Tí, ktorí prekonali koronavírus, ale stále bojujú s jeho následkami, založili klub coviďákov. Premiér Peppy si pod dohľadom verejnosti zakúpil plavky, Hnutie oranžových slipov dostalo pokutu a Zelený tlčhuba zničil syráreň

 

Piateho augusta sa taliansky premiér zjavil na titulkoch vďaka tomu, že zavolal istému policajtovi z Turína a poďakoval mu za to, že si splnil povinnosť.

Keď totiž na políciu volala žena a objednala si pizzu, príslušník sa jej spýtal, či vie, kam sa dovolala. Po kladnej odpovedi a ešte pár otázkach, na ktoré pani akože prikyvovala, že áno, chce aj ančovičky, muž zákona pochopil situáciu, okamžite sadol do auta a zachránil ju pred rozzúreným manželom.

Môže vám to pripadať ako blbosť, lenže na Apeninskom polostrove majú obrovský problém s domácim násilím. Taliansky muž je mimoriadne naviazaný na mamičku (existuje na to termín mammone), mamička mu splní všetko, čo mu vidí na očiach, a on potom čaká rovnakú oddanosť aj od priateľky či manželky. Keď ho žena nechá, nedokáže sa vyrovnať so situáciou a veľmi často zabíja (mali aj prípad, kde 16-ročný zabil svoju prvú lásku). Niekedy zabije iba ženu, niekedy vyzabíja celú rodinu a inokedy zabije deti a seba, aby jeho ex celý život trpela.

 

Prípad pani Palachovej

V minulom roku takto prišlo o život 73 žien a k tomu si ešte predstavte to množstvo zmlátených či obliatych kyselinou, ktoré prežili. Proti takémuto správaniu sa robia veľké kampane, aby si baby uvedomili, že tlčenie do bezvedomia naozaj nie je prejavom lásky. Zákony sú už dnes nastavené dobre, obvykle však dôjde k zlyhaniu niekde v medzičlánku, keď sa na to príslušníci, prepytujem, vyserú, lebo im to pripadá normálne, nedôležité a už vôbec nie súrne.

Ako v prípade istého Cira, ktorý za násilie skončil v domácom väzení, lenže ušiel. Jeho otec ihneď volal policajtom, že syn iste ide za bejvalkou a situácia je zlá, ale chlap v uniforme papier založil do šuplíka. Ciro sa pokojne odviezol 300 kilometrov, zastavil sa na pumpe a zakúpil, čo potreboval. Potom si vyčíhal bývalú manželku, s výkrikom „Skap!“ ju polial benzínom a zapálil. Zatiaľ čo ona ako šialená ohnivá guľa behala po ulici, on si zašiel do reštaurácie, dal si pizzu a ešte mu aj chutilo.

Maria Antonietta mala šťastie, našla kaluž, vyváľala sa v nej a prežila. O svojom príšernom utrpení niekoľkokrát hovorila v televízii, podstúpila a neustále podstupuje jednu operáciu za druhou, ale žije, plače, rozpráva svoj príbeh a vyzýva ženy, aby bitky od svojich polovičiek netrpeli. (Ten netvor, čo jej to spravil, dostal zatiaľ 18 rokov, no možno mu pridajú).

Takže osobné poďakovanie premiéra policajtovi snáď nakopne aj iných mužov zákona a začnú tieto záležitosti brať vážne. 

 

Prdel úspešnejšia ako premiér

Keďže ôsmeho augusta mal Mr. Jamka dovŕšiť 56 rokov, baby na nete sa horúčkovito snažili zorganizovať dáku veľkolepú akciu, napríklad masívny nájazd autobusmi pred vládny palác. No napokon si uvedomili, že deň pripadne na sobotu a Peppy asi nebude úradovať. A tak sa gratulovalo na nete, o polnoci to odštartovalo a všetky tie jeho contesse, princezné, dievčatá, poklady, ale aj obyčajní občania ho zavalili tisíckami tweetov, odkazov, mailov, srdiečok a virtuálnymi kyticami, fľašami, bozkami a ohňostrojmi. Čakala som, či padne sieť ako keď Kardashianka ukázala svoju prdel, ale tá prdel bola predsa len úspešnejšia.

