Ako draho predať a pritom sa neojeb... neoklamať?

Alebo, dobrá rada aj pre ostrieľaných bazošovských borcov.

 

Ako ortodoxný biker (pozn. autora – biker v našich končinách = horský cyklista, nie motorkár. Výraz „horský cyklista“ sa približuje predstave otca, ktorý používa oceľový horský bicykel, zakúpený niekedy za prvej Mečiarovej vlády, na cestu do krčmy) vlastním viacero bicyklov.

 

V záujmových kruhoch na to existuje rovnica:

Z = N + 1

Kde:

Z - želaný (v niektorých zdrojoch uvádzaný ako potrebný) počet bikov vo vlastníctve.

N - aktuálny počet vlastnených bikov.

 

Po čase som sa však dostal do stavu, kedy som kvôli priveľkému množstvu napchatých bicyklov nedokázal zavrieť dvere na pivnici. Zároveň dostať von ten posledný a naskladať ostatné späť predstavovalo intenzívny silový tréning pred každým výjazdom.

A tak padlo rozhodnutie - posunúť jeden kus do dobrých rúk.

 

Okrem inzercie na známych cyklo-komunitných portáloch a fejsbukoch, som inzerát zavesil aj na najväčší slovenský online bazár. Vďaka Bazošu som predal pár rokov dozadu auto, tak prečo by to nemalo vyjsť aj s bicyklom?

Ako sa ale vraví, kto ešte nebol vyrobený na Bazoši, ako keby ani nič nepredával.

Časy jednoduchých ojebov, keď sa hralo na city, typu: „Pošlite mi peniaze dopredu, hneď ako mi prídu, posielam tovar. Veď sme ľudia.“, prípadne: „Pošlem vám lístky na Pohodu na dobierku.“ a pri rozbalení listu doma zistíte, že lístky sú len čisté nastrihané výkresy - sú dávno preč.

V dnešnej informatívnej spoločnosti sa aj šmelinárske techniky zdokonaľujú míľovými krokmi. Krajina, akou je Slovensko, kde stále mnoho ľudí rozmýšľa štýlom – lacno kúpim, používam a potom draho predám, dokonca čelí útokom židojašterov zo zahraničia.

A pomocou dailymale by som vám priniesol trochu osvety aj s pár radami - úplne zadarmo(!), ako sa nenechať vyrobiť.

Touto cestou vás chcem zároveň poprosiť, aby ste šírili tento odkaz hlavne počítačovo menej gramotným kamarátom či členom rodiny, špeciálne tým nad 60 rokov.

 

Ako sa zo mňa nevedome stáva obeť

Inzerát predaja bicykla vešiam na Bazoš s peknými fotkami, kompletným opisom komponentov, spolu s mailovým a telefonickým kontaktom.

Za pomerne krátky čas, kedy by Gašparovič ani nestihol správne vysloviť „Organizácia spojených národov“, sa začínajú ozývať prví záujemcovia.

Všetko sú to sms-ky z sms portálov, obsahovo veľmi podobné. Ani na ne nereagujem. Neskôr mi ale napadne, že ide o pomerne dobrý matroš na článok, keďže som si všimol trend nielen hejtovania, ale aj postupného vzdelávania sa osadenstva tu na Dailymale.

Kamarát predával takto bike a tiež veselo konverzoval s potenciálnym záujemcom zo zahraničia, až kým dotyčný neskúsil taktiku štýlu: „Pošli mi zálohu za poštovné na môj účet, ja ti potom pošlem peniaze za bike...“. Takže, čakal som niečo podobné.

 

Útok

Tak teda - vyberám si Justina, keďže ten mi sms poslal až dvakrát. Zrejme má o bike veľký záujem.

Sms znie nejako takto:

"Dobrý deň. Je vás sport ešte na predaj. Prosím ozvi sa na mark_justin2018@inbox.lv, s pozdravom".

 

Tak teda píšem Justinovi, že hej, všetko aktuálne. Hneď na to mi príde pecka story inšpirovaná skutočnými udalosťami, pri ktorej by sa začervenal aj scenárista Rodinných prípadov, či detektíva Duša.

