Holandská nátura

Po dlhšom pozorovaní Holanďanov, ktorým sa onedlho stanem aj ja, sa občas pristihnem pri tom, že porovnávam Slovákov a Holanďanov ohľadom mentality a správania.

Jedna z vecí, ktorá mi bije ako prvá do očí, keď prejdeme cez českú alebo slovenskú hranicu, sú billboardy. Tu ich máme veľmi málo a popri diaľnici ich takmer nenájdete. Vlastne ani v mestách ich nenájdete. A už vôbec nie billboardy s reklamou na obkladačky do kúpeľne, na ktorej sporo odetá žena odhaľuje ritnú polku a buttcrack. V Holandsku sa sexom nepredáva, lebo je to primitívne.

Občas v rádiu začujem mierne sexistickú reklamu. Asi vrcholom bola reklama na nejakú autodielňu, kde volal montér na číslo, zdvihla žena, montér začal hovoriť o technických závadách auta, na čo žena zakoktala: „Po-počkajte, dám vám k telefónu môjho muža.“ Moju spočiatku pobúrenú reakciu na predsudok, že ženy sa v technických záležitostiach nevyznajú, prebil kop z otočky čaka norisa môjho realistického praktického ja a povedala som si: „Čo sa rozčuľuješ, ty piča, veď nevieš ani doplniť vodu do ostrekovačov. Zasrané feministky.“ Ďalej som sa tým nezaoberala. Určite existujú ženy, ktoré to vedia robiť, a netajím sa tým, že by som chcela vedieť opraviť auto. Ale zatiaľ si len užívam jazdu a rozšírenú výbavu. (A môj fetiš pre chlapov vykonávajúcich manuálnu prácu. Aby ste si to vedeli predstaviť, vidím to ako mužské prevedenie videa od Bennyho Benassiho Satisfaction. Kvalifikuje ma to ako sexistku?) A navyše si viem priznať, že som na hardware ľavá. So softvérom mi to ale ide lepšie. Halt, sapiosexuál.

Holanďania sú veľmi priami a otvorení ľudia. Šanca, že vás budú za chrbtom ohovárať, nie je veľmi veľká, pretože ak zacítia problém, idú za ním ako Monty za syrom a majú priam bytostnú potrebu adresovať problém a konflikt vyriešiť. Pretože Hobit Holanďan nemá rád napätie a chce ho čo najskôr odstrániť. Takže ak mu vadí niečo, čo je podľa neho rušivé, napríklad pre jeho efektívny pracovný proces alebo to vybočuje z noriem normálneho slušného správania, nebude po tebe hádzať nasraté pohľady, potom nič nepovie a následne to povie kolegyni za tvojím chrbtom. Na jeho tvári uvidíš  pohľad „ó, už je voľná, tak za ňou môžem ísť a povedať jej, čo mi vadí“. Príde za tebou a slušne ťa poprosí, či by si mohla prestať robiť tú vec. Veď všetci predsa chceme pracovať v pokojnom prostredí a efektívnym spôsobom alebo všetci sme súčasťou jednej spoločnosti. Ak si taký blb, že sa na to naserieš, budeš už len za hovädo a pravdepodobne sa s tebou nebude ďalej baviť.

Holanďana nie je jednoduché nasrať. Sú to ťažkí pohoďáci (áno, slsp, aj na chorvátskej diaľnici, kde sa im na stole v karavane hompáľa kytica slnečníc) a disponujú celkom slušným sedliackym rozumom, na rozdiel od Flámov, ktorí sú mierne intelektuálnejší, ale o to arogantnejší. Holanďan si ani veľmi osobný koment na svoju osobu neberie osobne, pretože analyzuje, prečo si povedal to, čo si povedal a rozmýšľa nad tým, či len on nepochopil, čo si tým myslel. Všetko sa dá s nimi vyrozprávať. Aj v opačnom prípade, keď sa spýtajú na tvoj názor, nechcú, aby si im s prepoteným koláčom na chrbte koktajúc povedal to, čo si myslíš, že chcú počuť. Očakávajú od teba úprimnú odpoveď, či už bude negatívna alebo pozitívna.