Vyberám najkurióznejšie priania, poslané pánu premiérovi:

- Zaplatila by som zlatom, aby som s tebou mohla byť sama v zamknutej izbe, len ja a ty

- Ak prídeš do Livorna, unesiem ťa 

- Veľa šťastia aj ľavému obočiu!

- Koľko dekrétov máš na torte?

- Presidé, chceme živý prenos z paláca Chigi, kde budeš šťastný a opitý

- Posielam ti 209 miliard blahoželaní

- Blahoželám rodičom, že dokázali stvoriť takúto perlu

 

 

Budú raz Salviniho princezné?

Ako obvykle, tento sociálny fenomén sa opäť rozoberal v tlači, kde celú situáciu prirovnali k tomu, keď Kennedymu k narodeninám spievala Marylin Monroe. 

A povenovali sa mu aj na Berlusconiho kanáli. Zaujímavé, že do debaty o tom, prečo sa istý muž tak páči ženám, si pozvali samých chlapov. Myslím, že prd pochopili, sršala z nich závisť a u Conteho fanyniek dokonca našli paralelu s obdivovateľkami Hitlera. Došli k záveru, že baby na neho pred vládnym palácom napriek úpeku čakajú celé hodiny iba kvôli moci - lenže moc mal kedysi aj Berlusconi a papľuh Renzi, no nespomínam si, že by ich tam chodili obdivovať davy. A nezaznamenala som ani Salviniho princezné, takže kvôli moci to určite nebude, však?    

Veď to aj jedna contessa zhrnula: „Tie staré mŕtvoly závidia, pretože okrem toho, že je dobrý v práci, ešte je aj un fico megagalactico.“

 

Nové slovíčka: fico alebo figo (čítaj fíko alebo fígo) - dobre vyzerajúci, krásavec, fešák

 

 

Ako Zelený tlčhuba zničil syráreň

Ten somár Salvini si bol z nejakých dôvodov obzrieť výrobu syra a nezabudol sa pri tom odfotiť, pričom si (v čase koronavírusu) stiahol masku a oňuchtil celý výrobok. Následne boli on aj syráreň zasypaní vlnou kritiky a výzvou na bojkot prevádzky, ktorú nebolo ťažké vypátrať, nakoľko jej názov je viditeľný na plášti jedného z pracovníkov.  

 

 

Potom Mr. Selfini pokračoval v spanilej jazde a zúčastnil sa ďalšieho premorovacieho zhromaždenia na pláži, kde sa ľudia, väčšinou bez masky, tlačili jeden vedľa na druhom. Keď ich prišla rozohnať polícia, vyhnal ich a spustil svoj klasický prejav o tom, že koronu roznášajú migranti.

Pravda je, že tí, čo s ňou došli, boli odchytení, ale podiel na stúpajúcich číslach môžu mať práve takéto mítingy hlava na hlave a je až zvláštne, že za ne ešte nie sú stíhaní. Žartuje sa o tom, že počet pozitívnych stúpa všade, kde sa Zelený tlčhuba zjaví – kľudne môže byť asymptomatický roznášač; povedal, že on si tampón urobiť nedá.

Milou správou je, že Hnutie oranžových slipov to už schytalo – všetkým prítomným na verejných akciách počas karantény došla pokuta na 800 eur...

A aby sme nezabudli, 20. augusta mnohí Taliani oslavovali ako deň oslobodenia od Salviniho. Hoci si pred rokom myslel, že sa mu podarí vyvolať krízu a následné voľby (už po 12 mesiacoch), Conte ho spacifikoval svojím prejavom a odobral sa podať demisiu. Vládu sa podarilo zložiť s inými, i keď nie ideálnymi partnermi, Salvini v podstate spáchal politickú samovraždu a odvtedy je na permanentnom zostupe.

