(a môžete to robiť aj v uzavretom kruhu)

 

Článok je inšpirovaný nedávnou dovolenkou v Dolomitoch. Začneme hoteliérmi. Mohli by vysvetliť, prečo stojí slušný *** hotel (u nás by to bolo tak na ****) v centre centrovatom turistického ruchu, pyšniacom sa označením Unesco svetové dedičtsvo, 70 € na osobu a deň s polpenziou. Na raňajky plno syrov, šunky, praženice, kávu a čaj si môžete objednávať, koľko len chcete. Misa s ovocím, krabica s bezlepkovými sladkosťami. Viete, ako sa zdravia celiatickí samovrahovia? Gluten morgen!

Na večeru výber z dvoch verzií predjedla aj hlavného jedla, k tomu zákusok. Ak niečo pochválite, zrazu s úsmevom donesú dupľu a neúčtujú nič navyše. Aranžované na spôsob veľmi slušnej reštaurácie, žiadne drb sem kuracie prsia, drb okolo hranolky, drb do rohu tatarku. Suroviny ako jahňacie, ryby, krevety, špargľa.

Moje vysvetlenie - je to rodinný podnik, kde maká mama pri roznášaní jedla, občas sa pridá otec a syn robí kuchára. Nie vždy majú ešte jednu čašníčku a trvalo majú upratovačku.

 

Ako druhí nech si spravia orál horskí vodcovia z ich Gerlachom, Lomničákom a podobnými trasami minimálnej obtiažnosti, kde by stačilo na kritické úseky oceľové lano a vyznačenie trasy pre výstup a zostup. Za dva týždne som nezažil prelet záchranarského vrtuľníka ani zvesovanie niekoho so zlým odhadom z feraty. Na druhej strane, češtinu som nepočul celý čas. Partnerka áno, na chatu došla partia, využili záchod, nič si neobjednali, len vytiahli chlieb s paštikou a pivo z ruksakov…

Feraty bežne vedú po skalných platniach, štrbinami alebo po úzkych hrebeňoch. Uznávam, na Gerlachu som nebol a hejtujem, ale podľa fotiek, popisov a videí je to pri znalosti, kadiaľ liezť, bežná túra. 99% zásahov HZS tam začína slovami: „Pri zostupe zišli zo správnej trasy a nedokázali pokračovať nahor ani nadol.“

 

Naši drahí lanovkári nech si tiež olížu nosné lano od kolomaže.

Za 80, alebo 140 eur je v predaji bodový prenosný (zdravíme JT a ich Gopass) lístok, ktorý oproti pultovej cene znamená zľavu 20% nahor a 35% nadol. Prepočet je prostý, 800 bodov rovná sa 80 eur. Spiatočná jazda výškovo a dĺžkovo porovnateľná s Lomnickým štítom je cca za 15 eur.

 

Ochrana prírody by určite pozerala na prasačí chliev vedľa horskej chaty ako švédsky progresát Jôkison na výsledky volieb. Pri prvej túre som si prasnicu, pardón prasáto, veď čo keď sa rodovo identifikuje ako kanec, ani nevšimol. Bolo zalezené v chlieviku. Až pri druhej túre som sa dal do reči s chlapíkom, ktorého prasáto nadštandartne zaujalo. Bol to Žid a ako mi objasnil, u nich sa to chovať nesmie. Teda presnejšie, nesmie to byť v kontakte s izraelskou zemou, čo sa rieši postavením celej farmy na stĺpiky. Tento trik som uznanlivo ocenil a prirovnal ho k šábes gójovi, ktorý zažina svetlá, čo je pre ortodoxných neprípustné. Chlapík pochválil moje znalosti, žiaľ ponáhľal som sa na lanovku a teda plán pokračovať v debate o výhodách povinnej ZVS aj pre ženy padol.

Horské chaty sú samostatná kapitola, jedálny lístok je obsiahlejší ako denná polievka, párky a buchty na pare. Platiť sa dá kartou. Pri otázke na bezlepkovú verziu cestovín, odpoveď pozitívna. Preso káva od 1,50 do 2,30, keď sa dobre pamätám, tak chata pod Soliskom pýta 2,50…

Zachytil som aj výskyt miestnej Romany, ktorá sa rozhodla v legínach a funkčnom tričku okúpať sa v plese. Pre študijné účely som to chcel zdokumentovať a foto papillometriou zmerať teplotu vody, teleobjektív som ale v ten deň nemal, čo plán zhatilo. Verím, že službu konajúci ceckológ vloží do diskusie vhodné obrázky zodpovedajúce teplotám od +5 do +20 stupňov.