Tak ako rodičov, ani dátum narodenia si nevyberiete. Ale ak si myslíte, že všetko ostatné je vo vašich vlastných rukách, mám pre vás zlú správu. Dnes si pripomenieme aj to, že v skutočnosti o vašom bytí a nebytí rozhodujú sprosté náhody, a čo je ešte horšie, aj ľudia, ktorým by ste nedali na starosti ani odvoz smetí, nieto ešte riadenie zemegule. Ak zomriete medzi 19. a 25. januárom, prajem vám, aby to bolo až v budúcom storočí a aby ste boli hodní zmienky v Dailymale alebo aspoň v nejakom podradnejšom kráľovstve.  A ak ste sa narodili medzi 19. a 25. januárom, gratulujem. Všetko najlepšie, Lučiak.

 

Dnešný hudobný odstavec obmedzím len na 19. a 20. januára, ostatné dátumy nestoja za reč. V roku 1943 sa narodila jedna z najvýznamnejších rockových speváčok, členka Rock and rollovej siene slávy, Janis Joplin. Jej telo však väčšinu jej krátkeho života, a ešte aj po smrti, pripomínalo zložením skriňu v labáku organickej chémie, ako sa na správnu hipisáčku tej doby patrilo. V ´47 zas na svet pribudol prvý spevák Deep Purple, Rod Evans. Zostala po ňom rozhádaná kapela a pár hitov. V roku 1951 sa narodil jediný pôvodný člen zo súčasnej zostavy Judas Priest, basák Ian Hill. Výzorom a imidžom síce trochu pripomína trpaslíka z heavymetalovej bane v Stredozemi, ale brnkanie mu celkom ide. V päťdesiatom druhom sa k spomínaným rockerom  pridal Paul Stanley, spevák a gitarista skupiny Kiss. Celkom by ma zaujímalo, ako by dnes pospolitý ľud prijal kapelu s podobným imidžom. Asi neprijal. Nemáš okuláre cez pol hlavy, tak choď spievať ľudovky, ty pucmola. No, možno ešte Lady Gaga by to prešlo, ale títo týpci nemali tie správne telesné výrastky na vystavovanie. Posledným hudobným oslávencom je americká kukučka v brazílskom hniezde, Derrick Green (1971), druhý spevák hrobárov zo Sepultury.

 

20. januára 1920 sa narodil Federico Fellini, režisér reality show Sladký život a manžel Perinbaby. Čo ste si mysleli, že bola v tej jaskyni sama? Že Jakub vyrastal v nekompletnej rodine a preto ušiel? Ušiel preto, lebo to bol nevďačný spratek. Fellini normálne celý čas varil v jaskynnej kuchyni a staral sa o domácnosť, kým stará snežila a hrala tie svoje kakofónie na organe. Presne 26 rokov po Federicovi sa narodil David Lynch, režisér Slonieho muža, Mestečka Twin Peaks a iných bizarností.

23.1.1989 zomrel španielsky exhibicionista Salvador Dalí, majiteľ druhých najhipsterskejších fúzov (hneď po Hitlerovi). Traduje sa, že v jeho ateliéri bola príliš vysoká vlhkosť, a tak sa mu objekty na jeho obrazoch nejako roztekali. 20.1.1997 zas zomrel obrovský talent zo Slovenska, grafik a maliar Albín Brunovský. Charakterizovala ho šialená predstavivosť a zmysel pre detail. Ak si pamätáte ilustrácie v knihe Slovenské rozprávky, z ktorých mohli mať deti akurát tak nočné mory, viete, o čom hovorím. A určite ho treba spomenúť aj ako autora poslednej sady československých bankoviek.

19. januára 1809 sa narodil jeden zo zakladateľov hororu ako literárneho žánru, Edgar Allan Poe. Preslávil sa hlavne svojou básňou Traja zhavranelí bratia, ale kým sa prepil do kómy, z ktorej sa už neprebral, napísal aj množstvo poviedok. Hlavnými hrdinami sú zvyčajne ľudia, ktorí majú ďaleko k psychickej pohode, pretože Edgar o tom vedel svoje. Za domácu úlohu máte prečítať si aspoň Jamu a kyvadlo a Súdok amontillada. A žiadne nevermore!

 

25. januára 1688 sa narodil najznámejší maďarský žid, Jiří Jánošík. Vďaka svojmu značne rozvinutému sociálnemu cíteniu sa stal slovenským národným hrdinom. Možno to bol fajn chlapík, s ktorým sa dalo pekne zaujúkať a vatry preskakovať, dievky naháňať a pár dukátov si z kaštieľa požičať, ale po tom, čo ho istý premiér označil za vzor svojej vlády, je slovo Jánošík tak trochu vulgarizmom. Nič to ale nemení na tom, že Slovač čaká na Jánošíkovho nasledovníka, ktorý zderie z kože vykorisťovateľov a z chudákov spraví boháčov. Nuž, čakajme. Apropo, slovenskí zbojníci. 20.1. oslavuje aj člen bytovej mafie, Svätý Ján Figeľ Čaklovský. Američania mali tiež svojho obľúbeného zbojníka. 25. januára 1947 Al Caponeho zradil syfilisom rozožraný mozog a Chicago prišlo o svojho najväčšieho hrdinu. Napriek nebezpečenstvu väzenia tento filantrop nasadzoval vlastný život, len aby pre smädné obyvateľstvo zabezpečil trochu alkoholu v temných dobách prohibície. Vlastne kombinácia Jánošíka a Caponeho by bol ideálny slovenský vládca. Poriadne sociálne dávky a nejaký ten nekolkovaný chľast. To by bolo!