K ostatným ľuďom som diskrétna, ale od iných to nevyžadujem. Vždy tvrdím, že nemám tajomstvá a od mnohých mojich holandských známych a priateľov som túto vetu už počula. Asi preto sa tu cítim tak dobre. Možno to súvisí aj s nižšou korupciou v Holandsku v porovnaní so Slovenskom. Keď počúvam moje návštevy, ktoré mi rozprávajú, akými kreatívnymi spôsobmi ojebali daňový alebo sociálny systém, len si povzdychnem, pretože pre mňa to prirodzené nie je. Priznávam vždy každý cent a neberiem nič, na čo nemám nárok. Ok, a taktiež neviem klamať:(. Jediné, čo môžem urobiť v takej situácii, je vyjadriť môje pobúrenie a upozorniť toho človeka na to, že technicky vzato ojebáva aj mňa. 

Možno vám je známy fakt, že Holanďania nemajú závesy na oknách alebo ich nepoužívajú. Ide o starý protestantský zvyk, po reformácii sa protestanti riadili práve pravidlom, že nemajú žiadne tajomstvá a nemajú čo skrývať, a tak pri prechádzke po ulici môžete nazrieť do obývačiek alebo jedální Holanďanov, ktorí práve večerajú alebo sa pozerajú na gauči na telku.

Chápem, že korupcia na Slovensku sa deje, lebo tie peniaze miznú v čiernej diere a tu v Holandsku (aj keď sa časť ujebe), sa dane aspoň trochu očividnejšie investujú do regionálneho rozvoja, stavby ciest a nových budov alebo na také fasa projekty ako je Superbus v Groningen  (ešte stále vo fáze vývinu) https://en.wikipedia.org/wiki/Superbus_(transport) alebo už zrealizovaný projekt Maasvlakte 2 https://en.wikipedia.org/wiki/Maasvlakte_2. Len na cestnej dani pred dvoma či troma rokmi vyzbierali o osem miliárd eur viac, ako potrebovali. Ale tu máte aspoň pocit, že za tie dane niečo dostanete naspäť. Holandsko má jednu z najlepších infraštruktúr (rozumej asfaltová džungľa a najväčší svetelný smog v EÚ), zaujímavé stavebné projekty, protipovodňový systém, predeľovače cestných pruhov sa na jar rozjasnia záplavou narcisov, všade sú do 5-10 minút chôdze dostupné plochy, kde môžeš ísť so psom a hovenko nemusíš zbierať, lebo ho príde pozbierať hovnocuc. Na detské ihrisko alebo na lúku so zákazom sa psie hovno nikdy neodváži. Ale to ani nie je o odvahe toho hovna, to hovno to robí skôr z presvedčenia, že by bolo asociálne ležať niekde, kde by nemalo, keď má na to vyhradené priestory.

Holandsko je pomerne slniečkarske, a ja som pevne presvedčená o tom, že je to kvôli tomu, že sa tu žije v pomernom blahobyte a človek, ktorý nie je v núdzi, viac dopraje druhému. Ale predsudky ostávajú, len si ich každý drží sám pre seba. Toto! Oni sú veľmi spoločenské tvory, ale súkromie je každého fucking business. Jediné, čo ich zaujíma, je, aby bolo gezellig. Preklad je ťažký, ale ak by som to musela opísať, je to jednoducho slovo pre veľmi príjemnú spoločenskú atmosféru. Napríklad, DM je gezellig:). 

Holanďania majú radi sebavedomých ľudí, ktorí sa s nimi bavia priamo a otvorene. Arogancia a chválenkárstvo sú vlastnosti, ktorými opovrhujú. Ak sa s takou osobou stretnú, okamžite ho posadia na miesto frázou „doe normaal“, čiže buď normálny. Takže ak chcete Holanďana zneistiť, začnite sa vykrúcať, tajnostkáriť alebo sa chvastať, to stopercentne zaberá.

„Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.“ Buď normálny, vtedy si už dostatočne šibnutý.

 

Grginko, už máš napísaný ten článok?