"Thanks for your response...I'm Justin Mark from USA presently in Scotland for a business trip...Am interested in buying it.How long have you owned it? what's your actual price for it? Awaiting to hear from you soon, Best Regards. Dakujem za odpoved ... Som Justin Mark z USA v súcasnosti v Škótsku na služobnú cestu ... Mám záujem ho kúpit. Ako dlho ste to vlastnili? Aká je skutocná cena za to? Caká na vás coskoro, S Pozdravom“

 

Vymeníme si asi 3 maily ohľadom stavu bicykla a Justin sa s tým nepára, páči sa mu, hneď ho chce vziať a nechať si ho poslať do USA. Tu zasvieti prvá kontrolka.

Rada 1: Viem, že hľadať logiku vždy a za každých okolností – napríklad pri uzneseniach vlády, Dankových prejavoch, či ženských rozhodnutiach za volantom - jednoducho nejde. Chce od vás niekto kúpiť vec, za poštovné ktorej je ochotný dať viac, než je aktuálna hodnota danej veci? Asi niečo nie je s kostolným poriadkom.

 

Justin má už očividne skúsenosti, a tak radí zriadenie účtu na PayPal. Dávam mu teda svoj gmail, ktorý mám nalinkovaný na PayPal. Onedlho mi príde „potvrdzujúca“ notifikácia akože z PayPalu o tom, že Justin mi alokoval financie na môj PayPal vo výške cena bicykla + k tomu poplatky „€185Eur for the Pick Up charges and €30Eur  for the Western Union charges”.

O týchto nákladoch navrch, samozrejme, predtým nebola ani zmienka.

Rada 2: Dohodnete sa na kúpe a následne vás predávajúci žiada o dodatočné poplatky o ktorých nebola reč? Prosím, stlačte voľbu: rýchlo odtiaľto preč!

 

A kde je zakopaný pes?

Tušíte správne, dané poplatky mám zaplatiť ja, vopred cez Western Union nejakému agentovi do Tennessee. Sken potvrdenia o zaplatení následne poslať mailom na PayPal a oni uvoľnia prachy na môj účet.

Justin následne pošle nejakého kuriéra, ten príde vyzdvihnúť bicykel a pošle mu ho neviem kam.  

 

Rada 3: Zapnem sedliacky rozum na úroveň 12-ročného dieťaťa: Niekto chce kúpiť vec za štvorcifernú sumu cez pol zemegule, ktorú nikdy naživo nevidel, a v istom momente kúpy nemá ani svoje peniaze, ani záruku za danú vec? To by sa totiž presne malo stať v momente, keď mi PayPal akože pošle peniaze na základe nejakého skenu potvrdenia z Western Unionu a momentu, keď si po bike príde kuriér. 

 

Každopádne, PayPal takto nezmyselne nepracuje, keďže ide o jednu z najbezpečnejších online platobných brán na svete. To možno overiť aj po prihlásení sa do svojho PayPal účtu. O nejakom kredite, ako avizovali maily, ani chýru.

Pozornému oku neunikla ani adresa odosielateľa daných mailov -> paypalintl@teamspay.com. Pre laikov - ekvivalent by bolo dostať správu zo schránky vašej banky v tvare tatrabanka@zjemajvlek.sk, ktorá by žiadala poslať PIN vašej karty do mailu, lebo robili nejaké bezpečnostné opatrenia a padol im systém.

 

Skúšam teda vymámiť od Justina jeho PayPal email, pretože s týmto by sa už dalo ďalej pracovať pri jeho dolapení. Fejkovať maily (odborne „phishing“), je totitžto vo väčšine sveta trestný čin.

Justin sa ale vykrúca, drží sa svojho scenára. Iné spôsoby neakceptuje, hrá mi na city, ako si musíme veriť. Nižšie úryvok z jedného z posledných emailov:

"There maybe many people that are trustworthy, but only a few are worth trusting with your heart; choose wisely.
 
