Taliansko zažilo scény ako zo socializmu, ľudia sa pobili v Lidli a premiér Peppy oficiálne potvrdil, že Ježiško už má medzinárodný autocertifikát a Vianoce budú

 

Kedysi dávno stál v srdci Neapola, na uličke San Gregoriano Armeno, chrám Ceres, bohyne poľnohospodárstva a úrody. Obyvatelia mesta sa k nej chodili modliť i ďakovať a ako dary jej nosili terakotové sošky z okolitých dielničiek. Tunajší umelci boli považovaní za najlepších, už v 13. storočí vyrábali rôzne náboženské scenérie pre kostoly a šľachtické rodiny.

O päťsto rokov neskôr sa neapolský betlehem vyvinul do takej formy, v akej ho poznáme aj u nás, spomínaná ulica sa stala symbolom mesta a preslávila ho na celom svete.     

I dnes tu sídlia uznávaní majstri. V lete ich môžete obdivovať pri práci a pozorovať, ako tvoria tradičné figúrky ako sú traja králi, pastieri, rybári či vinári, no vo výkladoch nikdy nechýbajú ani populárne osobnosti z oblasti športu, kultúry, hudby a politiky.

 

 Spoznávate Mareka Hamšíka?

 

Na jeseň obvykle s veľkou pompou odhalia nové prírastky - svoju figúrku dostane ten, kto v uplynulom období zažiaril či už v dobrom alebo zlom zmysle slova. Tento rok umelci vzdali poctu bojovníkom proti covidu v prvej línii, a tak v neapolskom betleheme pribudli sošky lekárov a sestričiek, držiace v rukách Taliansko...   

 

 

Z Peppyho korešpondencie

V Taliansku nosí darčeky dědek v červenom plášti, zvaný Babbo Natale. Na saniach, ťahaných sobmi, lieta po celom svete a keď natrafí na dom, v ktorom sú deti, skĺzne cez komín a nechá im balíčky pod stromčekom.

Lenže dôjde vôbec tento rok, keď je Taliansko rozdelené na zóny a na prechod z jednej do druhej treba certifikát? Päťročnému Tommasovi z dedinky Cesano Moderno to nedalo spávať, a tak napísal predsedovi vlády (v skratke):

Milý premiér Conte,

Dnes ráno som sa pýtal mamy, koľko dní chýba do Vianoc, pretože som veľmi znepokojený kvôli Babbovi Natale. Chcem sa Vás spýtať, či by ste mu mohli vystaviť špeciálny autocertifikát, aby mohol doručiť darčeky všetkým deťom na svete. Viem, že Babbo Natale je veľmi starý a je pre neho nebezpečné vstupovať do cudzích domov, ale je múdry a určite si dá masku, aby sa chránil. Sľubujem, že mu pod stromčekom okrem pohára teplého mlieka a keksíkov nechám aj dezinfekčný gél.

Želám Vám príjemnú prácu a dúfam, že pre neho budete môcť urobiť túto výnimku. Čakám na Vašu odpoveď, aby som ju mohol povedať aj mojim priateľom.

Ďakujem, Tommaso.

 

Peppy miluje detičky, a tak chlapčeka nemohol sklamať:

Milý Tommaso,

chcem ťa uistiť, že Babbo Natale už vlastní medzinárodný autocertifikát, môže teda cestovať úplne všade a rozdávať darčeky. Potvrdil mi aj, že vždy nosí masku a dodržiava správnu vzdialenosť, aby ochránil seba i ľudí, ktorých stretne. Nechať mu pod stromčekom dezinfekčný gél je výborný nápad, aspoň si bude môcť dôkladne umyť ruky pred návštevou ďalšieho domu.

Som rád, že ty aj tvoji priatelia dodržiavate všetky pravidlá, aby ste ochránili mamičku, ocka, babku i dedka. A tak nemusíš písať Babbovi, aký si bol dobrý, už som mu to povedal ja. Porozprával som mu aj, že tento rok bol pre Taliansko veľmi ťažký a ty a všetky ostatné deti ste boli úžasné.

