"A siedmy deň stvoril sebaklam, lebo stvorenie človeka trochu dojebal."

Ojebadiáš 14:88

 

"Sebaklam je silnejší ako piko," vraví Dušan z Vrakune a jeho od absťáku trasúce sa ruky potvrdzujú tieto slová. A má pravdu, skutoční priebojníci sebaklamu nepotrebujú antidepresíva, psychológov, alebo plyn a zavreté okná. A aj keď som fanatickým vyznávačom genderovej rovnosti, je zbytočné brániť sa pravde, sedenie v jaskyni a udržiavanie ohňa počas glaciálu pomohlo nežnému pohlaviu zmasterovať tento skill v dobe, kedy muži iba rozmýšľali, či je potrebné domov vláčiť celú mŕtvolu mamuta, keď sa väčšina mäsa aj tak pokazí.

 

"Konečne mám čas na seba," chváli sa single tricina+ pred zadanými kamarátkami a má pravdu, vzťah je predsa väzenie, konštantná obeta tomu druhému a nedá sa vôbec nič robiť samostatne. V dobe, keď sa meria miera šťastia pomocou smajlov v statusoch na Facebooku, sa netreba čudovať, že každý pľuvanec osudu do tváre ľudia prezentujú ako novú príležitosť byť lepším a silnejším človekom, lebo je príliš ťažké nahlas povedať, že nie všetko ide tak, ako by sme chceli. A v niektorých prípadoch je to vlastne aj v poriadku. A v niektorých zasa nie. A tak by som nemal byť prekvapený tým, že svoje šťastie a nové možnosti zo single statusu najokatejšie prejavujú tie, ktoré zúfalo potrebujú partnera a pretože iná cesta ako manželka - snažilka - tehuľka - rozvodka im nie je súdená. Zatiaľ čo muži, z kategórie forever single sú najväčší mačovia a dávajú zaručené návody, ako zbaliť všetky ženy, ženy sa tvária, že všetko je tak ako má byť.

 

"Môžem cestovať, kam len chcem," prezentuje ďalšiu singleonly výhodu manažérka vo veku, v ktorom by ju Stalinova generácia nazývala starou pannou a Svätoplukova generácia by už len pálila tri prúty na jej hrobe. Na sociálnych sieťach dokonale šťastná, užívajúca si slobodu plnými dúškami a vôbec nič jej nechýba, a tým sa pravidelne nezabudne pochváliť a celé to vyzerá rovnako úprimne a prirodzene ako Ficov speech o korupcii. Frajera vôbec nepotrebuje, aj keď na Tinderi olajkovala každého chlapa od Popudinských Močidľanov až po Krvavé Šenky a ani raz to nevyšlo. Utešuje sa známym poznatkom, že muži sa boja úspešných žien, a že ona je to jablko na vrchole stromu, pre ktoré vylezie iba skutočný gurmán alebo horolezec, namiesto toho, aby si pripustila, že jej doterajšie záľuby frajer-robota robia konverzáciu s ňou prázdnejšiu ako zoznam poslancov ĽSNS, ktorí nie sú prijebaní fašisti. Samozrejme, že chyba je vždy hocikde inde ako v nej, a preto si neprizná, že muži v jej veku sa pozerajú na o pätnásť rokov mladšie, ktorým dokopy nemá čím konkurovať, ale veď byť single je aj tak úžasné. Keď o chvíľu začne zvoniť biologický alarm, tak zahodí svoj zoznam kritérií na muža, ktorý je hrubší ako zoznam Sorosových podvratných agentov písaný morzeovkou, a jediné kritérium, čo ostane je nie je kokot a ak ani to nestačí, tak kritérium nie je moc kokot už na splodenie potomka a zachovanie päťdesiatpercentnej miery rozvodovosti stačiť bude.

 

"Nikto ma neobmedzuje," teší sa na Facebooku dvadsaťšesťročná singleandproud junior account managerka. Čo na tom, že pred dvoma mesiacmi po piatich rokoch nechala svojho frajera, a nie kvôli tomu, že keď si vypil, tak občas letela facka, a celkovo bol tak trochu viac kokot ako sa patrí, ale preto, že na oltári lásky kopírke kričiac "mrdaj ma" dala svojmu kolegovi a čakala, že aj on sa rozíde a budú spolu, až pokým nezomrú, a on sa prejavil ako prízemný chrapúň, ktorý chcel iba na chvíľu ohriať svoj párok v cudzom rožku a odvtedy s ňou neprehodil ani slovo. Hrdosť na nedobrovoľný single stav neobchádza ani mladšiu generáciu, priam naopak, fejkové šťastie na sociálnych sieťach a #proudtobemyself statusy sú dôležitejšie ako ponurá skutočnosť, a dáva to zmysel, kto by sa chválil nešťastím. Ženské meranie penisov má odpradávna formu prezentovania svojho nekonečne šťastného života, na Facebooku úprimnosť nenájdete. Ak hľadáte mladú ženu, ktorá zúfalo potrebuje niekoho ľúbiť, vyberte si takú, čo je veľmi šťastná z toho, že je single a ani náhodou nikoho nehľadá. Alebo radšej tú s väčšími prsiami.

 

"Veľmi sa trápil, trpel depresiami," sú slová, ktoré v budúcnosti budete o samovrahoch počuť čoraz menej. Skôr sa budú ľudia čudovať, prečo taký šťastný a spokojný človek dal Starý most na Schelingera. Pokrok nezastavíš.