Z pohľadu možného prispenia k rozmachu života na našej malebnej planéte je splodenie potomka zlatou strednou cestou medzi účasťou na pogrome pochode za život a prevádzkovaním chovnej stanice s yorkshirskými teriérmi. Pochopiteľne, všetko závisí najmä od kvality následnej výchovy a toho, či sa za osemnásť rokov z tvojho hniezda lásky vykotúľa budúci člen Červeného kríža, IMT Smile Revival alebo KDH.  

 

Prológ

Ale pekne poporiadku. 9 mesiacov si sa pozeral na to, ako sa matka tvojho dieťaťa pregrciava najkrajším obdobím v živote každej ženy, plnými dúškami si si užíval jej výkyvy nálad a v komore potajomky zapíjal každý roztomilý kilogramík navyše. Trpel si pri pohľade na jej spuchnuté hobitie nohy, ktorými by pokojne mohla triumfovať na majstrovstvách sveta v šliapaní kapustných hláv a popritom si vedel, že to najhoršie ťa ešte len čaká. Čoskoro budeš otcom.

 

S obrovským pocitom hrdosti si na oddelení šestonedelia, čo je mimochodom skvelý názov pre slovenský gore/slasher horor (Šestonedelie: Krvavá pomsta  pupočnej šnúry), prevezmeš výsledok tridsaťsekundovej driny a s nadšením hraničiacim s latentnou psychózou si svoj uzlík šťastia privezieš domov. Zatiaľčo pani manželka sa chystá na najdlhšiu dovolenku v živote, ty sa v duchu pripravuješ na dramatický úpadok každodenného štandardu a zásadné obmedzenie večerného popíjania pri Wolfensteinovi a škrabania gúľ vo fotelke. Na čo všetko sa teda môžeš tešiť?

 

Vreskot 1

Pohodlne si hovieš pod perinkou, z kazeťáka potichučky znie audio verzia Mor Ho!, hlava pomaly klesá, viečka oťažievajú, „...Kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu...,“ kričí Boris Filan a vtom jeb! Kradmá ruka, krev tvé krve, rozhodne sa vysloviť svoj názor. Už podľa prvých tónov je zrejmé, že toto neni nový Depeche Mode, a, mojbože, čo by som dal za nového Adama Ďuricu. Znie to ako duet Sinéad O'Connor a speváka z Cradle of Filth po maratóne všetkých dielov Pošty pre teba. Dieťa chce cecek! (Donedávna úplná samozrejmosť, v dnešnej voľnomyšlienkárskej dobe chudák nevinná duša nevie, či sa nedostane k paleodementom Nikolasovi a Pavielovi, ktorí ju budú vychovávať v domčeku na strome). S touto potrebou sa čiastočne vieš stotožniť, ale nie v utorok o jednej, o druhej, o tretej a o štvrtej v noci, boha tvojho. Tu však nepomôže dobré slovo, vyhrážky, ani prípadné zaucho, musíš to prečkať ako reklamu na Niveu.

 

Vreskot 2

Keď si po dvoch minútach ticha myslíš, že sa už konečne dočkáš vytúženého spánku, batoľa ti zavŕta kudlu do chrbta a začne pomaly otáčať. Štikútka, priatelia! (Absolútne odmietam použiť akože spisovný výraz „čkanie“, pretože slovo ktoré pôsobí tak, že mu chýba minimálne jedno písmeno si nezaslúži nič, len opovrhovanie. Podľa mňa to muselo byť posledné slovo, ktoré Štúr s Hodžom vymysleli, keď na Devíne mastili karty a potom jeden druhého. Žalude, gule, káre. O polnoci došiel Hurban s pikom a „čkanie“ bolo na svete.) Štikútanie je otravné za každých okolností, nieto ešte v týchto extrémnych podmienkach, takže ďalej čakáš. „A nemohlo by to dieťa spať vo vedľajšej izbe, v skrini?“, pýta sa Boris Filan, a.k.a. tvoj vnútorný hlas.

 

Vreskot 3

Prežil si jednotku aj dvojku, bude to trilógia? Ale isteže áno. Bolí nás brušinko, prdkáme a popritom vydávame nejasné zvuky absolútne rôznorodej dĺžky a hlasitosti. Stonanie, ochkanie, kvílenie, rumázganie. Takýto rozsah nemá ani Bocelli. V dokonalom zúfalstve si celú hlavu zakrývaš vankúšom, ale márne. Tu by pomohlo, len keby bola na druhej strane vankúša hlaveň revolvera, samozrejme s tlmičom, aby sme nevyrušili malinkého. Toto je esencia zúfalstva.

 

V lete toho boli zasa plné noviny. Rodič zabudol dieťa v aute. Psychológovia, sociológovia a paleontológovia sa predháňali v hľadaní možných príčin. Prepracovanosť, nedbanlivosť, nešťastná náhoda? Hovno! Bolo to za trest. Labilný cholerik sa tri týždne nevyspal, chľastať nemôže kvôli cukrovke a keby sme mali v ústave dodatok o práve na vlastníctvo zbrane, už by to dávno schytal celý personál šestonedelia aj tá arogantná mrochta dole na recepcii.

 

Vreskot 4

Hoci sme v trilógii tematicky už obsiahli všetko podstatné, štúdio chce ďalší diel. Spoliehame sa preto na to, že náš hlavný protagonista má ešte voľačo v zálohe. Jasné, že má. Niekedy zvolí teasingovú stratégiu a vypúšťa to von postupne, inokedy to na teba vyklopí všetko naraz, bez prípravy a bez rešpektu. Ak túžiš byť osraný, ošťaný alebo ogrcaný, už viac nemusíš chodiť na Masters of Rock, všetko si odteraz môžeš dopriať priamo z pohodlia domova.

 

Epilóg

Z vyššie uvedeného popisu by sa mohlo zdať, že život s pacholiatkom je to najhoršie, čo môže chlapa postretnúť. Pravdou je, že medzi chuťou odrezať si od zúfalstva uši a radostným poprdkávaním dúhy spojeným s najväčším životným šťastím je veľmi tenká hranica. Keď ťa však ten otravný vtákopysk prvý raz  chytí za prs(t), otvorí oči a usmeje sa, odpustíš mu aj to, že si kvôli nemu nemôžeš kúpiť Playstation 4. Vlastne nie, toto mu neodpustíš nikdy a keď sa o desať rokov budeš hrať Call of Duty 14 cez virtuálnu realitu, tomu smradovi dáš do rúk rozdrbanú Rubikovu kocku po dedovi.

 

Bez ohľadu na to, ako sa ti podarí prežiť začiatky s prvým potomkom, neustále maj na pamäti, že príde deň, kedy sa to trápenie skončí. Dieťa začne chodiť do školy, bude mať vlastnú izbu a schopnosť utierať si zadok. A presne v tej chvíli, keď si opäť začneš vychutnávať život, sa to stane.

 

Žena bude chcieť druhé.