Už dávnejšie som povedal, že to, že ľudom v tejto dobe tak veľmi jebe, je spôsobené tým, že nám je príliš dobre (neplatí pre zelenotričkových). Skutočné problémy sa pomaly míňajú (platí pre civilizovaný svet, nie pre zaseknuté srdce Európy, kde si minister na tlačovku zoberie rovno krstného otca, lebo sám nevie obkecať tie ojeby, čo robí) a nie každý má mentálnu kapacitu, na to aby hľadal liek na rakovinu, vylepšoval hadrónový urýchľovač, alebo kolonizoval Mars. A tak vznikla skupina bojovníkov za sociálnu spravodlivosť (SJW, nepliesť si s komunistami, aj keď kokoti sú rovnakí, len každý iným smerom), ktorá urobí z každého komára zmutovaného dinosaura napchaného steroidmi. A kedže si rád ničím zdravý rozum, dám vám zopár noviniek z tohto sveta. Rovno dve.

 

Je málo žien!

A nie tak ani vo svete, ako vo vrcholových pozíciach, IT firmách, politike a filmoch. Recenzent USA Today skritizoval Dunkirk za to, že tam je málo žien a farebných ľudí a zlízol si na internete pekne hovnádo, keďže film je podľa udalosti, kde bieli muži zachraňovali iných bielych mužov. Ako som už raz písal, SJW's často hodnotia filmy podľa toho, či tam je správny pomer žien a minorít a vôbec ich netrápi, že film sa môže odohrávať v minulosti, inej dimenzii, krajine a podobne, hlavné je, aby reprezentoval obraz súčasnej spoločnosti, lebo preto. Chvíľu to vyzeralo, že svet ide správnym smerom a ľudia, s výnimkou najextrémenších SJWs, skôr zasmiali nad tým, aké chujoviny sa riešia, lenže potom prišla kauza Google.

Zamestnanec Googlu napísal sťažnosť na ich politiku diverzity, a keďže to bol človek, ktorý má v hlave viac než všetci desiati čitalia Zem a Vek dokopy, tak to nebolo len také halabala "čo nám sem jebete ženy, my sme ITčkári, stačia nám ponožky v sandáloch a treska", ale pokus o vysvetlenie toho, prečo je v technologických odboroch viac mužov a aj otázka, či je snaha o dosiahnutie rovnomernosti naozaj prínosom. Google sa samozrejme riadil svojím mottom Don't be evil a tak týpka rovno vyhodil, lebo takéto myslenie sa nehodí do firemnej kultúrnej diverzity. Diverzita je critical for success, lenže nikto vlastne nevie ako. Začalo to ako dobrý nápad, nediskriminovať nikoho prí výberovom procese, lenže zrazu je potrebné mať vo firme rovnaký pomer mužov a žien a keď to máte tak, je to oveľa lepšie ako by ste nemali, čo síce nie je podložené žiadnymi faktami, ale to nás v robení lepšieho sveta nezastaví. Je dosť veľký rozdiel medzi tým, keď nechcete vziať niekoho, lebo ma zlú farbu pleti/pohlavie/kravatu a keď sa snažíte umelo dosiahnuť rovnomerné rozloženie pohlaví tým, že zvýhodňujete ženy, čo Google robí a okrem iného na to ich zamestnanec poukázal. Prečo je práve fifty fifty rozdelenie žien a mužov správne v skutočnosti nikto nevie, preto sa radšej použijú frázy z bullshit generátora, na obhájenie toho, že v konečnom dôsledku snaženia sa o rovnomernosť pohlaví znevýhodňujete jednu skupinu a takže vlastne nezamestnáte najlepšieho kandidáta, čo malo byť práve hlavným cieľom celej diverzity. Možno by nám mohli byť toto ukradnuté, ale biznis centrá sú na Slovensku jedným z najväčších zamestnávateľov a presne takéto chujoviny sledujú.

 

Cultural Appropriation

Cultural Appropriation (osvojenie kultúry) je forma sociálnej nespravodlivosti, keď prevezmeš aspekty z inej kultúry, ktorá nie je tvoja. WTF akým spôsobom je toto zlé?  Je asi otázka, ktorú si položí každý človek, ktorý nečíta prijebané stránky ako everydayfeminism, z ktorej som vám láskavo preložil definíciu. Ako môže byť toto zlé? Veľmi jednoducho, napríklad, keď si dve biele ženské, ktoré predávajú burritá dovolia povedať, že vymysleli ich menu podľa toho, že sa v Mexiku rozprávali s lokálnymi ženami o receptoch. Toto je hnusná apropriácia, pretože za to domáce Mexičanky nedostali polovicu zo zisku a bieli ľudia nemajú čo pýtať recepty od iných rás. Nerobím si srandu, takéto pičoviny sa naozaj dejú. Existuje celá plejáda článkov o tom, že sushi majú robiť iba aziati, že nemáš chodiť do orientálnych reštík kde su bieli kuchári, a že keď ideš v inej krajine do reštiky tak to nie je v skutočnosti autentické jedlo, ale len pasca pre turistov, z ktorej vznikajú kultúrne stereotypy.

Povedali by ste si, že viac WTF to už byť nemôže, ale mýlite sa. Používaš čierne smajle? Je to rasistické. Nosíš dredy a nie si černoch? Tak smrdíš a okrem toho si tiež rasista, to môžu len černosi. Oblečies decko do kimona? Si rasista, ale aspoň v tomto linku vidíte, že občas majú ľudia zdravý rozum. Si beloch a spravíš obraz mŕtveho čierneho decka? Neakceptovateľné, pretože biely človek nemôže využívať utrpenie černochov na vytvorenie profitu. Klip Avril Lavigne je rasistický, lebo je streotypný voči Japoncom, asi to nestačilo natáčať v Japonsku s japonským režisérom a japonským štábom.

Človek by povedal, že definícia tejto sprosti je naschvál tak vágna, aby sa mohol ktokoľvek rozčúliť za hocičo a SJW's mali stále nejakú zbytočnú agendu, ale to určite nie je pravda, veď chcú iba zlepšiť svet.