Mám televízor a občas na ňom sledujem TV Senzi. Nie som úchyl a nemám ešte 55 rokov. (to by asi o sebe tvrdil každý úchyl, nie?) Neholdujem dychovke ani ľudovkám, ale klipy, čo tam niektorí speváci interpreti prezentujú sú šialene vtipné. Je to ako taká ad hoc hviezdna rota keď sa brutálne nudíš a nechceš v TV sledovať kopulujúce albatrosy, alebo iné kopulujúce druhy.

Najskôr trochu rozoberiem repertoár . Najbežnejšie sú ľudové piesne – nikoho neurazia, ale nie sú ničím zaujímavé. Dychovky sú taktiež prevažne neškodné, nie je na tom nič k pozastaveniu, pokiaľ nie ste trombón fanboy. Ozajstný zážitok ale prichádza pri tých ďalších dielach - neviem tomu dať  zvlášť názov. Pesničky, ktoré sa hrajú na svadbách, kde sa konzumuje vývar, šunková rolka s chrenom a hlavné jedlo sú 2 až 3 druhy mäsa + polka ryža polka hranolky. A cinzano s ocukreným pohárom ofc. A nie je to dobre. Netreba zabudnúť na občasné moderované vsuvky, kde sa každá jedna pieseň označuje ako hit. A telešoping. Veľa telešopingu.

Musím sa ešte pristaviť pri exteriérioch – za tie by som dal jedno malé – ale že fakt veľmi malé plus. Väčšina klipov sa odohráva na nejakej lúke / pod horou / pri kaštieli / kúpeľoch / historických budovách. Na  Slovensku je celkom veľa pekných a zaujímavých miest. A zvyšok klipov – nuž... čokoľvek čo sa aspoň trochu podobá moru (samozrejme jadranskému) alebo krčme.  Prípadne ojedinele iné bizarnosti, ku ktorým sa chcem dostať, lebo je to také smutno zábavné.

Keďže kapela subjekt s názvom Alex bol pri začiatkoch mojej fascinácie týmto svetom, pokúsim sa opísať na úvod jeden ich klip.

Alex – bez teba

Označenie generický text sa pre toto dielo hodí asi rovnako ako neprirodzené postsynchróny pre slovenskú filmovú tvorbu.  Slovami dnešných teenage jútúberov by sme povedali, že je to „kénsr“ a „krindž“.  Vypisovať to celé by bola hrozná nadpráca, tak len toľko:

Bez Teba, neviem žiť bez Teba!
Každý týždeň má aj 1000 dní.
Bez Teba moja láska vzdialená,
Ty si moja duša spriaznená.

To je asi refrén. V ďalších iteráciách to pokračuje: „Každý mesiac 2000 dní má.“ a „Každý rok 3000 dní má.“ Môžeme hádať, či autor textu a) videl pred písaním textu Interstellar a prišla mu cool dilatácia času,  b) ukradol časť textu Haberovi, inšpiroval sa Haberom, c) si myslel, že je to fakt fajn použiť v piesni.  Nech je to akokoľvek, zjavne to stačí na to, aby z toho bol hit na TV Senzi. Hit pokračuje:

Ako malý chlapec vždy som pozeral,
Kedy vyjdeš z domu zase von.
Nebola si pre mňa nikdy bezmenná,
Krásny svet iba s Tebou bol.

OK. Hrdina textu je stalker a ak je to osobná výpoveď nie je sa moc čo čudovať. Ale musel sa k tomu priznať v pesničke?  V ďalšej slohe dej graduje:

Teraz už sme o niečo viac dospelí,
No spomienky nevymaže čas.
Že sa stretneme raz v jednej posteli,
Túto pieseň pozná každý z vás.

Osobne  mi to nijako nedáva zmysel, ale budiž.  Spomienky na čo má mazať čas? Prečo by mal každý z nás poznať pieseň? Prečo by sa mali stretnúť v posteli? A nie je to trochu nepatričné najskôr hovoriť o krásnom svete a hneď na to posteľ? Kde ostala romantika? Toľko otázok a žiadne odpovede. Hlavne si myslím, že toto by mohol byť výsledok napríklad nejakého algoritmu na strojové učenie, keby ste mu dali prístup do databázy rýmov spolu s databázou 1000 slovenských lovesongov. Algoritmus by vypľul tento (alebo podobný) text a ak by to malo umelú inteligenciu, potom by sa radšej sama zmazala.

Videoprodukcia k tomuto dielu nezaostáva za kvalitou textu. Po úvodnom zábere na stromy máme možnosť sledovať členov kapely, ktorí napodobňujú hranie na hudobné nástroje. Opravte ma, ak sa mýlim, ale je tam pani, ktorá hrá na tamburínu. Tamburína v pesničke nie je, alebo som aspoň nevedel identifikovať nič, čo by mala tá tamburína predstavovať. Ďalej je tam pán, ktorý hrá na gitaru a nijako som zase nevedel v piesni nájsť zvuk, ktorý by rytmicky pasoval do toho, čo hrá.  A spevák, ktorý hrá na klávesy nuž... Michal David approves. V klipe sa ešte nachádzajú: 

rýchle zoomovanie tam a späť (dôvod nezistený)

lavička vo výške 1 meter – cca. Členovia kapely na nej. Je to vtipné? Nie. Prečo to tam je? Netuším.

lavička vo výške cca 3 metre – ak ste hádali, že na ňu niekto z kapely musel vyliezť, hádate správne.

špinavý geometrický útvar. Pripomína socialistické sochy o ktorých nevedel ani autor, čo majú znamenať

nadmerné použitie slnečných okuliarov

záber na bežných ľudí pozerajúcich sa na kapelu (dvaja) – GDPR approved?

Ak máte záujem skúmať  toto video, nech sa páči: https://www.youtube.com/watch?v=Qk9j3vFwDn0

Pri tomto klipe som zrejme trochu v živote dospel, lebo mi tak nejak došlo, že nie na všetko v živote dostanem odpoveď a nie všetko musím pochopiť. Tuto som nepochopil absolútne nič, čo je možno aj dobre. Ak by som to mal nejako ohodnotiť, tak by som udelil 3 tamburíny z desiatich. Jednu preto, že to malo koniec. Druhú za veľmi miernu podobnosť časti textu s „Pod balkónom“ od Chiki liki tu-a a tretiu zo solidarity.

Ak mi to uverejnia, tak nabudúce by som rád predstavil tvorbu Jána Greguša, a že teda pôjde do tuhého. Teraz si idem prepláchnuť uši so ZEAL & ARDOR, ktorých tu minule niekto odporúčal v blogu z pohody.  Díky.