Chystáte sa splniť si ďalší cestovateľský sen - Kapské Mesto a po všetkom tom adrenalínovom vypätí z obáv o bezpečnosť si plánujete dopriať plážový relax. Vaše očko zaškúli na maľované plážové chatky vo False Bay s vraj uvoľnenou hipsterskou atmosférou a surferskou komunitou. Už sa vidíte, ako sa predpoludním pozbierate z postele, došuchcete sa na pláž na raňajky s avokádovým toastom a acai miskou,  spláchnete to rooibosom a potom si, vďaka veľmi priaznivému kurzu na juhoafrický rand, doprajete luxus súkromnej hodiny surfovania vo vlnách. Spoliehate sa na svoju šťastnú hviezdu, že vyjde počasie, hoci technicky majú neskorú jeseň, a  držíte sa tohto plánu.

Potom ale začnete o surfovaní v miestnych vodách googliť tipy a zistíte, že sa podozrivo často objavujú zmienky a varovania pred žralokmi. Objavíte články z decembra 2023, ktoré hlásia návrat žraloka modrého do zátoky po niekoľkých rokoch ich neprítomnosti. Nájdete si štatistiku útokov žralokov v južnej Afrike a zistíte, že vami vyvolený kúsok mora bol v minulosti domovom týchto zabijackých oblúd a niekoľko ľudí na to doplatilo. 

Žralok modrý, nazývaný tiež ľudožrút, je pomyselný vrchol potravinového reťazca v oceáne. Samice dosahujú 6 metrov, samce sú menšie, približne 4,5 metra. Ako rastú a dospievajú, po dosiahnutí 3 metrov opúšťajú rybaciu diétu a ich chrup sa mení zo špicatých zubov požierajúcich ryby na zúbkované trojuholníkové nože vhodné na rezanie tkanív morských cicavcov. A tu sme v prdeli. Legenda, že žralok je slepý ako patrón, síce úplne nezodpovedá skutočnosti, ale siluetu človeka si zamieňa práve so siluetou svojich obľúbených chuťoviek.

Žralok modrý začína útok prudkým výpadom, obvykle zospodu, ktorým sleduje odhryznutie čo najväčšej časti z tela koristi. Následne krúži okolo, čaká, kým korisť vykrvácaním zoslabne, aby sa nemohla brániť a žralokovi ublížiť a potom sa vráti, aby sa nakŕmil. Prípadne, keďže mu až tak nechutíte, vás nechá tak a je tu šanca, že sa vás podarí z vody vytiahnuť a ak vás nerozkúsal napoly, možno prežijete aspoň po príchod sanitky, ti šťastnejší s menej devastačnými poranenia možno prežijú tak všeobecne.

Vo False Bay bol pred ich návratom posledný kus žraloka modrého pozorovaný v roku 2017. Dovtedy len v tomto miléniu došlo k niekoľkým útokom, pričom štyri boli smrteľné. 

Miestna obyvateľka, 77-ročná Tyna Webb sa 15.  novembra 2004, ako každý deň okrem nedele, vybrala na svoje ranné plávanie. Bola to zdravá, atletická a nebojácna žena. Podľa asi 15 svedkov ju šesťmetrový žralok trikrát oboplával, zaútočil zospodu a odvliekol ju v papuli do mora, zanechávajúc vo vlnách veľkú krvavú škvrnu. Jediné, čo sa podarilo pri pátraní po nej z mora vytiahnuť, bola jej červená kúpacia čiapka.

O rok neskôr, 4. júna 2005 22-ročný rybár Henri Murray lovil spolu s kamarátom ryby pomocou harpúny. Krv pravdepodobne prilákala žraloka a ten na Henriho zaútočil. Henri sa pokúšal bojovať pomocou harpúny, na žraloka vystrelil aj jeho kamarát. Žiaľ, proti viac ako štyri a pol metrovému žralokov to nestačilo. Telo Henriho sa nepodarilo nájsť, vylovili len jeho harpúnu a plávaciu plutvu. 

V letnej sezóne 12. januára 2010 popoludní sa 37-ročný dovolenkár zo Zimbabwe Lloyd Skinner vybral zaplávať si. Jeho snúbenica ostala na pláži plnej ľudí. Llyod stal po hrudník vo vode, 15 metrov od skupinky iných kúpajúcich sa ľudí a snažil sa nasadiť si plavecké okuliare, keď na neho zaútočil päťmetrový žralok. Lloydove ruky len vystrelili do vzduchu a zmizol pod hladinou. Ešte raz sa vynoril, ale žralok sa zahryzol rovno cez jeho telo. Mladý chlapec v skupinke kúpajúcich sa ľudí najbližšie k Lloydovi zbadal, ako v kaluži krvi par metrov od neho vyplával žralok, z ktorého papule trčala ľudská noha, a potom sa noha aj žraločia plutva ponorili pod hladinu a napriek nasadeným lodiam a helikoptére sa Lloydovo telo nepodarilo nikdy nájsť, ostali po ňom len jeho plavecké okuliare. 

