Som vychovaná v prísne katolíckej rodine. Piatok bol vždy pôstny, celý deň žiadne mäso. Obvykle sa varila fazuľová polievka plus niečo múčne. Ani múčne červy, lebo mäso ani myšlienkami, slovami, nieto skutkami a preto sa múka dôkladne preosiala. Obvykle sme mali rezance s makom, tvarohom, opraženou strúhankou, maslom a dobrým slovom. Som vychovaná k absolútnej skromnosti a do zrkadla sa nepozriem bez toho, aby som nepoďakovala za svoj dobrý vzhľad rodičom, Bohu a miestnemu salónu krásy.

Dlho som netušila, že snívam o živote celebrity. Chodila som po svete so sklopenou hlavou, v robote kolegovia ani netušili, že tam robím, proste čistá skromnosť. Až jedného dňa som šla s dcérou vybavovať dačo do úradu a pri vchode ma mladučký informátor nadšene privítal:

„Ste to vy? Áno, ste to vy! Ja umriem, pani XY, ja sa tak teším, že vás vidím!“

Snažila som sa tváriť skromne, veď tak ma vychovali. Nuž ale čo sa dá robiť, zrejme mladík zistil, ako vyzerá Anthrax a teraz je z toho, že ma stretol, celý paf. Blahosklonne som pokývala hlavou, akože registrujem záujem, nech si nemyslí, že som namyslená. Horlivo mi vysvetľoval, na ktoré poschodie máme ísť a žmurkol na dcéru. To ma dožralo a frflala som cestou, že ju nemusí baliť, však ja nemám problém podpísať sa mu na hociktorú časť tela.

„Mami, ty si ho nespoznala? Veď to je ten môj hanblivý spolužiak zo základky. Pamätáš si ho? Chodil stále za mnou, balil ma a neváhal sa vtierať do tvojej priazne, aby si ma získal.“

Hajzeľ jeden, takto sa vizuálne zmeniť, aby  ma celú doplietol! V duchu som zúrila, ale súčasne som si musela pripustiť, že pocit byť celebritou sa mi páčil. Čo keď ňou raz budem?! Mala by som sa na to pripraviť, lebo celebrity majú fakt ťažký život. 

Minulé leto si takto americká speváčka Ariana Grande vykračovala húpajúc sa v bokoch po obchodoch s taškou, na ktorej bolo hore nohami logo „Sweetener“  a keďže celebrity nemajú pokoj ani pri shoppingovaní, pic a paparazzi ju cvakol.

Keďže Ariana vydala práve s týmto názvom album, fotku uverejnila ako súčasť proma na insta. A začali sa diať veci nevídané. Nešlo o tašku s reklamným nápisom Sweetener, pri ktorom aj tak stále neviem, čo propagoval, lebo reklama na úplatky, ktoré sú takto slangovo pomenované, to asi nebola. Išlo o to, že použila fotku, ktorej nebola vlastníkom! Vojna celebrít s paparazzmi, učupenými dlhé hodiny za kríčkami, aby mohli cvaknúť herečku bez mejkapu, ako si ide s otráveným ksichtom a dvoma čivavami kúpiť vrece pukancov a light colu, sa obrátila v prospech novinárov. Tí pochopili, že hviezdy si dnes bez sociálnych sietí neškrtnú a keď sa na insta nebudú pretŕčať, tak ich iní v behu za nehynúcou slávou predbehnú. Treba hádzať statusy o každom prde, fotky z dovoleniek, kampaní a pripravovaných aktivitách, každý fanúšik túži po klebetách a fotke vášho zadku.

Keď zbadal bulvárny fotograf Barbera svoju fotku na insta, vyskočil až po plafón  a okamžite milú Arianu žaloval za použitie na komerčné účely bez jeho súhlasu. Spor, ako aj množstvo iných, vyhral a v rámci mimosúdneho vyrovnania Ariana zahrabla prstíkmi do vlasov a potom aj do svojho konta a poslala mu z neho finančný príspevok na sto nových objektívov.

Z cudzieho nešťastia sa nepoučil Alexander Wang, americký módny návrhár s čínskym rodokmeňom. Tento tridsiatnik, ktorého charakterizuje v jeho tvorbe čierna farba, má dlhé tmavé vlasy a záľubu nosiť logo Adidas obrátene, netušil o všadeprítomnom zle, ktoré číha na celebrity. A tak Wang uverejnil fotku svojej kamošky, anglickej speváčky a modelky Dua Lipa, ktorej autorom bol a teraz neodpadnite od prekvapenia, opäť snaživý Barbera! Ten neváhal a nečakaný finančný zdroj náležite využil. Wang sa viac zapotil pri vyplácaní finančnej čiastky nekompromisnému fotografovi ako pri návrhoch novej kolekcie dámskych kabeliek so vzorom hadej kože, sssssss.

