Včerajší deň priniesol, pre mnohých príjemné, prekvapenie. Google kúpil Motorola Mobile za smiešnych dvanásť miliárd dolárov a nejaké tie drobné. Ak sa pýtate, prečo to vyhľadávací gigant spravil, ste na správnom mieste.



V prvom rade týmto ťahom získava Google patentové bohatstvo, ktoré nie je zanedbateľné. Motorola bol predsa gigant a priekupník na poli mobilnej komunikácie - priniesli nám StarTac - a dokázali nazhromaždiť sedemnásť tisíc patentov a v knihách majú ešte nejakých sedem a pol tisíca nedoriešených patentových žiadostí. Tento nový patentový lup predstavuje čerstvú muníciu vo vojne intelektuálnych vlastníctiev a trojnásobne prevyšuje počet patentov čo Rockstar Bidco (Apple, Microsoft ...) získalo predraženým nákupom Nortelu a Novellu.



Motorola sa zameriavala v posledných rokoch hlavne na Android ako mobilný operačný systém, ako aj ostatní výrobcovia telefónov, aj oni majú vlastnú verziu Motoblur. Aj keď Google prehlásilo, že nechajú Moto, aby bežala ako samostatná firma, dá sa očakávať, že na nových modeloch uvidíme bežať čistý Android. Rozhodne dobrá správa pre developerov a platformu samú.


Ďalším dôležitým dôvodom je prístup k hardvéru, a týmto krokom dobiehajú HP, ktoré kúpilo Palm a Microsoft, ktorý prakticky vlastní Nokiu. Google telefóny (Nexus), aj keď doteraz neboli vyrábané samotným gigantom, mali docela úspech a tak sa nebudeme čudovať, ak nové Nexusy prídu z Moto dielne.


Možnosť diktovať stavbu hardware urýchli rozmach technológie, ako napríklad Google Wallet, ktoré sú závislé na špecializovaných častiach telefónov.



Nezabúdajme ani, že Moto sa motá okolo biznisu z krabičkami sediacimi pod vašou telkou a tak G. získa prístup ku kontaktom a k trhu s novými televízormi, ktoré budú zvládať aplikácie a poskytnú tak priestor pre rozmach Google TV.

 


A ako na toto reagoval trh a hlavne Android partneri, ktorý sa zo dňa na deň stali konkurentmi? Ku podivu všetci reagovali rovnako pozitívne, a je viac než jasné, že si HTC, Samsung, LG a ostatný povinne vygooglili správnu odpoveď.

 

Zdroj