Voľby sa nezadržateľne blížia a pre všetkých, ktorí ich nemajú na saláme tak ako ja, no nevedia, koho budú voliť, som sa rozhodol urobiť takýto stručný prehľad politických strán. Po ktorom aj tak nebudete vedieť, koho voliť. Ono vo februári si budeme vyberať z 25 politických subjektov, čo je minimálne o 20 viac, než by bolo vhodné. Skôr než sa na ne spoločne pozrieme, chcem vás upozorniť, že nie som študovaný politológ (našťastie) a politiku riešim na krčmovej úrovni. A ak niekto čaká rozbor predvolebných programov, tak vás sklamem. Všetci sľubujú to isté. Tak poďme pekne po rade.

 

1. Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku

 

Jedničkou medzi množstvom papierov, ktoré vám nedávno pristáli v schránke a dnes už na nich pravdepodobne šúpete zemiaky, je Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku. Táto strana predstavuje nádhernú symboliku, lebo je dosť pravdepodobné, že rovnako ako na listine aj vo voľbách bude prvá. Od konca. Ide o národne orientovanú mimoparlamentnú politickú stranu. Títo pomätenci majú napríklad na jednom z hlavných bannerov na webe podobizeň Jozefa Tisa s hashtagom #AllForJozef, pričom dodnes žijú v presvedčení, že organizácia Za slušné Slovensko im nehanebne tento hashtag ukradla pre svoj nekalé účely a protesty. Aj napriek tomu, že blog, kde sa táto titulka nachádza, vznikla neskôr. Ale na druhú stranu, po vzore tohto pána si idú pre svoju politickú popravu.

 

2. DOBRÁ VOĽBA

 

Strana, ktorej lídrom je majiteľ najsmutnejšieho páru očí a ex-smerák Tomáš Drucker. Ich volebný program sa točí okolo otrepaných tém ako mladé rodiny, dôchodcovia a zdravotníctvo. Je obrovská škoda, že Kokrdrucker nemal nikdy možnosť meniť naše zdravotníctvo, ako napríklad, minister zdravotníctva z vládnucej strany. Iba žeby mal. Dobrá voľba by to bola možno vtedy, ak by sme sa vo voľbách mali rozhodovať medzi Ficom, Kotlebom, Harabinom alebo rituálnou samovraždou. Kto by predsa veril strane, ktorá sa na billboardoch ani nedokáže pozerať jedným SMERom.

 

3. Sloboda a Solidarita

 

Strana, ktorá kedysi mala ambície a aspoň aké-také šance stať sa opozičným lídrom. Dnes sa potáca na hranici zvoliteľnosti a jej najlepšie časy už má pravdepodobne dávno za sebou. Jedným z bodov ich programu je aj Zelená krajina a pokiaľ si pamätáme ich posledný volebný program, mnoho ľudí si dokáže spojiť 2 a 2. Na čele stojí Richard Sulík, profesionálny držiak balónikov. Okrem iného sa preslávil aj tým, že asi ako jediný človek na tejto zemeguli dokáže pracovať s excelom. V politických reláciách vo väčšine prípadov svojich oponentov vyvedie z omylu a vždy, keď sa stane nejaká nepríjemná situácia v tomto štáte, iba skonštatuje “ja som to hovoril”. Bohužiaľ je taký tajnostkár, že nikdy nám nepovie, kedy to hovoril a aké mal riešenie.

 

4. SME RODINA

 

Za touto stranou stojí praotec národa a najznámejší inseminátor, Boris Kollár. Okrem toho, že sa zo všetkých síl snažia o záchranu tradičnej rodiny, čo je niečo také, ako keby som ja bojoval za prohibíciu, si najnovšie vymysleli hneď niekoľko skvostov. Napríklad prenájom auta od štátu do každej rodiny za 100€ mesačne alebo štátne byty za cenu príklad za dvojizbák od 119€ mesačne. Taktiež by radi zrušili doplatky za lieky pre deti a dôchodcov. Populistické? Kdeže. To len ako Boris tvrdí na billboardoch, začal premýšľať srdcom a nie penisom ako zvyčajne. Najsmutnejšie však je, že práve táto strana drží podľa posledných prieskumov pomyselného žolíka a jej hlasy bude potrebovať ako terajšia koalícia, tak aj opozícia. 

 

5. Slovenské Hnutie Obrody

 

Túto stranu by sme pokojne mohli pomenovať aj ĽSNS Lite. Ide o nacionálne orientované občianske hnutie, ktoré neskrýva sympatie k fašistickému vojnovému Slovenskému štátu. Okrem toho, že by najradšej mali v peňaženkách naspäť korunky a nie nejaké diabolské euro, sa o nich toho veľa nedozvieme. Programovo vraj nadväzujú na prácu a odkaz Ľudovíta Štúra, lebo ako všetci vieme, už samotný Štúr sa v Slovenskjich národňjich novinach vyjadroval jasne euroskepticky. Podľa mňa ich najzaslúžilejší tribute Štúrovi je ich ignorácia správneho používania y/i. 

 

6. ZA ĽUDÍ

 

Strana, ktorá svoj názov pravdepodobne oľutovala hneď po vytvorení domény zaludi.sk (aktuálne už cez pomlčku). Medzi 2 najvýraznejšie tváre strany patrí exprezident a podľa mnohých Sorošov satanský plod, Andrej Kiskatyuže. Aj napriek tomu, že som im spočiatku neveril, v každom prieskume im na rozdiel od Kiskových vlasov voliči pribúdajú. Druhou tvárou je pani Remišová, ku ktorej mám veľmi subjektívny vzťah a poviem pravdu, ak poviem, že by som radšej počúval pesničky Majka Spirita prespievané Plavčanom než ju. Aktuálne tretia najsilnejšia strana.