Nakoniec sa 19. apríl 2012 stal osudným 20-ročnému Davidovi Lilienfeldovi, ktorý sa preháňal na vlnách na bodyboarde v spoločnosti svojho brata a kamarátov. Deň bol slnečný, voda priezračná s dobrou viditeľnosťou, preto incident videlo veľa ľudí z cesty nad plážou, nedokázali však chlapcov varovať. Päťmetrový žralok zaútočil zospodu a stiahol Davida pod vodu. Po vynorení sa David bojoval, kričal a tlačil svoj board proti hlave žraloka. Ten ho však opäť stiahol a more sa sfarbilo dočervena. Davidovo telo bolo po útoku vyplavené na skaly pri pláži, ale jeho noha bola od bedra amputovaná a vykrvácal, kým prišli zdravotníci. 

Napriek všetkému sú útoky žralokov zriedkavé. Žralok modrý je navyše v južnej Afrike chráneným druhom a lov na neho je zakázaný. Ochrana návštevníkov pláži spočíva v prevencii, pričom sa používajú hlavne dva spôsoby. Osadia sa siete, ktoré žralokom bránia dostať sa na pláže. Ich nevýhodou je, že nielenže môžu spôsobiť smrť žralokov, dopláca na ne celý podmorský svet a zahynulo v nich aj veľa korytnačiek, delfínov a veľrýb. V samotnom Kapskom Meste funguje program  Shark spotters, ktorého úlohou je zvýšenie bezpečnosti využívania pláži na rekreáciu obyvateľov a turistov a zachovanie populácie žraloka modrého a ostatných žralokov v oblasti zabránením vzájomných stretov. Ide o jedinečný program, v ktorom sú ľudia zamestnaní v programe strategicky rozmiestnení na vyvýšených miestach okolo šiestich pláží v Kapskom Meste. S pomocou ďalekohľadu hliadkujú a zisťujú prítomnosť žralokov v oblasti a cez rádiové spojenie situáciu oznamujú kolegom na plážach. Používajú systém štyroch vlajok, ktorými verejnosti oznamujú aktuálny stav. Ak zbadajú žraloka, vyvesí sa biela vlajka s vyobrazeným čiernym žralokom a na pláži sú aktivované sirény, aby verejnosť vedela, že ma okamžite opustiť vodu. Na pláži, kde sa odohral útok na Tynu Webb a Llyoda Skinnera bola v roku 2012 inštalovaná sieť, ktorá nie je fixné ukotvená, ale rozbaľujú ju podľa situácie. Je navrhnutá tak, aby mala minimálny dopad na životné prostredie a bola prispôsobiteľná meniacim sa poveternostným podmienkam. Na niektorých plážach sa  používajú aj drony. 

Modre žraloky sú späť vo vodách Kapského Mesta. Našťastie však doposiaľ k útokom nedošlo, pláže boli len preventívne zatvárane, a vyzerá to tak, že letná sezóna sa zaobišla bez tragických udalosti. Prečo však zmizli? Panovali obavy, že ich populácia klesá lebo vymierajú, preto morskí biológovia a iní milovníci oceánu jasali, keď sa vrátili. V roku 2019 prišli vedci so štúdiou, že modrý žralok nie je až taký neohrozený vládca hlbín a tiež ma strach z jedného tvora. Je ním kosatka dravá, ktorá síce uprednostňuje ako potravu iné ryby, keď si však môže dať žraločiu pečienku, nepozná mieru a túto vražednú mašinu rozlúskne ako orech. Nakŕmi sa výhradne pečeňou a zvyšok nechá bez záujmu klesnúť na dno ci vyplaviť na pobrežie. Že kosatky lovia modré žraloky nie je novinka, vedci však výskumom zistili, že žralok sa ich sám bojí a keď ich vo svojej oblasti zachytí, hoci je plná potravy, opustí ju aj na rok, aby sa kosatkám vyhol. Kde sa objavia kosatky, klesá výskyt žraloka a narastá populácia tuleňov, ktoré nimi prestávajú byť ohrozované. Podobná udalosť  nastala aj vo vodách okolo Kapského Mesta, kde kosatky rozpútali úplne jatky a populácia modrých žralokov vymizla. Predpokladalo sa, že žraloky boli vyvraždené, avšak vedci rozlúskli záhadu, že zďaleka nie všetky. Na základe dát o prírastkoch žraločej populácie vo vodách ďalej na východ od Kapského Mesta, ktoré boli vyhodnotené ako priveľké na prirodzenú reprodukciu, vedci dospeli k záveru, že veľká časť populácie  sa jednoducho presídlila. Modrý žralok, obávame vražedné monštrum, sa tak sám stal korisťou a musel emigrovať kvôli svojej ochrane. Teraz je späť a len čas ukáže, či tieto vody opätovne ovládne, alebo kosatky znovu ochránia ľudí a tulene. 

Čo ma pri prieskume útokov žralokov  najviac ohromilo bolo, že väčšina útokov sa odohrá v plytkých vodách a pred žralokmi nie ste v bezpečí ani v hĺbke 90 centimetrov! Plán naháňať biele vlnky v hĺbke tak po pás sa javí ako nie úplne bezpečná alternatíva.

Ak si myslíte, že v Európe si na rozdiel od južnej Afriky, Austrálie či USA môžeme vydýchnuť, chcem Vás ubezpečiť, že podľa Google modrý žralok zablúdi aj do Stredozemného mora a dopláva aj do chorvátskych vôd, akurát nemá žiaden dôvod približovať sa k pobrežiu, keďže tam pre neho nič chutné nie je. Ak ste ale doteraz vstupovali do mora len s obavou z ježkov a medúz, vedzte, že niekde v hlbinách číha ľudožrút.