Forbes robí každý rok rebríček najbohatších ľudí z rôznych profesií. Tento rok nás extrémne potešili prvou desinou umelcov, ktorí zarábajú pretŕčaním sa pred obstarožnými metlákmi a hrôzostrašne oblečenými adolescentmi. 

Odkedy kopírovanie zabilo hudbu, koncertovanie, reklamy a firemné večierky sú jedinými zdrojmi muzikantskej obživy, takže im to všetkým samozrejme prajeme. Trochu nás však vytáčajú mená, ktoré sa dostali na prvé miesta. 

Od Dava Matthewsa (nepočúvame) cez Justina Biebera (nikto ho nikdy nepočul) stúpajú zárobky cez kapely Eagles (ešte žijú?!), Black Eyed Peas, Paula McCartneyho a presladeného Michaela Bublého (profituje na tom, že je sexy a fešák) až na štvrté miesto, kde sa usadila Lady Gaga. 

Performerka, ktorá sa preslávila krehkou krásou, decentným vkusom a nejasnosťami ohľadne obsahu spodných gatiek zarobila vlani vyvreskovaním a padaním z klavíra 90 miliónov dolárov.

Ešte o nejaké stovečky ju trhli elegantne starnúci čerstvý tato Elton John a popíková wanna-be-rock legenda Bon Jovi. 

A na prvom mieste sú dinosauri U2, ktorí neurobili žiaden poriadny hit od roku 1992. 

Nie je to haluz? Najlepšie zarábajúci hudobníci sú práve tí, ktorých nikto za skutočných hudobníkov nepovažuje. Zdechlí rokeri, marketingovo vykalkulovaní puberťáci a škaredé fame-whores. 

Nič nové pod slnkom to však nie je - skutoční umelci kapú od hladu odnepamäti. Aj Mozart umrel s holou riťkou! 

Pre lepší pocit pôjdem tento týždeň aspoň na jeden jazzový koncert. Ešte keby sa ten jazz dal aj počúvať. 

 

 

 

 

 

Photo: Justjared