Niko Alm je rakúšan, ktorému sa ako podarilo presvedčiť políciu, že sitko na špagety patrí k jeho náboženskému odevu a dostal povolenie sa v ňom odfotiť na svoj vodičský preukaz.

 

Niko požiadal o vydanie nového vodičáku pred tromi rokmi, keď zistil, že používanie náboženskej pokrývky hlavy pri fotení je v rakúsku oficiálne dovolené. Argumentoval tým, že je pastafariánom – teda príslušníkom Cirkvi lietajúcej špagetovej príšery – a sitko patrí k jeho náboženskej výbave.

 

Hlavným krédom Cirkvi lietajúcej špagetovej príšery je: „Jediná dogma, ktorá je v našej cirkvi dovolená je dogma odmietania dogmy.“ (K aktivitám cirkvi patrí napríklad reakcia na tlak Kresťanskej cirkvi na Americké školy, aby vyučovali aj teóriu „inteligentného dizajnu“ (rozumej stvorenia človeka Bohom). Pastafariáni zaslali Kansaskej školskej rade oficiálnu žiadosť, aby sa na školách vyučovala ich – pastafariánska verzia tejto teórie.)

 

Po zaslaní žiadosti o nový vodičák, si od Nika polícia vypýtala potvrdenie od psychiatra o tom, že je „psychicky spôsobilý pre vedenie vozidla“, ktoré bez problémov získal a polícii doručil.

 

Ďalším krokom bude podľa jeho vyjadrení snaha o zaregistrovanie Cirkvi lietajúcej špagetovej príšery ako oficiálnej cirkvi v Rakúsku.

 

Držíme palce!

 

Zdroj: https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14135523