Upozornenie: tento článok neobsahuje prepočty na PHP

Cesta tam

Do Austrálie potrebujete víza, a keďže Austrália má pre našinca momentálne veľmi sympatickú imigračnú politiku – kuknite video alebo googlite Operation Sovereign Borders, momentálne sú v hre len víza turistické, alebo work&study. Je ešte možnosť, že vás bude sponzorovať zamestnávateľ, pretože ste jedinečný, ale táto šanca je dosť malá – ale to len preto, lebo zamestnávatelia v Austrálii nevedia, že na Slovensku máme odborníkov na všetko plnú piču plné internetové diskusie. Víza sa dajú vybaviť samostatne, alebo popri letenke. Samostatne je to vraj dosť hardcore a drahšie, takže sme to riešili s letenkou v cestovke – stojí to potom 30€. Tú sme kupovali v Student Agency. Tak ako pri všetkých dlhších letoch platí že viac prestupov = menej adidas a tým pádom lacnejšia letenka. Tie naše s odletom z Prahy a dvoma prestupmi boli tesne pod 900€, ak by ste chceli letieť s jedným prestupom a z Viedne, kľudne si prichystajte euráčov 1300+. Lety trvali cca 2, 5 a 13 hodín a s výškou 190 cm (čau Lučiak) som v Economy už pri tom 5-hodinovom lete uvažoval nad samovraždou príborovým nožom. Tetu zo Student Agency by som chcel špeciálne pozdraviť, pretože sa nás spýtala kde chceme sedadlá a keď sme jej povedali že pri okne, tak to tam zadala. Pri okne sme sedeli zo šiestich letov raz, všetko ostatné bolo v uličke a ideálne v strede lietadla. Ešte raz gratulujem.

Okrem ľudí sú v Austrálii dosť vyberaví aj na všetko čo tam priveziete, takže jabĺčka jebnite do koša hneď po pristátí skôr ako sa dostanete na colnicu, spolu s predstavou o dostupnosti internetu, ale k tomu sa ešte dostaneme. V podstate sa dajú doviezť tri veci: alkohol, čokoláda a káva. Špecialitkou je dotazník v ktorom sa pýtajú aj také veci, či náhodou neveziete zablatené tenisky. Na každom stĺpe je upozornenie že si nemáte robiť srandu z bezpečnostných hrozieb, takže visačky a nálepky s rôznymi nebezpečnými symbolmi pripomínajúce Kaliho bombový highlight by ste mohli nechať doma a tiež by ste sa nemuseli tešiť že bude bombovo. Aspoň nie nahlas.

Počasie

Náš pobyt sme absolvovali v druhej polovici novembra až začiatkom decembra, čo je v AU prelom jari a leta. V praxi to znamenalo 40 stupňov s nechutne teplým vetrom hneď prvý deň na pláži, na druhý deň 20 stupňov s občasným dažďom a následne slnečné obdobia s občasnými prehánkami a teplotami od 25 do 35 stupňov. Strašne veľa robí Slnko/slnko – pokiaľ svieti, idete skapať od tepla. Pokiaľ je zamračené a fúka (pri vode fúka vždy) tak zvažujete či tie krátke gate boli až taký dobrý nápad. Pokiaľ svieti slnko a fúka, tak pri ležaní na pláži je celkom veľká šanca, že sa skrz ten chladný vietor spálite ani neviete jak. Voda je oceán, takže príjemných 25+ od nej nečakajte, my sme mali tak 16-19 a fungovali sme systémom: kurva to je studené, jeb do vĺn, dve minúty sa tam hádžeš kým nemáš pocit že zalezú vajcia naspať do brušnej dutiny a rýchlo von. Zjavne to bolo dosť subjektívne, pretože miestni sa vo vode kľudne čvachtali aj keď sme my sedeli na brehu v svetri a klepali sa od zimy.

 

Miesto pobytu – Dee Why a Manly

Skoro celý pobyt sme strávili v severnej časti Sydney, konkrétne v časti Dee Why. Jednotlivé mestské časti sú pomenované rovnako ako pláže, pri ktorých sa nachádzajú. Dee Why je jedna zo severných pláží a bolo to veľmi príjemné, bývali sme asi 500 metrov od vody a hlavnej ulice s caféčkami, barmi, obchodíkmi a promenádou. Dostanete tu všetko, od kebabu po čerstvé fish and chips, nechýbajú raw koláčiky a kávy od výmyslu sveta, vína aj pivá. Všade kam sme prišli sme si užívali pohostinnosť a otvorenosť všetkých ľudí, vrátane personálu v obchodoch a reštauráciách. Celkovo sa tam žije v pohodovom rytme, prídeš z práce, vezmeš surf, odbehneš na pláž trochu posurfovať, potom skočís s kamošmi na pivko a tak ďalej. Možno je to len pohlad človeka čo mal 3 týždne dovolenku, ale faktom zostáva, že som sa tam cítil dobre a ľudia boli príjemní aj keď chodili alebo dokonca priamo boli v robote.

