Ak nie ste totálny psychopat, pravdepodobne ste si všimli, že nie všetci, ktorých máte na Facebooku vo svojich "friends", sú skutočne vaši priatelia. Jednoduchý testík situáciu osvetlí: skúste si od svojich online kamošov požičať trebárs sto eur.

Jednoduchú pravdu, že nie je v ľudských silách udržiavať neobmedzené množstvo priateľstiev, v praxi overil a dobre využil zakladateľ firmy GORE-TEX Bill Gore. Slávny výrobca nepremokavých bundičiek zistil, že jeho továrne prestávajú klapať, keď v nich pracuje viac ako 150 ľudí. Zamestnancom, ktorí sa stretávajú iba vo výťahu, logicky prestane záležať na kolegoch a už nie sú takí ochotní makať "pre spoločnú vec". Gore sa teda rozhodol udržiavať hladinku zamestnancov na 150, a vždy keď potreboval rozšíriť výrobu, jednoducho založil novú továreň. Biznis prekvital.

Evolučný antropológ profesor Dunbar súhlasí s Billom a tvrdí, že človek naozaj dokáže v hlave držať len okolo 150 "zmysluplných vzťahov". Kedysi sme totiž fungovali v menších kmeňoch, ktoré boli efektívne práve tým, že sme sa vzájomne poznali a boli sme ochotní spolupracovať pri zaobstarávaní potravy a bezpečia pre komunitu. Keď však nepoznám človeka z vedľajšej brány, prečo by mi malo záležať na tom, či má čo žrať.

Vašich tisíc friends na Facebooku je samozrejme len ilúzia, to však neznamená, že ich musíte vyhodiť - pán Dunbar by určite prižmúril svoje vedecké oko s ohľadom na argument, že šance na one-night-stand s počtom virtuálnych známostí narastajú. A rozmnožovať sa musí! A neopomeňme užitočné marketingové možnosti sociálnych sietí, či už potrebujete spropagovať svoj nový produkt alebo predať gauč z Ikey.

Ešte pridáme malé pozorovanie: mať veľa Facebook priateľov sa stalo istou ukážkou sociálneho statusu. Tým, že verejne vystavíme impozantné množstvo kontaktov, informujeme samice, že sme zaujímaví, významní a možno aj obľúbení. Podobne ako dobré auto a hodinky, "s kým sa poznám" je mužským ekvivalentom dlhých nôh a peknej riťky.  Takže asi poznáte chlapov, ktorí sú virtuálne prepojení aj s niekoľko tisíc ľuďmi.

Od istého bodu však premisa "viac friends =väčší frajer" neplatí a naopak, otáča sa do úplného protismeru.  Keď máte na Facebooku priateľov príliš veľa, je zrejmé, že nerozlišujete kvalitu, a možno tých "priateľov" dokonca trápne lovíte. Prezentujete sa ako človek povrchný, narcistický a neschopný skutočných, hlbokých vzťahov.

Aký je teda optimálny počet? Podľa Gorea a Dunhama 150, my by sme kľudne pridali ešte nejakú stovečku na pracovné kontakty. 

Viac o teórii "150 vzťahov" nájdete tu: https://www.npr.org/2011/06/04/136723316/dont-believe-facebook-you-only-have-150-friends&sc=fb&cc=fp