Viem, že si od neho chcel žiadať, aby vyhnal koronavírus. Radšej si vypýtaj o jeden darček viac, koronavírus vyženieme my, dospelí, všetci spolu. A ty aj tvoji spolužiaci sa budete opäť môcť veselo a bezstarostne hrať vonku.

Objímam ťa, Giuseppe Conte   

 

  Peppy so synom

 

Hláste sa u súdruha Žinčicu

Napriek nepokojom, spomínaným v minulom článku, zdá sa, že rozumní ľudia predsa len chápu, že vláda sa o niečo snaží. Začínajú sa ozývať tí, ktorí tentokrát dostali príspevok pre svoje firmy či podniky takmer okamžite, a nebolo to pár drobných. Peppy má stále 60-percentnú podporu občanov, na druhom mieste (38 %) sa umiestnil minister zdravotníctva Roberto Speranza. V týchto časoch to znie ako sci-fi.   

 

 Zajtra mám rande, nepožičiaš mi jeden dekrét?

Mapa žltých, oranžových a červených regiónov sa mení každý deň, pričom niektorí guvernéri protestujú proti zaradeniu medzi nebezpečné oblasti a iní zase preto, že tam zaradení neboli. 

 

 

  Tak ty ma budeš urážať pod mojimi statusmi? No len počkaj, ako ti zruším Vianoce! Vymyslím špeciálnu farbu pre tvoj región! A na Silvestra budeš doma s kocúrom!   

 

Najväčší průser má momentálne Kalábria. Tamojší komisár pre zdravotníctvo pred pár dňami priamo pri rozhovore v televízii s úžasom zistil, že pripraviť cez leto regionálny pandemický plán bolo JEHO úlohou, nie úlohou vlády.

Peppy ho šmahom ruky odvolal, až sa za ním zaprášilo a menoval nového.

Na toho do 24 hodín novinári objavili video, kde neodporúča masky, a tak letel za prvým.

Tretí si to rozmyslel do rána, lebo jeho manželka sa odmietla presťahovať do zapadnutej diery na juhu, a tak sa teraz hľadá štvrtý. Keby ste mali záujem, hláste sa u súdruha Žinčicu. 

 

 Na Silvestra sa v červených zónach bude piť červené víno, v oranžových Aperol Spritz a v žltých pivo.

 

Šatôčky pre Matelka

Módni návrhári sú presvedčení, že sezóna vygajdaných teplákov a plandavých tričiek sa čoskoro skončí, a tak neustále prichádzajú s novými myšlienkami. Zrejme pochopili, že mnohí budú mať po pandémii hlboko do vrecka, preto značka Gucci propaguje potrhané pančuchy. Tie s jej logom síce stoja 140 eur, ale, dámy, také si bez problémov vyrobíme aj doma. (Že ja trúba som pri jesennom upratovaní vyhodila všetko s pusteným očkom, už som mohla byť milionárkou!)

 

Aby páni nezávideli, nech sa páči najnovší trend aj pre nich. Tá istá značka sa rozhodla zároveň bojovať „proti toxickej maskulinite“ a hodila na trh takéto šatôčky za 1700 eur. Vo veľkosti XS alebo XSS, zrejme tiež kvôli rovnosti pohlaví, lebo veď aj ženy sú už od čísla 38 vyššie návrhármi považované za obézne svine.

Viete si predstaviť, že by v tom trebárs slsp šoféroval autobus? Že by takto ustrojený Šašovič poriadal tlačovku? Alebo niekto vstúpil do krčmy na Orave? 

 

Bitka v Lidli

Taliansko tento týždeň zažilo scénky ako zo socializmu.