 

Premiér na nákupoch

Ďalším ašpirantom na pokutu je zrejme premiér Peppy, ktorý všade, kde sa zjaví, vyvoláva srocení davů.

Pred dovolenkou si odskočil na nákupy a správa o jeho prítomnosti sa rozšírila ako blesk. Keď vyšiel z obchodu, čakal ho aplauz nadšených občanov a výkriky: „Grande! Ďakujeme, že si s nami!“. Peppy ich polo-žartovne sfúkol: „Nepovedal som vám, že sa nemáte zhromažďovať?“ a gestami naznačoval, že by mali dodržiavať vzdialenosť, no márne. Napokon im zamával, zaželal príjemné leto a sprevádzaný ochrankou nasadol do auta. Jeho osobní strážcovia majú zjavne čím ďalej tým viac práce, aby mu tie masy zbožňovateľov udržali od tela. 

Princezné a contesse podľa nápisu na taške hneď vypátrali, kde presne Peppy nechal bubáčiky, a že asi kupoval plavky (samozrejme, keď viete, že sa v nich ocitnete na titulkách, nepôjdete na pláž v starých vyťahaných). A teraz sa tam chystajú na nákupy aj ony, a potom si ešte pôjdu kúpiť knihu Zlomené životy o obetiach padnutého mosta v Janove. Premiér je pod ich drobnohľadom a čokoľvek u neho zočia, už aj si to utekajú obstarať, vraj aby sa jedného dňa mali s ním o čom baviť.

Peppy je proste trendsetter ako bola kedysi Brigitte Bardot – vedeli ste, že to ona kedysi zaviedla do módy baloniak? Dovtedy filmové hviezdy chodili večer povinne v jagavých šatách a kožuchoch, ale ona mala rada jednoduché veci a na luxusné koktejlky si dala baloniak. To si na rozdiel od kožucha mohli dovoliť aj normálne ženy, a tak ju začali napodobovať.

Ja byť majiteľkou dákej firmy, čo potrebuje predávať, zasypem Peppyho darčekmi alebo ho rovno poprosím o reklamu...

 Taliansky trendsetter č. 1

 

Zo speváka komplotista

Počet pacientov v nemocniciach (aj na intenzívkach) pomaly stúpa, najmä kvôli mladým, ktorí sa na dovolenkách kompletne vykašľali na akékoľvek pravidlá (ale keď idú po návrate na testy, sú nervózni a sypú si piesok na hlavu). Minule jeden 25-ročný, ktorý si bol istý, že v jeho veku mu nič nehrozí, vyplakával v televízii, lebo sa síce dostal z najhoršieho, ale pľúca má už navždy zjazvené a celý život bude v ohrození, aj keď dostane len obyčajnú nádchu.

Lekári stále vyzývajú ľudí k noseniu rúšok, no určite ste si všimli, že niektorí sú proti. V Španielsku je tvárou odporu voči maske a vlastne voči akýmkoľvek preventívnym opatreniam spevák Miguel Bosé, syn slávnej talianskej herečky Lucie Bosé a famózneho španielskeho toreadora Luisa Miguela Dominguina.

Zamlada žil v Taliansku, bol óóóbrovskou hviezdou a dievčenským idolom, potom mu prdlo v bedni, vyhlásil, že Taliansko nemá rád a odsťahoval sa do Španielska. Tam hrá, spieva a mieša sa do vecí, do ktorých by sa nemal. Je presvedčený, že koronavírus „zmontoval“ Bill Gates so španielskou vládou, aby ovládli krajinu... Smutné je, že jeho sympatická mama, aj v 89-tich rokoch plná života, v marci zomrela práve na covid...

