Iným slovom tvorivosť. Ale to už nie je taký fancy výraz. Tiež máte pocit, že na to, aby ste prežili v dnešnom svete, musíte byť neskutočne kreatívny? Vyjadrovať sám seba? A najlepšie umením? Lenže čo je dnes umenie?

 

Nuž, umenie môže byť všeličo. Anna Karenina. The Rocky Horror Show. Malá nočná hudba. Alebo napríklad aj toto:

 

 


Takže žiadne strachy vážení, pokiaľ je umením roztopená modrá krava na paličke, všetci máme šancu.

 

Čo ale robiť, ak cítite nutkanie byť kreatívnym, no neviete ako? Ja osobne by som vám v tomto bode poradila: Choďte si ľahnúť, preboha a dúfajte, že to čoskoro prejde. Pretože naozaj kreatívni ľudia sa nepýtajú, ako sa majú vyjadriť. Pochybujem, že Jackson Pollock najprv dva roky vypĺňal maľované krížovky a hovoril si: "Kurnik, nie je to celkom ono", až kým mu jedného dňa niekto neporadil pofrckávať nadrozmerné plátna troma farbami. A určite to nebolo na nejakom hromadnom kurze rozvíjania kreativity.

 

Seriózne - ak si myslite, že vám nejaký tvorivý kurz rozvinie váš vnútorný talent a vy potom získate Grammy/Tony/Oscara/Pulitzerku, tak sa prosím vráťte čo najrýchlejšie do reality a zmierte sa s tým, že holt niekto musí robiť aj to účtovníctvo. Nehovorím, že sa tam nemôžete zabaviť, alebo niečo nové naučiť. Ale jednoducho ma serie tento tyrkysový oblak kreativity, ktorý sa musí nad všetkým vznášať, aby to bolo cool.
Kreatívny kurz ozdobovania tort modelovacími a poťahovacími hmotami.
Kreatívny kurz ručne robených mydiel.
Kurz kreatívneho písania.
Kreatívne húžvanie vreckoviek smrkaním.
Kreatívny beh na autobus.
Nemyslím to v zlom, je to lepšie ako nudiť sa doma, ale robiť na hromadnom kurze mydlá podľa toho, ako vám lektor nakáže, kde jediný váš vstup je rozhodnutie, či dáte do stredu vylisovanú levanduľu, alebo skorocel, to nie je kreativita. Ani tvorivosť. Je to pomerne bežný kognitívny proces, kedy si vyberiete z možnosti A, B, prípadne C.
Niekto po večeroch háčkuje, niekto pečie zákusky, niekto píše blogy. Sme tým pádom všetci kreatívni? Iste. Ale priznajme si - väčšina z nás nerobí nič extraordinárne, tak sa netvárme, že sme jeden deň od večnej slávy.

 

Naopak, ocenila by som, keby si niektorí nadmieru produktívni a podmieru tvoriví ľudia položili otázku - má to, čo robím, nejakú hodnotu? Predala som na SAShE už aspoň 15 vecí vlastnej výroby (a nie svojim kamarátkam)? Viem písať zmysluplné vety, z ktorých sa ostatným nechce grcať? Mám hudobný sluch a nielen ilegálne stiahnutý softvér na mixovanie hudby? A až potom konali. V opačnom prípade radšej zabite svoju kreativitu a venujte sa niečomu inému. Vyvarujete sa tak tomu, aby raz niekto psychicky labilnejší zabil v amoku vás.