Počuli ste o limitovanej sérii Lidl Fan Collection? Lebo ja až teraz. Známy reťazec hodil už v apríli na trh v Belgicku, Nemecku, Fínsku a Veľkej Británii farebné tenisky za 12,99 eur a k nim aj ladiace ponožky (2,99) a šľapky (3,99). Z nevysvetliteľných dôvodov sa kolekcia stala hitom a okamžite zmizla z pultov, rýchlo sa však zjavila na nete, kde sa predávala za astronomické ceny. Ktosi dokonca pár tenisiek vydražil za 2700 eur!

 

Len čo sa potvrdilo, že športová obuv bude v predaji aj na Apeninskom polostrove, už za tmy sa začali pred Lidlami tvoriť dlhé rady a napätie stúpalo. Sotva obchody otvorili brány, masy (dôchodcov i mládežníkov) vtrhli dnu a vzali pulty útokom. Keď sa rozchýrilo, že každý si môže odniesť iba jeden kus, vypukla panika; predavačov pred zlynčovaním zachránila pokladníčka s megafónom, ktorá poplašnú správu vyvrátila.

 

 

Svet ide dole vodou, Talianov, ktorí doteraz nosili značky ako Armani, Max Mara a Versace, zachvátilo teniskové šialenstvo. Dúfajme, že väčšina ich chce iba predať na nete a zbohatnúť. 

 

 Nedostatok vkusu je jedným zo syndrómov covidu

Na Slovensku vraj v dohľadnej dobe kolekciu predávať naplánujú, ale buďte pripravení a zachyťte trend, kým je na začiatku.    

 

Blbosť je neliečiteľná

Lekári tvrdia, že koronavírus sa teraz šíri rýchlejšie ako na jar – vtedy nakazenie jedného člena rodiny neznamenalo, že sa nakazia i ostatní, kým teraz je takmer isté, že ak skončí v nemocnici jeden, onedlho prídu aj ostatní.

Lôžok ubúda, niektoré nemocnice sú už plné. Kdesi museli pacientov nechať 24 hodín v sanitkách, pretože nemali miesto, inde nosili chorým, ktorých doviezli ich príbuzní, kyslíkové prístroje priamo do auta – no i tam sa v dlhokánskej šóre čakalo viac ako deň.

 

  Takto záchranky prevážali maródov z Torína do Tortony

 

Napriek tomu popieračov neubúda. Publikujú (staré) fotky prázdnych čakární a nemocníc, nadávajú ošetrovateľom, prenasledujú sanitky a snažia sa im zabrániť v práci, (lebo sú prázdne a húkajú len preto, aby ľudí vystrašili) a napádajú lekárov, ktorí sú podľa nich súčasťou spiknutia. Jeden takýto blb, ktorý mal problémy s dýchaním, bol hospitalizovaný a keď zistil, že je to kvôli neexistujúcemu vírusu, rozzúril sa, strhol si kyslíkový prístroj a snažil sa ujsť. Márne, po pár krokoch skolaboval a tí ľudia v bielych plášťoch, ktorých práve nazval vrahmi, ho museli opäť zachraňovať... To musí byť radosť pracovať.

Zomreli ďalší lekári, ale už zomierajú aj necovidoví pacienti, ku ktorým prišla sanitka hodinu po zavolaní... lebo skôr to jednoducho nešlo, nie sú ľudia, nie sú autá. Darmo príbuzní plačú, doktorom to je ľúto, ale ešte stále sa nevedia rozkrojiť na desať kusov. 

Mimochodom, ak popierači veria na slepé črevo či zlomenú ruku, možno by si mali konečne uvedomiť, že ak sa minú lekári, pokapú aj na to slepé črevo či zlomenú ruku...

 

Počuli ste? Vraj majú vakcínu.

Práve v tom najlepšom! Čo urobíme?

Pokoj, chalani. Ešte vždy nám ostanú popierači. 

