Tak v prvom rade budem hovoriť o americkom futbale, nie o RAGBY.

Zo začiatku, keď sa ma niekto opýtal „Ty hráš to tie ragby?“ tak mi vybehol tlak na 150 a išlo mi odstreliť dekel aj s čapicou... dnes už len poviem „Áno“.

Ale k veci.

Tento údajne najtvrdší kolektívny šport sa k nám dostal spolu s mandelinkami z... Bingo! z JÚ-ES-ÉJ (nie, nekecám, fakt z Ameriky, preto sa volá americký).

Na Slovensku pôsobí v súčasnosti deväť aktívnych tímov a približne tri vznikajúce, a to Bratislava Monarchs, Nitra Knights, Zvolen Patriots a Banská Bystrica Daemons (posledné dve sezóny spájajú sily kvôli nedostatku dobrovoľníkov s dobrou úrazovou poistkou, ktorí si chcú dojebať kolená, členky a po zápase sa nechajú ošťať v sprche), Trnava Bulldogs, Topoľčany Kings, Smolenice Eagles, Žilina Warriors, Cassovia Steelers, Trenčín Spartans, Poprad Rocks. Ak som dakoho zabudol... bozajte ma v riť.

Tieto družstvá si môžu zmerať sily v niekoľkých ligách (našich alebo zahraničných), menších turnajoch a memoriáloch, prípadne vo flag futbale, čo je bezkontaktná verzia, pri ktorej namiesto toho, aby sme protihráča zrovnali s povrchom ihriska, chniapeme po vlajočkách pripnutých na bokoch súpera. A nakoniec tu máme výber z týchto tímov (nie tých najlepších z najlepších, ale najlepších z tých, ktorí sa prihlásia na výberový camp) tvoriaci národné družstvo reprezentujúce krajinu.

Konkrétnejšie, u nás delíme ligy na malú a veľkú (presne ako potrebu). Hlavný rozdiel medzi nimi je v počte hráčov stojacich proti sebe na ihrisku (pri potrebe vám je to hádam jasné). Pri malej lige je to 7 na 7, hrá sa na menšom ihrisku a absentujú tu špeciálne tímy. Veľká liga je klasická verzia amerického futbalu, a to 11 na 11 se vším všudy. U niektorých tímov dokonca nájdete aj dievky zo základnej školy (ale druhý stupeň!) nahodené v rovnakom mundúre a mávajúce prachovkami.

Niektorým tímom už nestačia domáci súperi, a preto uprednostnia radšej českú ligu. Tá je v porovnaní s našou o stupienok vyššie. Keď im je málo aj to, majú možnosť dostať na prdel v rakúskej lige.

Ak by sa niekto šiel pozrieť na zápas s očakávaním „NFL – Best tackles and hits of 2016“, bol by asi mierne dosť sklamaný, predsa len to v porovnaní s NFL na našich zápasoch vyzerá trošku kostrbato a neohrabane. Nájdu sa však aj akcie a „vypínačky“, ktoré potešia divákovo oko a môže si povedať „Cipánatijeeebe, dooobre ho vypoool, chuja žilinského / blaváckeho / nitrianskeho / zvolenskobystrického / košického...“ atď., výber nechám na vás. A keď vás nenaláka ani toto, väčšinou sa na zápasoch podáva guláš, hot-dogy a čaj s rumom.

Ak sa našiel odvážlivec, ktorý by si chcel tento šport vyskúšať na vlastnej chrbtici, bude určite vítaný. Keďže ide o kontaktný šport a zranení je pomerne dosť, treba pravidelne dopĺňať manšaft, aby sa nestávalo, že v 11-kovej lige, kde je ideálne mať 11 hráčov do útoku a 11 do obrany + špeciálny tím, príde na zápas dokopy 14 hráčov, ktorí nechajú na ihrisku okrem krvi a potu aj pľúca, a to už po prvej polhodinke. Neraz príde nováčik s veľkými očami, ktorý sa už vidí stáť vedľa Manninga, Bradyho a iných známych postavičiek, no keď sa mu konečne rozplynie tma pred očami po prvom kontakte prilby s prilbou, spomenie si, že nechal zapnutý sporák, žehličku, a že sa vlastne už sľúbil miestnemu šachovému tímu, a že s ním asi už nemáme rátať...

Toť vše na začiatok... V prípade záujmu popíšem priebeh nášho tréningu, teda aspoň tej časti, na ktorej som prítomný, keďže chodím až po rozcvičke, aby som nemíňal sily a zbytočne sa nespotil.