Písal sa rok 2018 a Bratislavu zaplavili megaboardy s podobizňou tohto mladého muža komunikujúce, že sa tento fenomén konečne vracia domov, prichádza nás poctiť svojou prítomnosťou a obohatiť náš hudobný svet. Virtuóz, svetový sólista a ďalšie podobné superlatívy sa preháňali tlačou a médiami. O pár dní (koncert sa ešte ani neuskutočnil) boli spomínané plagáty prelepené nadpisom „Vypredané“ a pridával sa ďalší koncert. A to už ma naozaj zaujalo. Myslel som si, že ako aktívny muzikant poznám/počul som o všetkých génioch v tomto našom rybníku, ale zjavne nie. Z brandže ho nikto nepočul a nevidel. No a keďže momentálne prebieha jeho ďalšie turné nevydržal som a rozhodol som sa pozrieť si tento zázrak na vlastné oči.

 

Koncert sa konal na Trenčianskom hrade, ako obvykle bolo vypredané krátko po začatí predaja, takže som šiel na pridávaný koncert. Bola nárva, sedenie komplet obsadené. Vekové kategórie tvorili skôr staršie ročníky. Program sľuboval akustický koncert plný filmovej hudby. A naozaj zazneli všetky obvyklé a očakávané hitovky – od Pirátov z Karibiku, Harry Potter, Game of Thrones a ďalšie. Sem tam preložené aj nefilmovým repertoárom (Čerešne). Sprievodná kapela obsahovala perkusie, kontrabas/basgitaru, dvoje ďalšie husle, kláves a gitaru. A hrala naozaj veľmi slušne. Myslím, že najvýznamnejšou postavou bol Ján Bogdan na violončele, ktorý mal v aranžmánoch postavenie druhého hlasu a nezriedka aj sólistu. Dvaja doprevádzajúci huslisti mali skôr funkciu obligátu, aj keď ich party boli v niektorých skladbách pomerne náročné. Ostatní muzikanti plnili so cťou funkciu doprovodu, samozrejme perkusie/bicie boli z pochopiteľných dôvodov vytiahnuté hore a dosť dominovali.

No a teraz k samotnému výkonu FJ. Nebudem vás dlho napínať - najslabším článkom na pódiu bol práve Filip Jančík. Absolútne priemerné zahranie úplne priemerných partov. V zásade sa jedná o technickú náročnosť na úrovni prvého, možno začiatku druhého stupňa základnej umeleckej školy. Ak by ste náhodne vytiahli priemerného konzervatoristu z nižších ročníkov, jeho party by zahral z listu.

(Drobná vsuvka pre znalcov: 99% času strávil FJ v I. a III. polohe, s občasnými odvážnymi výstupmi trochu vyššie. Väčšinou za plného zvuku doprovodu, lebo veď čo keby to náhodou nevyšlo... Legatové hranie, štvrťové a polové noty, tóniny max do troch # alebo b. Občas sa pritrafilo aj nejaké spiccato, ale skutočne výnimočne.)

Všetky ťažšie fleky odohrali obligátisti alebo Bogdan na violončele. Po virtuozite ani chýru ani slychu. V siedmej skladbe (Pulp Fiction) sme sa dočkali odvážneho tremolla, kedy FJ dokonca vybehol medzi ľudí a touto náročnou technikou sa snažil udivovať sediace dámy. Zúfalé.

Nulová improvizácia, sterilné hranie bez štipky nápadu, emócie alebo vlastnej invencie. Nuda, priemer, šeď. V tomto duchu sme to dobojovali až do posledného čísla, čo bola podivná zmes z Večerníčka, Popelky a podobne.

Treba sa ešte pristaviť pri Filipových verbálnych vsuvkách medzi jednotlivými kusmi. Sympatické je, že vo veľkom predstavuje jednotlivých členov kapely, popisuje ich príbeh a kariéru. Menej sympatické je, že vlastne každý tento komentár má konotáciu, že s kým všetkým títo páni a dámy hrali a teraz teda sú tu s ním, čím sa nepriamo kategorizuje do elitnej skupiny. A vlastne to ani nezastiera. Akoby mimochodom sa spomínajú príhody kde všade hral, aké to bolo úspešné a aké veselé príhody pritom zažil. Trochu sa namixuje aj humor okolo jeho východniarskeho pôvodu a je to dokonalé. Občas to celé možno aj pôsobí sympaticky, ale podprahovo komunikovaná súvislosť ako Janko Bogdan hrá s Izraelskou filharméniou (popredný svetový orchester) a teraz hrá tu so mnou je úplne nemiestna a nechutná.

Takže si to poďme zhrnúť: VIP lístok na bratislavský koncert v Starej tržnici stojí 79,-€. (Pre porovnanie VIP lístok na Wiener Philharmoniker na festivale BHS so skvelým sólistom Gautierom Capuçonom stoj rovných 46,-). Za tieto peniaze dostanete nasledovný tovar:

  • pekné melódie v nudných, nenápaditých a ničím neobohacujúcich alebo invenčných aranžmánoch
  • vypočujete si celkom dobre zohranú sprievodnú kapelu so skvelým zvukom (mimochodom veľká pocta zvukárovi)
  • pozeráte sa na pekného chlapca, ktorý vám prahovo aj podprahovo bude 1,5 hodiny rozprávať ako úžasne hrá a všetci na svete s ním chceli hosťovať
  • no a do toho ste tú jeden a pol hoďku nútení počúvať školácke hranie bez invencie, výrazu, nápadu a vkusu.

Moje odporúčanie: za tých 79,- si kúpte dve fakt dobré fľaše vína, pustite si z YT Morriconeho, Zimmera alebo Williamsa a urobte si pekný večer. A niekedy choďte na Karvaya, Jánošku, Paľu alebo Palúcha.

Ozaj, poznáte ich?