V predchádzajúcej časti sme si zadefinovali jednotlivé druhy telemarketingovej pliagy, dnes sa budeme venovať tomu, ako riešiť konverzáciu. Samozrejme, vždy je najjednoduchšie zložiť, aj keď veľa ľudí nedokáže spraviť ani túto základnú vec a tak si nedobrovoľne vypočujú celú ponuku, lebo majú pocit, že musia byť slušní. Koniec koncov na neschopnosti povedať nie je založených veľa direct marketingových aktivít, a minimálne 24% vzťahov, keď je žene hlúpe odmietnuť muža a potom sa už nejak vnútorne uspokojí s tým, čo má. Kto chce kam... Pre všetkých čo majú pocit, že ich telefonisti okrádajú o čas, mám prekvapivé a jednoduché riešenie - nie je hanba zložiť po troch slovách, oni sú na to zvyknutí.

 

Sú však ľudia ako ja, ktorým zložiť nestačí. Niektorí telezmrdi, čo sa ma snažia bez hanby ojebať, či už sľubovaním nezmyselných výnosov, volaním na akcie, ktoré sa tvária ako prezentácia a pri tom slúžia na vytiahnutie peňazí z vačkov naivných dôchodcov, alebo ľudia, ktorí sa tvária, že mi ponúkajú výnimočnú akciu, ktorá je v skutočnosti obyčajnejšia ako kravský prd, alebo trotli, ktorí chcú upútať moju pozornosť lacným claimom typu vyhrali ste, zarobím vám veľa peňazí, zmením vám život si obyčajné zloženie telefónu nezaslúžia. Nie, pre tých je tu trollovanie.

 

Cieľ trollingu je jednoduchý - rozčúliť volajúcu stranu tak veľmi, aby bez rozlúčenia zložila. Profesionálni trollovia potom ešte môžu zavolať na číslo volajúceho so slovami "Asi nás niečo prerušilo, mohli by sme pokračovať?", čo je level, kam som sa ešte nedostal, najmä kvôli vlastnej lenivosti. Ale donútiť opačnú stranu zložiť sa mi darí veľmi často a keďže som stelesnenie Ježiša, až na to, že nemám dlhé vlasy, mám jedného otca, neukrižujú ma a na vaše hriechy serem a vlastne nemám nič spoločné s Ježišom, ale aj tak sa s vami podelím o zopár tipov ako si spestriť otravný telefonát.

 

Čo máte oblečené?

Najjednoduchšia technika so 100% úspešnosťou je opýtať sa tety na druhom konci drátu pokojným hlasom "A čo máte na sebe oblečené?" a zrazu sa z dialógu stane monológ. Ženy sú nejaké precitlivené na svoje outfity alebo čo. Nevýhoda tejto techniky spočíva v nepoužiteľnosti na mužov, ale keď tak vlastne nad tým rozmýšľam, prečo nie? Týmto slávnostne sľubujem, že nabudúce to skúsim na muža, uvidíme ako to dopadne. Každopádne je táto technika určená pre trollov amatérov, pretože je to príliš jednoduché, asi ako keď idete do Skybaru baliť baby vrtuľníkom. My, profíci, ostrieľaní telefonátmi od všetkých mobilných aj debilných operátorov, bánk, finančných poradcov, používame tento trik iba v prípade nedostatku času.

 

Nepozorný debil

Jednoduchá technika, kde používame silu nepriateľa proti nemu za vynaloženia minimálnej námahy, niečo ako aikido. Otravajúceho telefonistu necháme vykecať sa a potom sa spýtame "Vôbec som nedával pozor, môžete to zopakovať?", pre šetričov hlasiviek stačí obyčajné "Čo?". Keď zopakuje svoju jedinečnú ponuku, necháme si ju zopakovať ešte raz. Prípadne sa ho spýtame na detaily a keď nám ich povie, tak sa ho spýtame o čom vlastne ide. Po treťom zopakovaní sa ho spýtame, či to už náhodou nespomínal. Ak sa zopakuje aj štvrtýkrát, povieme, že nám to nemusí furt dookola opakovať ako vianočné reklamy mobilných operátorov, len aby sme sa ho vzápätí spýtali, o čo vlastne ide. Ak stále nezložil, vrátime sa ku kroku číslo jedna alebo sa spýtame, či nám to nevie povedať vo fínštine, veď on pochopí.

 

Zvedavosť

To už sa dostávame k technikám, ktorými potrápime telefonistov trochu viac. Treba počúvať a následne klásť otázky, vylákať telefonistu mimo hraníc manuálu a nacvičených odpovedí na voľné pole a tam ho napadnúť otázkami, ktoré nečaká. Dáme si case study. Volá vám ružový operátor a povie "Mám skvelú správu, vyhrali ste zľavu...". Vy sa nenecháte osrať a začnete sa pýtať ako presne ste vyhrali. Zúčastnili ste sa súťaže? Vylosovali vás? Nemôžete vyhrať niečo iné? Kamarát by mal presne o toto záujem, môže vyhrať aj on? Keď môže vyhrať kamarát a vlastne hocikto, tak čo je to vlastne za súťaž, kde vyhráva každý? Nemá byť výhra iba pre úzky okruh ľudí? Tento spôsob je veľmi zaujímavý na tety, ktoré vás pozývajú na akciu zdravia, kde dostanete komplexné vyšetrenie - zatiaľ som zistil, že toto vyšetrenie prebieha bezbolestne za pomoci malého prístroja založeného na magnetickej rezonancii (teta asi chcela povedať biorezanciu), ale ako presne ten zázračný prístroj funguje, neviem, snáď sa dozviem nabudúce. S finančnými poradcami je to menšia zábava, lebo tí chcú všetko prebrať osobne. S osobnými bankármi je dobré spýtať sa na všetky výhody a potom, čo vám ich odrecitujú, sa spýtate, v čom presne je to výhoda pre vás.

 

Odpočúvaný

Prichádzame k dadaistickému poňatiu telefonickej konverzácie. Po tom, čo volajúci porozpráva,čo má na srdci, odpovieme niečo v štýle "Baki, to som ja Števo, nemaj obavy, toto číslo je čisté" a pokračujeme v podobnom zmysle. Rozprávajte sa ako so svojím kamarátom, spomeňte drogy, zbrane alebo reštrukturalizáciu. Spýtajte sa, či platí to, čo ste dohodli cez víkend. Zagratulujte volajúcemu k dobrej pretvárke, ale vyzvite ho, aby už konečne rozprával vážne. Čas je na vašej strane a volajúci nevydrží viac než zopár minút.

 

Mindfuck

Ťažko popisovať, radšej si pozrite. Tento prístup je prudko vtipný, vyžaduje však veľa prípravy a pravdepodobne aj vhodné podmienky na realizáciu, pretože vám musí vydržať druhá strana dosť dlho na linke. Už len preto, že si tento prístup vyžaduje prípravu, som sa k tomu nikdy nedostal, ale ak sa nájde niekto, kto zrealizuje niečo podobne vtipné a nahrá to, tak som ochotný vybaviť mu nie moc milú, ale zato vysokú sprievodkyňu po Košicoch, a to sa oplatí.

 

Sú aj iné spôsoby trollovania? Sú, ale už ich asi nepoznám, alebo už článok vydal na obligatórne dva gastráče a masáž od admina podľa svojho výberu (čau Cass) a tak ďalej písať nebudem. Dopočutia priatelia.