Ak poznáte objekt nepodarenej operácie, pri ktorej bol váš známy technicky mŕtvy, dokým si ich chirurg nešupol ďalšiu slivku a opätovne nespojil, to čo po porade s opicou sediacou na jeho rameni prestrihol, je šanca, že vám rozprával klasickú rozprávočku. Tunel a na konci svetlo, alebo len svetlo na konci tunela, veľa ľudí tomuto zážitku pripisujú nadprirodzený význam. Tí z nás, ktorý majú troška vedecké myslenie, IQ o kúsok väčšie ako je priemer a dávali pozor na hodinách biológie, tušia, že sa pravdepodobne jedná o vedľajší účinok mozgovej činnosti.



Ak ste si už dlhšie lámali hlavu, či to je elektrická aktivita mozgu, nedostatok kyslíku, alebo špecifická chemická rovnováha mozgu pred smrťou, máme pre vás výskum, ktorý podporuje chemickú odpoveď. Výskum nebol zrovna košer a zahŕňal 6 myší a konskú dávku anestetika, čo následne Jakob Hohwy zistil ho prekvapilo. Hladina serotonínu (neurotransmiter ovplyvňujúci náladu) sa do smrti myšiek strojnásobila, toto vedie Jakoba k predstave, že tunel je spôsobený práve serotonínom a očakáva podobné zvýšenie aj v umierajúcom mozgu ľudí.

 

Zatiaľ však neodporúčame skúšať zvyšovanie hladiny na vlastnú päsť, stačí sa popozerať po verejných projektoch a tunelov máte dosť.

 

Zdroj

Obrázok