Miguel kedysi a dnes

 

Dobrú zábavu želajú lekári

Na odpor voči maske a chuť žúrovať za každú cenu reagoval istý lekár:

„Pokojne si to užite! Potom vám do úst strčíme takú trubicu ako má krhla na polievanie kvetov, až do priedušnice a ešte hlbšie, aby vám ventilovala pľúca; a takto strávite na posteli 15 dní. Sami!

Pod miernymi sedatívami, so zápalom pľúc a s horúčkou 39 stupňov. Ale to nič, veď aj tak budete môcť 15 až 20 dní pozerať len do steny. A okrem toho vám budú dávať injekcie, infúzie, merať tlak, teplotu, saturáciu. Nebudú vám brať krv len zo žíl, ale aj z artérií, a tie sa napichujú oveľa horšie.

Budete kakať do plienky alebo, ak sa podarí, do misy; na cikanie vám zavedú katéter. 

Budete mať preležaniny, ktoré často siahajú až ku kostiam, smradľavé a boľavé.

Keď vyjdete z nemocnice, samozrejme, budete ešte dlho brať lieky. Budete mať zápaly a trpieť.

Ak budete mať smolu, možno chytíte aj dáku rezistentnú baktériu... ale však čo na tom záleží, máte 20 rokov a celý život na to, aby ste sa liečili. Dobrú zábavu!

A ešte P. S.:

Jasne, že len ak bude ešte v nemocnici voľné miesto a ventilátor!

Venované všetkým vtipkárom, ľahkomyseľným, ignorantom a tým, ktorí sú presvedčení, že sa s opatreniami preháňa; tým, ktorí nepozerajú správy a nevideli tie truhly, ktoré sa už nezmestili na cintorín.“

(movida = nočný život)

 

Spravodlivosť existuje

Vláda sa, tak ako mnohé iné krajiny, rozhodla zavrieť diskotéky a na rizikových miestach je povinné od 18.00 do 06.00 nosiť rúška.

Peppyho dievčatá sa začali tešiť, že televízia možno začne od septembra vysielať nové diely seriálu Il Decreto:

 

 

Najhoršie reagoval na správu Flavio Briatore (70), bývalý manažér Formuly 1 a prachatý podnikateľ, ktorý sa zviditeľnil vzťahmi s modelkami ako Naomi Campbell a Heidi Klum (majú spolu dcéru).

Keďže v luxusnom letovisku Porto Cervo na Smaragdovom pobreží na Sardínii vlastní trojposchodový lokál a diskotéku Billionaire (kam chodia najmä celebrity), rozčúlil sa, že kvôli takej sprostosti ako je koronavírus musí zavrieť a obvinil starostu, že nemá ani šajnu o turistickom ruchu a naozajstnej práci.

Ešte ani nedohovoril, a už aj sa zistilo, že Billionaire je ohniskom nákazy. Najprv sa našli pozitívni medzi hosťami a hneď potom sa medzi nich zaradilo 60 ľudí z personálu. Na nete si robili srandu, že teraz bude musieť čašníka robiť Briatore... ale karma ho dobehla, krátko nato do médií prenikla správa, že aj on skončil v nemocnici.

Jasne, že nechcel priznať, že chytil neexistujúcu nákazu, a tak pustil do sveta fámu, že má iba zdurenú prostatu. A zrejme aj jeho 60 zamestnancov, i ten barman ktorý je na tom tak zle, že musel byť intubovaný. (Takže, ak ste bohatý, máte zdurenú prostatu, ak ste chudobný, je to covid. Ozaj, kam si dávate masku, ak sa nachádzate v ohnisku zdurenej prostaty???)

  Costa Smeralda (Smaragdové pobrežie)

 

Vtipné je i to, že ho lieči istý Zangrillo, lekár, ktorý sa preslávil výrokom, že vírus je už klinicky mŕtvy. Popierač bude liečiť popierača.

Mimochodom, Briatore len nedávno navštívil svojho priateľa Berlusconiho...