 

Covid Tour 2020

V programe Hyeny teraz chodia s kamerou do nemocnice a deň po dni dokumentujú príbehy pacientov. Mladých i starých. Ako lapajú po dychu, plačú, trpia, ako sú napojení na mimotelový obeh, aby sa im čistila krv, ako im čistia dákym špeci prístrojom ešte aj vzduch v pľúcach, ako sa boja o rodinných príslušníkov, ktorí ležia na inej izbe či ako ich k smrti vydesených presúvajú na intubáciu... Samé šmakocinky pre labužníkov.

Úplne najhorší na tom ale bol rozhovor s primárom, ktorý hovoril takým tým plačlivým, nástojčivým tónom, aký má človek tesne pred tým, než sa psychicky zosype. Povedal, že to vidí ešte minimálne na sedem mesiacov, a že lekári a sestričky to proste nedajú. Ťahajú to od februára, ťahali to aj v lete (áno, aj v auguste mali plno pacientov). Lenže kým pred tým mali aspoň pocit, že zachraňujú životy a ľudia ich považovali za hrdinov, teraz akoby mnohí nedokázali prijať realitu a kompletne sa od nej dištancovali. Lekári tvrdo makajú celý deň a pred očami im zomierajú pacienti, potom vyjdú von a vidia blbcov, ktorí protestujú proti maskám - a navyše vedia, že onedlho im tieto prvoky skončia na oddelení...  

 

Sviňa lenivá, pokojne si v práci pospala na volante

Primár inej nemocnice mal dobrý nápad a rozhodol sa zorganizovať Covid Tour 2020:

Naše oddelenie je úplne prázdne, do postelí si kvôli fotke ľahli lekári a sestričky. Tie kozmonautické kombinézy nosíme kvôli celulitíde. Celé dni tu len jeme a popíjame, fakt nemáme nič iné na práci. Neveríte? Od zajtra organizujeme veľmi príjemný okruh po anestéziologicko-resuscitačnom a covidovom oddelení a bude mi potešením robiť vám osobného sprievodcu po tom, čo je pre nás Danteho peklom, ale pre vás určite malina. Kto má odvahu a prihlási sa?

Aby som nezabudol, ja si dám ochranný oblek, masku a návleky, vám by to nanič nebolo, no nechám si voľnú posteľ s mechanickým ventilátorom a veľmi invazívnym, viacparametrovým monitorovačom. Na záchodoch, lebo prístenok je už obsadený.

P.S. Ak ochoriete, buďte konzistentní a nežiadajte od nás pomoc.

 

Formulár pre popieračov

A možno by stačilo, ako navrhla komička Luciana Littizzetto, aby všetci popierači vopred podpísali takýto formulár:

Ja, dolupodpísaný....., narodený na plochej zemi v roku 1497 mayského kalendára,

vyhlasujem, že na základe môjho dôkladného, desaťminútového štúdia na facebooku,

ktoré som absolvoval počas ranného sedenia na záchode, vírus, zvaný koronavírus, neexistuje. V minulom roku nebol uvádzaný ani na wikipedii.

A aj keby existoval, nemôže byť smrteľný, veď všetky čínske veci fungujú iba chvíľu.

Tampón slúži len na to, aby nám inštalovali číp, ktorý z nás urobí debilov.

Sedieť za stolom maximálne po šesť si určite presadila Ikea, keďže predáva stoly pre šiestich. A ruky si musíme umývať preto, aby sme si vymazali odtlačky prstov a boli všetci rovnakí, takže zavládne chaos.

Z toho vyplýva, že v prípade, ak chytím túto fantomatickú koronu, nesiem plnú nezodpovednosť a národné zdravotníctvo je oslobodené od povinnosti liečiť ma,  aj keby mi nestačil Bromhexin s vodkou a potreboval by som respirátor. Nechcem žiadnu liečbu, aj keby som už bol jednou nohou na druhom svete. Ak bez dychu padnem na zem, bude to preto, lebo ma to baví – nestarajte sa o mňa a nedotýkajte sa ma.

Opakujem, odmietam akúkoľvek anticovidovú terapiu, lebo neverím v covid, neverím v tampóny a neverím ani, že mám nos.

Podpis