktorý má tiež svoje čaro. Pri ostatných značkách v tejto kategórii rozhoduje budget, takže si ich nechávame ako next step. Pokiaľ máte US ako spestrenie, Brooks Brothers sú rana istoty, avšak mierne nad budgetom. Nezabúdať pod košeľu tričko, tielko je sooo ooold. Francúzske manžety sú okay, prípadne klasická dvojitá manžeta ako zlatý štandard.

 

Kravaty: Tu máme ešte zložitejšiu situáciu, pretože zohnať niečo použiteľné tak, aby ste mesiac nehladovali a neprišiel exekútor, je nadľudský výkon. Taliani typu Italo Ferretti, či Marinella sú goal, ktorý je otázkou času a peňazí, avšak top je Hermes, ale ako sa nepísane traduje v Goldman: you have to earn it, not buy it, takže v branži za odmenu pri nejakom úspechu. Ostávajú už len Briti. Tam sa však stále orientačnej cene okolo stovky nevyhneme, takže John Comfort alebo Penrose London (kúpite aj u nás napr. v Poluse), či Hackett London, prípadne vzhľadom na frekvenciu ich používania je možné siahnuť ku kravatám výrobcov, či už košieľ, ako je spomenuté vyššie a tak urobiť kompromis.

 

Obleky: Chlap, ktorý ho nenosí, či sa v ňom necíti ako ryba vo vode, si ho buď nevie vybrať, je hipster, či 4%. Oblek je proste must. Bodka. A tu narážame na vysoko profilový problém. Na to, aby ste našli taký oblek, ktorý by očaril dailyfemale, tak aby upustila od niektorého kritéria, napr. výška (pozdravujem Top Notch) a nemuseli ste sa spriahať s nebankovkou, to chce čary. Na Savile Row, či Talianov typu Brioni alebo Kiton+ môžeme rovno zabudnúť, dať ročný slovenský príjem za oblek, či len vrchnú časť, je v súčasnosti nemysliteľné. Takže treba skúšať domácich krajčírov, čo je samo o sebe vypätie, lebo začíname niekde okolo 1000 a látka nie je to, čo spraví HALO efekt. Je možné hľadať, skúšať, ale s touto časťou človek dealuje najťažšie. Platí to, čo vieme o svojej postave: regular, slim, long, či short rukávy urobia divy, ale stále to je zatracene těžké. Slovami H. Spectera: I don´t have a dreams, I´ve goals. It´s time for another one. Takže zarábať, šetriť, šidiť etc. Komu čo ide lepšie. Skúšať je možné stále Budapešť, či Prahu, ale čo viem, tak v tomto je to ako kartel. Kto má možnosti, bývalá koloniálna Ázia ho pri niekedy neskutočnej kvalite, môže vyjsť na pakatel – true story.

 

Topánky: Tu sme na tom omnoho lepšie. Na bespoke začínajúce na úrovni litra u nás, či pár násobku vo Viedni, Nemecku, pripadne inde, je čas. Takže na začiatok, kto nie je na goodyear zvyknutý, šup do Prahy skúsiť Loake, alebo HRH. Ceny sú rovnaké ako britské. Zamerať sa na kolekciu 1880, ostatné sú deriváty kvality. Hint je v tom, že majú koženú podrážku, čo sa po dvoch krokoch na asfalte dodrbe, takže nie je problém dať chlapcom u obuvníka skúsiť, trebárs na Trnavskom mýte v podchode, nalepiť tenkú taliansku podrážku, ešte z prvej republiky: problem solved. Štýl plain oxford je podmienka, najlepšie, ak je whole cut. Ten si nechávam nakoniec, aby bol fakt kvalitný, takže keď whole cut, tak s jemným brogue za primeranú cenu od Baker shoes, so shopom v Prahe, ale objednať po skúšaní z Londýna, ten rozdiel ceny sa pozná okamžite. Ako dvojičky hnedé. Ostatne, vhodné obutie je záležitosť času a predovšetkým peňazí. Pri tomto druhu topánok striedať každý druhý deň a platí zásada, že po zotmení si gentleman hnedé topánky a zlaté hodinky nedá.

 

Správanie/vystupovanie: Nemusí byť hneď slizko uhladené. Gentleman je ohľaduplný k ženám, ale je sám sebou a chlapom. Takže ako som uviedol v diskusii, insitná poznámka je potvrdením, nie kontrou. V tomto prípade platí, že sa prezumuje elokvencia a tomu prislúchajúce znalosti (smart is new sexy). Nezabúda sa na to, že žena je tvor okrem iného zameraný na to, čo počuje, takže eufemizmy, teasing, správna miera tajomnosti a zdravého kktizmu  je dovolená (mindfuck first a potom z nej môžete vyklátiť dušu). Toľko základy, ak bude spoločenská objednávka, skúsime pokračovať v jednotlivostiach, ak nie, no problem. Záverom len to, že výnimky, výnimky výnimiek, štatisticky zanedbateľné výnimky, či iné nuansy nie sú v rozpore, ale v súlade s uvedeným. Platí, že: To break the rules, you must first master them.