Je štyridsaťdva rokov pri moci, jeho ríša sa rúca a pár metrov od domu mu vybuchujú ťažké delostrelecké granáty, no on stále odmieta odísť. Jasné, nie je ľahké v 69 rokoch odísť z miesta, ktorému šéfuješ a všetci tancujú ako ty pískaš, ale predsa len – jednou zo schopností, ktoré by si človek mal pestovať je vedieť kedy odísť.

 

Toto poučenie platí aj pre každého z nás – aj keď je ťažké pohnúť sa v živote ďalej a nájsť si v kariére novú zastávku, občas to treba urobiť. A ak neviete či tan čas nie je náhodou práve teraz, tu je niekoľko náznakov, ktoré vám pomôžu sa rozhodnúť:


1. Zmizla možnosť na postup

Dostať v práci nový stôl je super, ale určite sa to nevyrovná povýšeniu. Ak sa to stane, je to väčšinou z dvoch dôvodov:

 

Prvý – Váš šéf vám stále hovoril, že dostanete ten nový flek hneď ako sa uvoľní, no keď sa uvoľní, dá ho vášmu kolegovi. Ak premýšľate nad odchodom, premýšľate správne, ALE! Predtým ako urobíte nejaké rýchle rozhodnutie, spýtajte sa šéfa na jeho dôvody – možno vám prekvapivo vysvetlí, aby ste ešte chvíľku počkali, pretože má pre vás nachystané niečo lepšie.

 

Druhý – ste naozaj v slepej uličke. Možno je váš šéf debil, možno vám len priamo klamal do očí a možno je to Maybelline. Každopádne ak to vyzerá, že všetky možnosti postupu vo firme sú preč – je čas odísť - to radšej skôr, ako neskôr.


2. Ste odložení na vedľajšej koľaji

Ak vám postupne odoberajú zodpovednosti a odsúvajú vás mimo firemného diania, môže to znamenať, že sa firma pripravuje na to, aby vás vymenila. Môže to byť aj inak – napríklad, že vám dali robiť niečo, čo nechce robiť niekto iný. V oboch prípadoch to je však dôvod začať premýšľať o svojej pozícii vo firme.

 

Zamyslite sa nad vaším vzťahom k zamestnávateľovi. Ste jeden z tých lepších zamestnancov? Máte nižší plat ako vaši kolegovia čo robia to isté? Viete čo s vami firma plánuje ďalej? Ak zistíte, že sa chystá príchod nového človeka – vaša práca môže byť v ohrození.

 

Ak vás manažment stále klame, ste najstarší na vašom oddelení a plat vám už pekne dlho nezdvihli – možno je čas odísť.

 

V každom prípade sa najprv porozprávajte so svojim šéfom – nerobte unáhlené rozhodnutia. Zistite čo má pre vás firma pripravené a ako to s vami vaši šéfovci vidia. Ak sa vám nebude páčiť čo povedia – je čas si nájsť novú prácu.

 

Nebojte sa toho, že by vaše otázky ohľadom ďalšieho smerovania negatívne


3. Narušenie dôvery

Koľkokrát vám už sľúbili vyšší plat a nič sa nestalo? Ako často vám už šéf niečo nasľuboval a potom to nesplnil?

 

Ak sa to opakuje príliš často – porozprávajte sa so svojim šéfom. Urobte to ale šarmantne a nebuďte príliš hustí.

 

Ak však šéf pokračuje v nenaplnených sľuboch aj naďalej, je čas sa pohnúť ďalej. Iné možnosti tu tiež nebudú naveky a nebolo by dobré aby ste ich prepásli.


4. Chystá sa znižovanie stavov

V čase krízy je znižovanie zamestnaneckých stavov jedným z nástrojov ako sa udržať nad vodou. Všímajte si ako sa darí vašej firme a či to s ňou náhodou nejde dolu vodou.

 

Ak zbadáte, že sa blíži zmenšovanie počtu zamestnancov, nečakajte a začnite si hneď hľadať niečo nové. Využite svoj náskok pre ostatnými a vrhnite sa na trh práce skôr ako tam budú aj oni.

 

5. Kapitán opúšťa loď

Ak váš šéf odchádza zo svojej pozície, zamyslite sa, či by ste sa nemali pobrať aj vy. Ak zistíte, že sa s firmou lúči, začnite pátrať po dôvodoch prečo to robí. Ak ho vytlačil vyšší manažment, môžete byť pokojní, ale ak odchádza sám, možno s firmou niečo nie je v poriadku. Ak robíte pre Kaddáfího, veríme, že ste odišli už dávnejšie..

 

Vedieť kedy odísť je veľmi dôležitá schopnosť, ktorú by mal mať každý z nás. V živote prichádzajú občas situácie, keď odísť je pre náš ďalší kariérny život oveľa lepšie ako zostať. Sledujte preto pozorne náznaky, ktoré vám napovedajú či zostať alebo ísť. Napríklad taký Kaddáfí má už najvyšší čas...

 

 

foto: Mark III Photonics / Shutterstock.com
Zdroj: https://www.askmen.com/money/career_150/158b_career.html