Máme zlé správy pre novomanželov – nová štúdia dokázala, že ženy do dvoch rokov po uzavretí manželstva priberú. A nie len trochu – v priemere je to až 9,5 kila pri osobe s výškou cca 175 centimetrov. Hovorí o tom štúdia, ktorú vykonali v rokoch 1986 až 2008 na 10 tisíc ľuďoch.

 

Aj na mužov má zmena statusu vplyv – tí však väčšinou priberajú po rozvode. Zmeny hmotnosti sa dejú najmä u ľudí nad 30 rokov. To, prečo sa tak deje štúdia nehovorí, sociológovia, ktorí ju realizovali však ponúkajú niekoľko vysvetlení.

 

„Vydaté ženy majú v domácnosti obvykle viac práce, čo znamená, že majú menej času na cvičenie a udržiavanie sa vo forme ako podobné slobodné ženy.“ – tvrdí spoluautor štúdie profesor Zhenchao Qian.

 

„Na druhej strane sa ukazuje, že ženatí muži žijú v manželstve zdravšie a po rozvode sa zas vracajú k nezdravému spôsobu života, čo má vplyv na zvýšenie ich hmotnosti.“

 

Navyše, ako sa zdá, na zvýšenie hmotnosti u muža a ženy môže mať vplyv aj „šok“ zo zmeny životného štýlu po vstupe či výstupe do/z manželstva.

 

A čo to teda znamená pre nás mužov? Asi by sme mali manželke viac pomáhať v domácnosti, prípadne jej kúpiť pomocnú silu v podobe mladej študentky. Tá za ňu uprace a požehlí – naša manželka bude mať čas si ísť zabehať, či skočiť do posilky, zatiaľ čo my sa budeme môcť beztrestne dívať na mladé mäsko žehliace naše košele a perúce naše trenky.

 

Fair deal, či?

 

zdroj: https://www.canada.com/health/story.html?id=5286687