Keďže existuje predpoklad hraničiaci s istotou, že ak čítate tento text, pravdepodobne žijete na Slovensku, určite sa vám stalo, že ste na ulici videli sexi slečnu, ktorá by mohla byť Miss vesmíru a pomysleli ste si: "Tá je určite zadaná...". Alebo sa vaša žena či milenka vehementne rozplývala nad svetríkom neznámeho pôvodu, ktorý letmo zahliadla v dave. Nebodaj ste zabudli meno svojho spolužiaka zo základy a napriek jeho živému príbehu si na opisovanú historku ani zaboha neviete spomenúť? Takéto dilemy dokáže jednoducho riešiť augmentovaná realita. Poskytuje totiž zobrazenie kritickej informácie v požadovanom kontexte a teda čoskoro budete môcť vidieť, že slečna nie je zadaná, svetrík bez pohnutia rukami dokážete kúpiť na internete hneď, ako ho zahliadnete a stretávku prežijete jednoducho s fotkami a historkami plávajúcimi vzduchom vedľa osoby, s ktorou sa rozprávate.

Augmentovaná realita je síce fajn nápad, ale málokomu sa chce pozerať na svet cez telefón, ktorý je momentálne najbežnejším mobilným oknom do virtuálnych svetov. Vuzix Star 1200 sú okuliare s integrovanými displejmi, ktoré vám odľahčia ruky a dovolia vám pozerať sa na svet s nadhľadom virtuálnej reality. Vuzix do Star 1200 integroval HD kameru plus polohovacie senzory a dokáže premietať 2D ako aj 3D stereoskopické obrazy, ktoré vidíte integrované do reálneho sveta. Výrobca myslel aj na tých, čo nemajú dokonalý zrak a obe obrazovky možno individuálne zaostriť.

Star 1200 má aj odnímateľné slúchadlá s technológiou potlačenia neželateľného šumu a majú VGA vstup pre pripojenie na Windows bežiace zariadenia. Na čo komu bude augmentovaná realita, keď musí sedieť pred počítačom, nevieme. Skoro akoby mimochodom uvádza Vuzix aj možnosť pripojenia baterky a kompatibilitu s iPhone a iPadom. Okuliare, do ktorých je celý systém vložený, môžete po dohode zameniť za akýkoľvek model - to však asi bude stáť už viac. A stále budete vyzerať debilne.

Cena takejto hračky je 3500 Eur, ale asi to nestojí za možnosť hrať sa na Terminátora, alebo pozerať na nudnom stretnutí porno. Ak ste predsa len dostatočne odhodlaný objednať si, môžete už teraz a v auguste môžete mať nový pohľad na svet.


zdroj: https://www.vuzix.com/testsite/ar/products_star1200.html