Čo myslíte, nakazil ho či nenakazil???

Klub coviďákov

Tí, ktorí prekonali koronavírus (niektorí už v marci!), ale stále bojujú s jeho následkami, majú na FB svoju skupinu, kde si vymieňajú skúsenosti.

Nie je to príjemné čítanie. Je to horor. Detailne sa informujú, ako to u nich prebiehalo, až mi vlasy vstali dupkom od hrôzy, je tam fakt všetko. Jedna pani píše, že ich je doma deväť a každý mal úplne iné syndrómy. Ďalšia sa sťažuje, že jej malé deti, pre ktoré to mala byť prechádzka ružovou záhradou, niekoľko mesiacov trpeli jak divé svine.

A po vyliečení?

Asi takto: mnohí sa sťažujú na búšenie srdca, vypadávanie vlasov, poškodenie zraku (môžete si vybrať - krátkozrakosť, ďalekozrakosť i zhoršenie priestorového videnia), pretrvávajúcu únavu, neschopnosť sústrediť sa, neznesiteľné bolesti svalov, na ktoré lieky veľmi nezaberajú, silnú bolesť hlavy, kĺbov a na hrudi, zvonenie v ušiach, enormné potenie, pálenie jazyka a mandlí, opuchnuté zápästie, teplotu 37,5 už niekoľko mesiacov, stratu čuchu a chuti, cítenie neexistujúcich sladkastých odérov, koprivku, ktorá príde a odíde, kožné zápaly, 6-mesačnú gastritídu, svrbiace pľuzgiere, menštruáciu každých 10 dní, záchvaty plaču i panické, alergie, problémy s pamäťou, občas neschopnosť nadýchnuť sa, akoby boli pod vodou... Jedna pani mala tie typické modré covidové prsty a červenými pľuzgierikmi, dnes už majú peknú farbu, no má pocit, akoby chodila po špendlíkoch. Bŕŕŕŕŕ...

A čo na to všetko hovoria lekári? Dúfajú, že to časom pominie... ale nikto nič nevie naisto.

Šírte ďalej medzi neveriacimi!

 

Peppy a českí turisti

Kde bolo, tam bolo, boli raz v Taliansku na svadobnej ceste Kamila a Zdeněk tuto od susedov. Zatiaľ čo si fotili romantický západ slnka, z ich auta zmizlo 1900 eur a všetky osobné pakšamétle. Zúfalých turistov sa ujali Francesco a Grazia, pár z mestečka San Nicandro Garganico (Puglia), ubytovali ich u seba a v novinách zverejnili výzvu, aby ľudia, ktorí nájdu ich veci, priniesli k nim aspoň pasy. A tak sa aj stalo.

Keď potom u rodinky zazvonil telefón a na linke bol pán premiér, Francesco si najprv myslel, že ide o žart: „Ešte stále sa mi tomu nechce veriť, bol to naozaj on! Rozprávali sme sa viac ako polhodinu, akoby sme sa poznali odjakživa, bolo to veľmi dojímavé. Poďakoval sa mi za to, že sme cudzincom ukázali, že srdce Talianov je veľké a zlodeji tvoria len malú, chorú časť národa. Krátko pohovoril i s nimi, aby im vyjadril svoju solidaritu, no nevedeli veľmi dobre po anglicky.“ (Keďže české médiá o udalosti neinformovali, je možné, že pepíci si ani neuvedomili, s kým volali!!!).    

Premiér sa spýtal Francesca, či nepotrebuje finančnú pomoc a keď odmietol, prispel mladej dvojici na návrat domov 500 eurami z vlastného vrecka...    

Ako povedala moja kamoška Marína - Peppy je proste úžasný a mali by ho naklonovať ako ovcu Dolly...

Dnes na záver prikladám video, ako Peppy debatí s davmi, zhromaždenými okolo vládneho paláca, pofotí sa s turistami a napokon sadne do auta a za potlesku odchádza...