Naposledy Barbera vytrel dlážku s Justinom Bieberom, ktorý si šupol na insta fotku, ako vylieza hlava pri hlave z auta so svojím kamošom Richom Wilkersonom. Olajkovalo mu ju skoro štyri  milióny nadržaných followerov. Áno, Wilkerson je ten cool pastor, čo zosobášil riťnatú Kim Kardashian s raperom Kanye Westom. Párik je šťastný, raper domov nepríde bez kytice, ktorú si Kim strčí do vázy s napodobneninou jej obrovskej rite a obaja sú šťastní, aleluja. Šťastnejší bol však určite fotograf, lebo zarobil už hotový majland.

Nemám problém mať veľkú riť, kľudne aj väčšiu ako Kim a rozhodne si dám pozor na to, aby ma nejaký Barbera nezažaloval. Nech si ma všetci fotia, koľko chcú, nepoužijem ich fotky, nech sú akékoľvek. Akékoľvek? Fotené kedykoľvek? Hm. Tu sa moje odhodlanie byť celebritou otriaslo v základoch.

Už som sa videla, ako idem s partiou do krčmy, unavená po celom dni, zabaviť sa a na pivo. Vysmädnutá, vyšťavená schmatnem krígeľ a niekedy mám vo zvyku vypiť prvý pohár piva na jeden dúšok. Všetci sa smejú, ja s nimi, objavuje sa fotograf a s nápisom Anthrax exla pohár piva ako špičkový ochľasta ho uverejňuje v tom najbulvárnejšom plátku na svete. Okorení to dohadmi o mojom zlom duševnom stave, finančných problémoch a kameňoch v obličkách.

Alebo idem na túru do Karpát, ako som bola počas týchto jesenných dní a jeseň mi spadne do vlasov. Míňam skupinu turistov, jeden z nich ku mne podíde a s úsmevom mi vyberá to suché lístie z vlasov. Ja sa naoko hnevám na moju rodinu, že si to nik z nich nevšimol. Oni argumentujú, že som sa im tak páčila. Všetci sa smejeme. Spoza stromu vyskakuje Barbera a v tej chvíli má fotku s nápisom Anthrax prespáva v lese! Pozrite sa, čo ju prezradilo!

Toto všetko sa mi zdalo ešte znesiteľné, nech si len klebetia a vymýšľajú, koľko chcú a už som bola rozhodnutá, že sa predsa len tou celebritou stanem.

Ale raz ma tak po večeri rozbolel zub. Ukrutne. Najprv som si myslela, že mám v zuboch okrem drbnutých politikov aj cereálne smeti, ale po zákroku dentálnou niťou som pochopila, že to mimoriadne tvrdé semiačko z raw koláčika, čo som prehltla, bola plomba. Ledva som sa dočkala rána, aby som si mohla sadnúť do čakárne. Ako som tam tak sedela a trávila čas čumením do mobilu, strach sa mi zakrádal po tele, celú ma opantával a dusil. Zdvihla som hlavu v zúfalej snahe nadýchnuť sa. Oproti mne sedela iná žena. V ruke držala mobil, ale tiež sa do neho nepozerala, mala sklený pohľad plný obáv.

„Tiež máte strach?“ spýtala som sa jej. Horlivo prikývla.

„Mne vypadla plomba. Raz ma tá zdravá strava zabije,“ posťažovala som sa.

Žena sa rozosmiala a porozprávala mi veselý príbeh, ako sa dopracovala k zlomenému zubu. Strach z nás oboch opadol, svet sa nám zdal príjemnejší, ešte aj plagát so zubnými implantátmi zavesený na dverách ambulancie mi prišiel odrazu vtipný.

V tej chvíli som si uvedomila, že toto by som si ako celebrita nemohla dovoliť. Žiadne rozprávanie sa s náhodným človiečikom. Už by som nebola tá obyčajná Anthrax, ktorá vie vypiť pivo na ex, chodí po lese s lístím vo vlasoch a rada sa prihovára ľuďom v čakárňach, keď sa bojí. Bola by som predsa celebrita. No tak teda nie! Dospela som k rozhodnutiu, že sa za žiadnych okolností ňou nestanem, môžete si to akokoľvek priať, trebárs aj na Vianoce!