To be trusted is a greater complement than to be loved. For you can love many, but without trust you have nothing. The heart already knows what the mind can only dream off. Trust is what makes everyone realize that you are always there for them. Faith is what makes everyone realize that you are always there to help them in case they need some help. Love makes not everyone, but the only one in your life who is special think that you are always there for him or her,to be with her,to make him or her realize how much you really love him or her.

I hope you understand now".

 

Rozumiem, takže dávam ruky preč a delím sa s vami o túto príhodu.

Justin v mojom prípade hral na city a bol hodne úslužný. Pri obdobných prípadoch, ktoré som zachytil na nete, však ľudia čelia nátlaku a dokonca dostávajú emaily s obrázkami policajnej brutality o tom, že po nich ide FBI, keď odskočia od dohody.

 

Ako takýchto hajzlov dostať?

Žiaľ, ťažko.

Takíto podvodníci sa väčšinou sústredia na malé sumy, ktoré nepresahujú hranicu trestného činu. Čo je v našej ľúbeznej krajine smiešnych 266 €. Ak by sa dali podvedení ľudia dokopy a ich spoločná škoda bude presahovať túto sumu, polícia musí začať trestné stíhanie.

Tu však pravdepodobne ide o osoby mimo SR, kde - aj keby podozriví jasne boli - by trvalo veky, kým by došlo k rozuzleniu, hrajúcemu do karát poškodeným. Nehovoriac o tom, že borci používajú istotne zabezpečené pripojenia a pravdepodobnosť vystopovať ich IP adresu sa blíži k pravdepodobnosti zvolenia Martina Jakubca za župana v posledných voľbách do VÚC.

Čo ale môžete urobiť je poslať históriu konverzácie a fake emaily:

help@scamwarners.com - medzinárodná neziskovka zlepšujúca internetovú bezpečnosť.

spoof@paypal.com - služba PayPalu, kde sa reportujú fake emaily, pretože ide o trestnú činnosť.

 

 

(Dom)obrana

Ak nemáte vo veciach internetov jasno, opýtajte sa niekoho skúsenejšieho, kto má, napríklad, zmáknutý PayPal, prípadne je počítačovo viac gramotný. Napríklad - ľudia tu na fóre. Peniaze vopred však nikde neposielajte, rovnako, ako vaše osobné údaje, či nebodaj čísla karty či občianskeho!

Obdobný scenár, ako popísaný v tomto článku, aj keď s menšími odchýlkami totiž už pár rokov funguje. Či už o fake potvrdeniach z PayPal, alebo poslanie o prevode z Bank of Amerika, keď ojebávačovi pošlete váš IBAN a záujemca je z Ameriky, Mexika, či v Afriky.  

Ak na otázku, či chcete formou online inzerovania len prísť ľahko k prachom a nič iné vás nezaujíma, odpoviete procházkovským: "Níííjéé", práve vy ste ideálna obeť takéhoto ojebu.

Môže to totiž skončiť aj takto (true story):

Škoda, že som to nečítala skôr, tiež som naletela, poslala som mobily do Nigérie, dostala som mail, od bank of Amerika, uverila som, že mám doplatiť 115 eur a potom pýtal odo mňa ďalšie peniaze, žiaľ,  neskoro som pochopila, že je to podvodník, ozval sa mi z bazár.sk ako jaroslava pauli@.com, už nestíham asi stornovat zásielku.

 

Rada 4, alebo zlatá rada na záver: Netreba byť hamižný a hnať sa bezhlavo za vidinou ľahkého zárobku. Lebo taký neexistuje. Aby ste napokon neskončili osratý nejakým hajzlíkom v potupe, bez peňazí a tovaru, za to však s holým k... rukami.

 

PS: ak si dáte do google maily takýchto podvodníkov, väčšinou vás čaká zaujímavé čítanie:

w.desmond1119@gmail.com,

teijarose001@gmail.com

desmondwilson000@gmail.com

poliaak150@gmail.com

marcelamogensen60@gmail.com

 

Karme zdar.