Milý Murko,

 

úvodom môjho listu ťa čo najsrdečnejšie s celou rodinkou pozdravujeme. Pozdravy ti posiela aj moja nová druhá manželka Fatima. Má iba pätnásť rokov a zatiaľ nevie po slovensky, ale som si istý, že keby vedela ako, tak ťa dá pozdraviť. Je to tá najlepšia žena na svete (hneď po mojej prvej žene) a veľmi ju ľúbim. Zatiaľ si toho nemáme veľa čo povedať a hlavne nevieme ako. To sa ale čoskoro zmení. Usilovne sa učím arabčinu. Jednak ju musím ovládať kvôli štúdiu Koránu a dvojak mi v práci sľúbili povýšenie. Vieš, od Veľkej Slovenskej Islamskej Revolúcie (VSIR) pracujem pre jednu saudskoarabskú nadnárodnú firmu. A vôbec, od VSIR sa toho na Slovensku veľa zmenilo. Ak dobre počítam, tak si do tej ďalekej Austrálie emigroval pred piatimi rokmi. To zhruba koliduje s vypuknutím VSIR. Mnoho sa toho zmenilo priateľu, mnoho. V nasledujúcich riadkoch sa ti pokúsim opísať, ako sa nám naše milované Slovensko zmenilo.

 

Murko, je toho tak veľa, že ani neviem, s čím skôr začať!

 

V prom rade sme sa po vypuknutí VSIR vrátili k tradičným hodnotám. V tomto nám veľmi pomohla katolícka cirkev. Ono vieš, v princípe sa my moslimovia s tými kresťanmi na mnohých veciach zhodneme. Aj Allah (mier s ním) by častokrát len krútil hlavou. Síce tam majú toho Ježiša, o ktorom tvrdia, že bol Boží syn, ale my vieme, že to bol len jeden z prorokov pred Mohamedom. Ba dokonca tvrdia, že existuje trojjediný Boh! Otec, Syn a Duch svätý. No to je hlúposť! A hovoria, že Boh je len jeden. Tak je Boh ten Otec, Syn, alebo Duch svätý? A ako môže byť Boh zároveň troj a jediný? Trojjediný? To je akoby si povedal Trojuholníkový štvorec. Dvojitý. No uznaj sám, hahaha! Joj, ale nie o tom som chcel.

 

Iste si pamätáš, že naši starí otcovia a staré mamy mali nezriedka aj šesť-sedem súrodencov. Bola jednoducho iná doba, nebol taký rýchly vývoj spoločnosti, techniky, vedy, mrzáci a pajáci… ale hlavne ľudia mali vieru. Kresťania sú síce bludári, ale kedysi aspoň verili. No, a to je naspäť. V trošku inej forme, to uznávam. Ale neuveril by si, koľko má ten islam výhod?

 

Čo sa mi páči zo všetkého najviac je, ako sme uzemnili naše ženské. Slovák nikdy nechcel nič viac, len aby po návrate z práce domov naňho čakala teplá večera a milujúca manželka. A vieš, ako to fungovalo. Cestou z práce to zavolala stará, že starý, kúp pol chleba a pol kila tresky, lebo som zabudla navariť a teraz už nemám čas, lebo idem za kamoškou dať si nafarbiť vlasy. A ešte zober decká zo škôlky. Ľubkááám mucko, cmúúúk!

 

Nodopiče!!

 

Ale s tým je koniec, Murko. Časy sa zmenili. Každý dobrý imám ti povie, že podľa Koránu musí žena svojho muža poslúchať. Keď sa vzpiera, je možné ju biť. Ale len tak, aby to nebolo vidieť. Veď čo by povedali susedia? A to nie je všetko, Murko. Už žiadne bolesti hlavy, že nemá práve náladu a podobné chabé výhovorky. Teraz si môže každý dobrý moslim vziať svoju ženu vždy, keď na ňu dostane chuť a ženská nemôže povedať ani pol slova. Nedať je pre ženu prípustné len počas jej dní, lebo je nečistá. Vtedy to je dokonca zakázané, haram. Aj preto som si zobral tú moju druhú manželku Fatimu. Pravdupovediac, na moju prvú, volá sa Mirah, už často nemám chuť. Hrozne pribrala a furt jej niečo vadí. Však vieš, ako to je so ženami po tricinke. Ale stále varí a perie, ako keď bola nová.

Naše vydaté ženy ostávajú v domácnosti. Už nebudujú kariéru. Veď to sa ani nepatrí, je to proti tradíciám a zdravému rozumu. Kto by inak vychoval decká? Matka sa potrebuje venovať dieťaťu a dieťa potrebuje starostlivosť matky. Tak to vždy na svete bolo a tak to aj bude. Inšalláh! To by sme potom dopadli ako na tom skazenom západe, kde decká dádžu do jaslí, potom do škôlky, potom do školy, decko ti tak nejak vychová štát a ani nevieš kedy a z decka ti vyrastie ateista. A to nechceš, Murko.

 

Alebo keď sa chceš rozviesť, to ti je vec! Už sa nemusíš ťahať po súdoch, ale jednoducho svoju ženu „zapudíš“. Stačí jej to povedať zprosta doprosta. Alebo možno aj cez skype. Veď keď máme tie... oné... smartfóny. Ale pozor, Murko! Keď sa rozvediete z tvojho podnetu, musíš manželkinej rodine vyplatiť druhú polovicu vena, ktorú si založil pri svadbe. Ja si myslím, že je to celkom fér. Ale čo je najlepšie – ak sa rozvediete z manželkinho podnetu, tak dostane figu borovú! Ani ten rozvod sa jej nemusí podariť, lebo pred súdom ju musí zastupovať opatrovník. Je to logické, veď keď majú ženy tie svoje dni, tak sa správajú, akoby mali pol modzgu.

 

Alláh (mier s ním) proste vie, čo a ako, Murko.

 

 

Na dnes už asi končím. Nejako som vyhladol a Mirah práve dopiekla baraninu. Úplne ju milujem. Myslím tú baraninu. Čoskoro Ti napíšem.

 

Maa salama, Sahbi.