Hlavnou severnou plážou a centrom je Manly. Rozhodne väčšie ako Dee Why, s veľkou promenádou s množstvom obchodov, barov a reštaurácií. Fun fact: ak uvidíte Manly Hotel, nebude to hotel, ale bar. Manly sa rozprestiera na šiji polostrova, pláže sú na jednom konci promenády a prístav odkiaľ chodí trajekt do centra Sydney (30 minút/7,50 AUD) na druhom. Na Manly to žije takmer stále a je jedno či hovoríme o plážach alebo o centre. Kúsok od Manly Beach je Shelly Beach, na ktorej sa dá šnorchlovať a určite to stojí za to. Bol som síce iba raz, ale rozhodne neľutujem že som tam vliekol vercajg. Určite však ľutujem že som si nezaplatil aj ponor s prístrojom – ak vás potápanie baví, nespravte tú istú chybu.

 

Sydney – sightseeing

Fakty o Sydney nájdete na wiki, turistickým centrom je určite oblasť okolo Circular Quay, kde sa nachádza prístav a The Rocks, čo je najstaršia štvrť Sydney priamo pod Harbour Bridge. Ak prídete do prístavu trajektom, napravo budete mať operu a naľavo Harbour Bridge. Hneď za operou sa začína skutočne veľká botanická záhrada, ktorá v tomto roku oslavuje 200 rokov svojej existencie a určite sa oplatí pozrieť si ju. Vyhraďte si na to aspoň pol dňa, ideálne celý. Napravo je už spomínaná časť The Rocks, kde je množstvo obchodov a krčiem, ako aj turistické stredisko s informáciami a mapami. Odtiaľto sa dá peši po George street dostať do časti s množstvom mrakodrapov alebo prípadne na Martins Place, kde sú obchody a kaviarne plus televízna veža s vyhliadkou, kde sme neboli, pretože sme to nestihli. V závislosti od toho ako ich kúpite, vás budú lístky stáť okolo 25 AUD – existujú rôzne budget balíčky a dajú sa kúpiť aj cez net. V centre je množstvo budov ktoré sa oplatí vidieť, napríklad budova radnice, tržnica, katedrála sv. nepamätámsikoho a podobne.

Z centra je to kúsok do Darling Harbour, kde je námorné múzeum, veľké nákupné centrum s množstvom obchodov, Hard Rock Café a Starfucks. Doteraz som v žiadnom nebol takže sme to skúsili a už ani do žiadneho nepôjdem. Celý Darling Harbour sa dá prejsť za cca dve hodinky, ale mne sa to tam páčilo takže odporúčam. Z Darlingu sa dá vybehnúť do Čínskej štvrti, ktorá má jednu typickú ulicu, inak ani nespoznáte že ste v Čínskej štvrti. Z Chinatownu je to kúsok do Hyde Parku. Obviously ide o obrovský park v centre uprosted mrakodrapov, kam si chodia ľudia z okolitých firiem na trávu zjesť obed, zabehať si alebo sa opaľovať. Uprostred Hyde Parku sa nachádza ANZAC Memorial – pamätník padlým vojakom. Ak máte aspoň trochu vzťah k vojenskej histórii, choďte si ho pozrieť.

Tak ako je Manly centrom severnách pláží, tak je centrom južných pláží Bondi beach. Kto nepozná veterinára z Bondi Beach, nech hodí očkovacím preukazom. Južné pláže sú na rozdiel od severných širšie a majú oveľa jemnejší piesok. Voda je však rovnako ľadová a ľudí, hlavne turistov je tu rozhodne viac. Inak ale paráda a chodníčkami sa dá dostať na ďalšie južné pláže, ktoré sú menšie a aj menej preplnené.

V Sydney je aj Zoo, volá sa Taronga a nachádza sa oproti centru. Dokonca do nej z Circular Quay chodí priamy trajekt. Dá sa tam dostať aj autobusom, no trvá to podstatne dlhšie. Vstup stojí 46 AUD a osobne som od tejto Zoo čakal viac.