 

Pripomíname si aj úmrtie ďalšej syfilitickej hlavy, strelmajstra z Auróry, večne živého Vladimíra Iľjiča Lenina (zomr. 21.1.1924). Tento plešatý spasiteľ organizoval októbrové revolúcie v novembri, zakladal zväzy republík, svoju fascináciu výdobytkami civilizácie prejavil v rovnici „komunizmus=socializmus + elektrina,“ a jeho najväčším prínosom bol dramatický nárast turizmu v Moskve po tom, čo na Červenom námestí nariadil inštaláciu stálej výstavy s pracovným názvom Tutanchamónov bratranec.

 

V januári, častejšie než inokedy, padali americké bombardéry B-52, ktoré si nezvykli poletovať len tak naprázdno. Dva zaujímavé pády sa odohrali aj v dátumoch pripadajúcich na tento týždeň. Najprv sa v roku 1961 jeden stroj rozpadol nad Severnou Karolínou (nie, nie je to umelecké meno frigidnej striptérky) a detonácii jednej z vodíkových bômb na palube zabránil posledný zo štyroch bezpečnostných mechanizmov. Štěstí je krásná věc. Známejšia je nehoda nad grónskym Thule. Dánsko malo totiž na svojom území zákaz jadrových zbraní, z čoho si Amíci ťažkú hlavu nerobili a pravidelne si lietali so svojimi petardami ponad Grónsko. Lož má však krátke nohy a jedna B-52 drbla rovno na ľad. Ako už tušíte, vodíkové bomby nevybuchli, ale zasvinili panenskú grónsku prírodu plutóniom a uránom, a Američania museli oškrabávať ľad na cudzom pozemku. K možným jadrovým katastrofám pridám ešte nórsky raketový incident (25.1.1995). Rusáci si vtedy pomýlili nórsku výskumnú raketu s americkým Tridentom a svedomito sa pripravovali na odvetu. Jeľcin dokonca aktivoval svoj jadrový kufrík a kuriči už prikladali pod kotol v sovietskych raketách na zemi aj v ponorkách. Ktovie, čo vtedy zachránilo ľudstvo pred vyhynutím. Keď si predstavím večne nadrbaného Borisa kníšuceho sa nad tlačidlom, ktorým sa dá odjebať celá zemeguľa, je mi tak nejako mdlo.

19. januára 2006 zákerní Maďari postavili do cesty slovenského An-24 jeden zo svojich dvoch kopcov a zneškodnili polovicu slovenskej armády. Hlavný veliteľ našich ozbrojených síl sa k tomu postavil ako chlap a predniesol ešte lepší smútočný prejav, než sa od neho očakával. Napriek dlhodobej snahe a množstvu sľubných pokusov už túto perlu nikdy neprekonal.

 

Ak máte pocit, že ste úplne na dne, alebo že o chvíľu budete, môžete byť pokojní. Tak na dne, ako boli Jacques Piccard s Donom Walshom, nikdy nebudete. Títo dvaja vo svojom batyskafe 23.1.1960 dosiahli dno Mariánskej priekopy. Ja by som sa v 11-kilometrovej hĺbke v takej malej plechovke s ďalším človekom, ktorý mi míňa môj kyslík, určite posral, čo by v spomínanom maličkom priestore z kyslíka ešte ubralo, ale zas by mal možno môj konkurent nutkanie opustiť plavidlo. Piccard s tým ale nemal ani najmenší problém. Natoľko veril konštruktérovi batyskafu, svojmu otcovi Augustovi Piccardovi, že žiadnu nehodu ani nezdar nepripúšťal. Odporúčam jeho skvelú knižku V batyskafu na dno moří.

 

22.1.1775 sa narodil André Marie Ampère, matematik, ktorý sa preslávil ako fyzik. Položil základy magnetoterapie a vynašiel ampérmeter. A keď Francúza Ampèra vynásobíte Talianom Voltom, dostanete Škóta Jamesa Watta (nar. 19.1.1736). James natoľko zdokonalil parný stroj, že umožnil priemyselnú revolúciu, ktorá otočila svet naruby. Ľudia potrebovali stroje, ktoré predtým nemali, stroje potrebovali ľudí, ktorí predtým nemali prácu, začalo sa masívne spaľovať uhlie a neskôr aj ropa, ako-tak čistý vzduch bol zrazu kompletne zasvinený sadzami, stúpla už aj tak vysoká chorobnosť obyvateľstva, ale po čase aj životná úroveň, čo zas život predĺžilo, naštartovali sa klimatické zmeny a smogové týždne v Londýne. Zrazu sa začala sledovať produktivita práce, nezamestnanosť, práva zamestnancov, vznikli odbory, feministické hnutia, ochrana životného prostredia, kapitalisti vykorisťovali chudobu a pomaly sa menili na iluminátskych jašterov. Spomínal som už, že svet bol zrazu naruby? Na začiatku bol James Watt.