 

7. MÁME TOHO DOSŤ !

 

Bohužiaľ, aktuálna vláda z vysoka kydá hnoj na našich farmárov a tí sa preto rozhodli, že je čas vstúpiť do politiky. Na kandidátke nájdete najmä poľnohospodárov, no nájdu sa tam aj podnikatelia, ale aj taký veterinár či dôchodca. Je nutné povedať, že aj napriek tomu, že väčšinu voličov asi neoslovia, čomu nasvedčujú aj percentá v prieskumoch (0,3%), občas sa im podarí zaujímavý kúsok, ako napríklad s Dankovým stožiarom.

 

8. Hlas pravice

 

O tejto strane viem asi toľko, čo o kvantovej fyzike. Kurva málo. Pozrel som si preto ich web a našiel som tam napríklad takéto heslo: “Hlas pravice vie, že sú to práve obyvatelia Slovenska, ktorí vedia najlepšie, ako minúť vlastné peniaze.” Keďže pochádzam z Trebišova, tak tam ľudia presne vedia, ako minúť svoje peniaze. Na paľenku a automaty! No a keby sme ľudí od automatov spojili do jednej strany, pravdepodobne by mali viac hlasov, než títo tu.

 

9. Slovenská národná strana

 

Kedysi najväčší odporovatelia maďarskej menšiny a maďarského národa ako takého, dnes koaliční partneri strany MOST HÍD. Aktuálny predseda strany, kpt. kkt. Andrej Enigma Danko, sa taktiež neúspešne tajil svojim virtuálnym vzťahom s maďarskou Mata Hari, Alenou Zsuzsovou. Strana, ktorá je preslávená svojimi lídrami. V minulosti to bol Janko Slota, podľa exministra Počiatka “úplný král”, podľa väčšiny národa grobian, alkoholik a ľudový zabávač. Aktuálnou jednotkou je syntaktický žonglér Andrej Danko, za ktorého prúsery by sa akýkoľvek príčetný občan tohto štátu zakopal niekde medzi zemské jadro a pedosféru a ktorý si zaslúži samostatný článok. SNS to po 4 rokoch kokotovania s Belom Bugárom otočili opäť na maďarskú kartu a strašia tým, že tí na tých malých hnusných poníkoch nám vezmú južnú časť Slovenska.

 

10. Demokratická strana

 

Ďalšia zo strán, ktorá podľa môjho názoru ani sama neverí, že by mohla získať aspoň 3%. Asi najzaujímavejšie na tejto strane je ich heslo, ktoré hlása “SLUŠNOSŤ PORAZÍ KOČNEROVCOV”. Osobne skôr dúfam, že porazí toho, kto toto heslo vymýšľal. Lídrom kandidátky je Jozef Rajtár, Dip MGMT (ani som netušil táto americká alternatívna rocková skupina rozdáva tituly, ale klobúk dolu). No a to je asi tak všetko.

 

11. OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA

 

Strana, ktorú hrdo vedie Igor KamVitrTamPlašť Matovič, najznámejší slovenský provokatér, ktorý sa tak raz za mesiac postaví pred kamery a natočí nejaké kontroverzné videjko, kde buď niekoho alebo niečo odhalí, alebo zorganizuje protest a potom o ňom zas nikto nepočuje. Taký pes ktorý šteká, ale nehryzie. Aby však nevyzeral ako najväčší šialenec v strane, privolal si k sebe aj takého Joža Pročka, ktorého zdravý rozum opustil ešte skôr než humor a na čelo kandidátky dal neznámu dámu, o ktorej nikto nevie či vlastne ešte žije. V jednom z jeho najnovších vyjadrení mu už vlastne ani nevadí Kotleba a odsudzuje všetky protesty proti Kotlebovcom a vlastne protesty ako také. Veď on sám nikdy nič také nerobil #FICOCHRANIZLODEJOV.

 

12. Koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia

 

Azda najväčšia nočná mora všetkých konzervatívcov a predstavenie toho najextremistickejšieho liberálneho fašizmu. Pre tých, čo sa práve prebrali z kryokomory, ide o spojenie strán Progresívne Slovensko, ktorú vedie Michal Truban a SPOLU, ktorej šéfuje Miuko Beblavý. Truban sa dávnejšie priznal, že n rozdiel od špáratkových chlapcov zo SMERu, on si v minulosti jebol nejaký ten trip, kvôli čomu si musí pravidelne holiť hlavu, aby mu nenašli drogy z vlasov. Šušká sa, že každý mesiac chodí aj na dialýzu, aby mu nenašli ani marihuanu, ktorú si pichá do viečka. No a Miroslav Beblavý nie je v politike žiadny nováčik a poznať ho môžete aj vďaka tomu, že vystriedal viac politických strán, než logopédov. Z tejto politickej kombinácie pochádza aj naša pani prezidentka Čaputová, ktorá podľa kapitána Danka zmenila prezidentský palác na drogové doupě, ktoré by aj Escobar závidel a všetci členovia z tejto strany si tam chodia pre dávku.

 

Tak to je pre dnes všetko a hor sa čoskoro na druhú časť.